Υπουργείο Υγείας: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης στη Θεσσαλονίκη.

0
76

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη έθεσε σε εφαρμογή ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προκειμένου να ενισχυθούν με περισσότερες εντατικές κλίνες τα νοσοκομεία της πόλη που δέχονται ήδη πίεση από τον αυξημένο αριθμό ασθενών με covid-19. Σύμφωνα το σχέδιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του Ε.Σ.Υ. στη Θεσσαλονίκη.

Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.

Ο κ. Κικίλιας έχει καλέσει για να ενημερώσει τους αρμόδιους τομεάρχες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αύριο Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και ώρα 14:00, στο Υπουργείο Υγείας.

Αμέσως μετά την ενημέρωση, ο υπουργός Υγείας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζουμε ότι η Θεσσαλονίκη χθες ήταν πρώτη σε κρούσματα και ακολουθούσε η Αττική. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ στις 31 Οκτωβρίου 2020 από τα 2.056 κρούσματα  η Θεσσαλονίκη είχε 839 και η Αττική 464.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι από τις 12 Οκτώβριου, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΑΠΘ, δεκαπλασιαστήκαν οι  τιμές στη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV 2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Η διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, που σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ αναλύει συστηματικά, ανά δύο ημέρες, δείγματα από τα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, στην μέτρηση της 27ης Οκτωβρίου 2020 υπολόγισε μία αύξηση του ιικού φορτίου, που επιβεβαίωσε την αλλαγή επιδημιολογικού επιπέδου στην πόλη και την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική μιας εκθετικής διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα.
«Η τελευταία μας μέτρηση, που αφορά την ανάλυση δειγμάτων, τα οποία ελήφθησαν την 27η Οκτωβρίου, δείχνει μια τρομακτική αύξηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα, σε σχέση με την αύξηση που είχε καταγραφεί την 21η Οκτωβρίου, όταν είχαμε την αρχή της έκρηξης των κρουσμάτων», είχε δηλώσει πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.