Νέοι 15 -40 ετών τα νέα κρούσματα προηγούνται στην κούρσα της πανδημία που…καλπάζει

0
99

«Η πανδημία έχει αλλάξει πρόσωπο. Μέσα σε δυο εβδομάδες  μειώθηκε κατά μία 10ετία ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων και αφορά κυρίως νέους που νοσούν στο σπίτι. Ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων αφορά τα άτομα ηλικίας 15-40 ετών». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου την πορεία  της πανδημίας στη χώρα μας, που έχει «φουντώσει» εξαιτίας των κορωνοπάρτι και του συνωστισμού.

Όπως τόνισε η  καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων  κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου από  το υπουργείο Υγείας: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού κυρίως στους νέους, ενώ στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκονται η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο» είπε. Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτικής  προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Πως άλλαξε η επιδημιολογική εικόνα

Η κυρία  Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες άλλαξε την επιδημιολογική εικόνα υπογραμμίζοντας πως  μειώθηκε κατά μία 10ετία ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων μέσα σε δύο εβδομάδες. Τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι 9.000. Στην Αττική τα ενεργά είναι περισσότερα από 4.000 με διάμεση ηλικία τα 24 έτη.

Ο συνωστισμός, ιδιαίτερα στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, όπως είπε, συνέβαλε στην άνοδο των κρουσμάτων. Στην Αττική η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 22 έτη.

51% των νέων μολύνσεων διαγνώστηκαν με self test.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελών της  Επιτροπής Λοιμωξιολόγων  το 4ο κύμα θα είναι διαφορετικό από το προηγούμενο, δηλαδή δεν θα ακολουθήσει έκρηξη στις νοσηλείες λόγω της ασπίδας προστασίας που έχουν οι εμβολιασμένοι, οι οποίοι ακόμα και αν κολλήσουν, θα νοσήσουν ελαφρά.

Παράλληλα, απηύθυνε νέα έκκληση στους ανεμβολίαστους πολίτες για τον άμεσο εμβολιασμό τους κατά της Covid-19.

Τι λένε οι αριθμοί
Σύμφωνα με την καθηγήτρια ο μέσος κυλιόμενος αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 1.081 από 442 την προηγούμενη εβδομάδα. Δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε. Στο επίκεντρο βρίσκονται Αττική, Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι πλέον τα 23 έτη, δηλαδή μειώθηκε κατά μία 10ετία σε μία εβδομάδα. Ο κύριος όγκος των κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 15-24 ετών. Παρατηρείται επίσης μικρή αύξηση στους 35-55, αλλά δεν βλέπουμε αύξηση στους άνω των 65 ετών.

Σε αυτήν την εικόνα συνέβαλε η χαλάρωση μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. Παράλληλα υπάρχει αύξηση του δείκτη θετικότητας στο 2,46%. Σε περιοχές με αυξημένο φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος. Η συνεπής διενέργεια των self test μπορεί να παίξει ρόλο στη συγκράτηση της διασποράς.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία βρίσκονται στις 48 ανά ημέρα. Ένας στους τρεις είναι 25 – 55 ετών. Ένας στους 10 κάτω των 24 ετών. «Κανένας δεν είναι άτρωτος» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κίνδυνος νόησης είναι σημαντικά υψηλότερος σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σε τέτοιες περιοχές είναι πιθανό να δούμε μετακύλιση των κρουσμάτων σε ανεμβολίαστους άνω των 55 ετών.
Μέχρι προχθές είχαν ταυτοποιηθεί 121 δείγμα της μετάλλαξης Δέλτα. Το 84% αφορούσαν πολίτες ελληνικής εθνικότητας. Η πλειοψηφία είχαν συμπτώματα και το 13% χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Κανείς από όσους χρειάστηκε να νοσηλευτούν δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Μαγιορκίνης: Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 33 παρουσίασαν επιδείνωση

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι συνολικά στον κόσμο έχουν καταγραφεί από την αρχή 185 εκατ. μολύνσεις και πάνω από 4 εκατ. θάνατοι, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι θάνατοι έχουν μειωθεί κατά 2%.

Ανέφερε ότι στην Ευρώπη παρουσιάστηκε επιδείνωση της εικόνας με 44% περισσότερες διαγνώσεις και 4% περισσότερους θανάτους. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 33 παρουσίασαν επιδείνωση με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και την Ισπανία να βρίσκονται σε πιο δυσχερή θέση.

Επισήμανε πως στην Ελλάδα η αύξηση την τελευταία εβδομάδα ήταν 2.5 φορές περισσότερο, αλλά η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αποκλιμακώνεται, ενώ στις ΜΕΘ η μείωση των νοσηλευομένων ήταν 21%. Οι εισαγωγές ήταν κάτω από 50 την ημέρα.

Ακόμα ανέφερε ότι έχουν διατεθεί 35 εκατ. self test σε 4,5 εκατ. πολίτες.

Ως προς τη μετάλλαξη Δ ανέφερε ότι έχει απομονωθεί σε 100 χώρες και ότι θα κυριαρχήσει, αλλά συμπλήρωσε ότι ο εμβολιασμός παραμένει σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.