Ανάρρωση από κάταγμα: Οπλιστείτε με υπομονή και ψυχραιμία

0
482

Η ανάρρωση από ένα κάταγμα μπορεί να αποδειχθεί μια ιδιαίτερα επώδυνη και πολύμηνη εμπειρία, που θα δοκιμάσει τα νεύρα και τις αντοχές, τόσο τις δικές σας όσο και της οικογένειάς σας που θα αναλάβει τη φροντίδα σας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος γι’ αυτό να είστε προετοιμασμένοι και οπλισμένοι με υπομονή και ψυχραιμία, διότι μερικές φορές ο πόνος επιμένει ακόμα και όταν έχει ολοκληρωθεί η επούλωση του κατάγματος. Το εμμένον άλγος, λοιπόν, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές στον ύπνο σας, να σας κάνει περισσότερο ευερέθιστο ή ακόμα και να σας σπρώξει στην κατάθλιψη, μια ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση. Αυτά με την σειρά τους οδηγούν σε εντονότερη ευαισθησία και σε έναν φαύλο κύκλο ατέρμονου πόνου, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΜΟ).

Αν υποφέρετε από χρόνιους πόνους, συζητήστε με τον ιατρό σας τους ενδεδειγμένους τρόπους και τις τεχνικές που υπάρχουν, για να τον θέσετε υπό έλεγχο ή να τον περιορίσετε και να έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, με λιγότερο πόνο, χωρίς νεύρα, χωρίς κατάθλιψη.

Μπορεί να βρείτε ανακούφιση επιλέγοντας κάποιες από τις παρακάτω επιλογές σε συνεννόηση πάντα με τον  θεράποντα ιατρό σας όπως αναφέρει η ΕΕΜΜΟ.

Λήψη ενός μη συνταγογραφούμενου αναλγητικού φαρμάκου:  Τα φάρμακα, όπως η παρακεταμόλη, ακεταμινοφαίνη, ασπιρίνη, ιμπουπροφαίνη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τον φαρμακοποιό σας χωρίς συνταγή ιατρού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τα καταναλώνετε σε ποσότητες και για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά βούληση. Όπως όλα τα φάρμακα, και αυτά έχουν παρενέργειες και μπορεί η αλόγιστη  χρήση τους να οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα, γι΄αυτό  ΠΑΝΤΑ να ενημερώνετε τον ιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη λήψη τους.

Εφαρμογή ζεστών ή κρύων επιθεμάτων: Μπορεί να σας ανακουφίσει σε μία περιοχή κάκωσης ή φλεγμονής. Το κρύο ανακουφίζει τον πόνο και ελαττώνει το οίδημα και την φλεγμονή, ενώ το ζεστό ανακουφίζει από τον πόνο και επιτρέπει την κίνηση και τη συνέχιση μίας δραστηριότητας (μπορεί όμως να επιτείνει τη φλεγμονή). Προσοχή στην εφαρμογή των επιθεμάτων για την αποφυγή εγκαυμάτων. Μην εφαρμόζετε τα επιθέματα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 15 με 20 λεπτά την φορά.

Διαδερμική εφαρμογή ηλεκτρικών ερεθισμάτων: Το λεγόμενο TENS= Transcutaneous electric nerve stimulation. Μία συνεδρία διαρκεί περίπου 5 έως 15 λεπτά και εκτελείτε από έναν φυσίατρο ή φυσιοθεραπευτή. Η μέθοδος χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα σε χαμηλή ενέργεια, το οποίο ταξιδεύει στο σώμα σας με τη βοήθεια ηλεκτροδίων που τοποθετούνται σε αυτό και βοηθάει στην ανακούφιση του άλγους. Η αίσθηση που έχετε στη διάρκεια της συνεδρίας είναι αυτή της θερμότητας ή του μυρμηγκιάσματος.

Βελονισμός: Μία μέθοδος της αρχαίας κινέζικης παραδοσιακής ιατρικής που κερδίζει έδαφος συνεχώς στον δυτικό κόσμο λόγω των πολύ καλών αποτελεσμάτων στον έλεγχο του πόνου. Στηρίζεται στην παραδοχή ότι το σώμα μας διαπερνάται από «ποτάμια» ενεργειακού ρεύματος, των οποίων τη ροή οι εδικοί μπορούν να τη διαχειριστούν με την ανώδυνη εισαγωγή πολύ λεπτών βελονών σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Στην ‘Ελλάδα η μέθοδος φαίνεται να βρίσκει μεγάλης αποδοχής σε ολοένα μεγαλύτερο κύκλο της ιατρικής κοινότητας.

