Σύστημα τηλεϊατρικής στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

0
309

Στην εποχή του ψηφιακού νοσοκομείου περνάει η Μονάδα εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης μετά την εγκατάσταση και λειτουργία του σύγχρονου  συστήματος τηλεϊατρικής.

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της τηλεϊατρικής είναι η δυνατότητα τηλεκπαίδευσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού μέσω ψηφιακών συνδέσεων όχι μόνο με τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και με ευρωπαϊκά νοσοκομεία! Επίσης υπάρχει η δυνατότητα για μελλοντικές συνεργασίες που στηρίζονται σε ψηφιακά δεδομένα που λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο.

Αυτό άλλωστε διαπίστωσαν εκπρόσωποι από την 4η Υγειονομική και η ιατρική ομάδα από το Γερμανικό Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Άαχεν, που επισκέφθηκε χθες το νοσηλευτικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Ρούφο, κατά την επίσκεψη διαπιστώθηκε η εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων αυτών, ενώ πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με τον καθηγητή Εντατικής Θεραπείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Βασίλη Παπαϊωάννου και των γιατρών της ΜΕΘ, όπου συζητήθηκαν οι δυνατότητες του προγράμματος.

Ο σκοπός του προγράμματος
Σκοπός του προγράμματος, όπως είπε ο κ. Ρούφος,  είναι η ανάπτυξη για πρώτη φορά στην Ελλάδα συστημάτων τηλεϊατρικής με αντικείμενο την εντατική θεραπεία, αλλά και την ψηφιοποίηση όλων των κλινικών δεδομένων των ασθενών που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ σε μια ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα. Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι εφικτή η εξ ‘αποστάσεως παρακολούθηση, κατόπιν αίτησης του θεράποντος ιατρού, όλων των κλινικών πληροφοριών ασθενών που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ ή χρήζουν νοσηλείας, με σκοπό την παροχή εξειδικευμένης ιατρικής υποστήριξης σε κέντρα που, είτε δεν έχουν πλήρως ανεπτυγμένες ΜΕΘ, είτε υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου και έμπειρου ιατρικού προσωπικού για την αντιμετώπιση των βαρέως πασχόντων ασθενών.