Βιοεπανατροφοδότηση (Biofeedback): Είναι η μέθοδος που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές συσκευές για να μετρήσει σωματικές λειτουργίες και να ανατροφοδοτήσει τον οργανισμό με τις πληροφορίες που δέχεται, ώστε να γίνει καλύτερος έλεγχος αυτών. Ο ειδικός που εκτελεί τις συνεδρίες biofeedback σε βοηθάει να ελέγχεις καλύτερα και πιο αποτελεσματικά ορισμένες λειτουργίες του σώματος σου, όπως λόγου χάρη η αρτηριακή πίεση και οι χτύποι της καρδιάς.

Συμπεριφοριστική: Αυτή η τεχνική αφορά την αλλαγή συνηθειών, αντιδράσεων, συμπεριφορών και συναισθημάτων που έχουν ως συνέπεια τον φαύλο κύκλο του άλγους. Οι ειδικοί που ασχολούνται με αυτές τις τεχνικές προέρχονται κυρίως από τον κλάδο της ψυχιατρικής και της ψυχολογίας. Η συμβουλευτική φροντίδα μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στην φυσική δραστηριότητα, την βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και γενικότερων αλλαγών της συμπεριφοράς.

Χειρομαλάξεις (μασάζ): Τα κατάγματα μπορεί να προκαλέσουν τάση και πόνο στους μυς που υποστηρίζουν μια άρθρωση και βρίσκονται παρακείμενα στην περιοχή της κάκωσης. Οι χειρομαλάξεις μπορούν να βελτιώσουν τον πόνο χαλαρώνοντας τους μυς με αργούς και ήπιους χειρισμούς, λύνοντας τον μυϊκό σπασμό. Πριν προχωρήσετε στη επιλογή αυτής της μεθόδου συμβουλευτείτε τον ιατρό σας και ζητήστε την άδεια του, διότι η κακή χρήση αυτής της μεθόδου μπορεί να επιδεινώσει το άλγος αντί να το ανακουφίσει.

Άθληση –Άσκηση: Η άθληση είναι ένας φυσικός τρόπος να ελαχιστοποιήσετε τον πόνο. Όταν ασκείστε, το σώμα σας εκκρίνει ουσίες που ονομάζονται ενδορφίνες. Οι ουσίες αυτές έχουν την ικανότητα να μειώνουν την ένταση του πόνου και ταυτόχρονα να σας φτιάχνουν την διάθεση. Η άσκηση λειτουργεί ευεργετικά στην οστεοπόρωση ποικιλοτρόπως. Βελτιώνει την ισορροπία, δυναμώνει τους μυς και τους κάνει πιο εύκαμπτους. Με την τάση που ασκούν οι τένοντες στα οστά προάγεται η αναβολική δραστηριότητα στα οστικά κύτταρα και αυξάνεται η οστική πυκνότητα. Πριν ξεκινήσετε μία αθλητική δραστηριότητα συζητήστε με τον ιατρό σας για το τι είδους σπορ ταιριάζει στην δική σας περίπτωση και πως θα δραστηριοποιηθείτε με ασφάλεια. Ρωτήστε τον ακόμα για την περίπτωση φυσικοθεραπείας που μπορεί να σας βοηθήσει σε κάποιο βαθμό.

Τεχνικές χαλάρωσης: Υπάρχουν τεχνικές με τις οποίες μπορείτε να χαλαρώσετε την τάση στους μυς σας και να αποσπάσουν την προσοχή σας από το συνεχές άλγος. Μερικά παραδείγματα είναι οι βαθιές αναπνοές, οι αργές διατατικές ασκήσεις, η χαλαρωτική μουσική, η καθοδηγούμενη ονειροπόληση. Οι ασθενείς μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για τις τεχνικές αυτές από CD, βίντεο, βιβλία και φυσικά από εκπαιδευμένους επαγγελματίες.