Απαγορεύονται οι σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό. Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους.

0
447

Απαγορεύονται οι σχολικές εκδρομές, έκλεισαν οκτώ  σχολεία στην Αττική και έπεται συνέχεια ενώ ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και οι ηλικιωμένοι. «Ο κόσμος προετοιμάζεται για την επομένη ημέρα».

Με αυτά τα λόγια ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έκλεισε τη σημερινή ενημέρωση του στους ιατρικούς συντάκτες για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας από τον κορωνοϊό. Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, συνέστησε σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δηλαδή τους χρόνια πάσχοντες, να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί και να εφαρμόζουν σχολιαστικά τους κανόνες υγιεινής όπως το πολύ συχνό πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή ατόμων που έχουν συμπτώματα κρυολογήματος.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται το μέτρο της απαγόρευσης οργανωμένων σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό γιατί είναι επίπονη η διαδικασία ιχνηλάτησης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η απόφαση ελήφθη έπειτα από σχετική πρόταση εμπειρογνωμόνων και αυτό λόγω της δυσκολίας ιχνηλάτησης των επαφών.

«Όπως είδατε ανακοινώθηκε το πρωί το τέταρτο περιστατικό της νόσου στην Πατρίδα μας, που επίσης αφορά ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της Βόρειας Ιταλίας. Η ιχνηλάτηση των επαφών της ασθενούς συνεχίζεται και προληπτικά ανεστάλη η λειτουργία σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Αττικής» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Περαιτέρω, με την εισήγηση ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων και με τη σύμφωνη γνώμη της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, επεκτείνεται το μέτρο της προσωρινής αναστολής οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών σε όλες τις εκδρομές του εξωτερικού, λόγω των εξαιρετικών δυσκολιών στην ιχνηλάτηση επαφών, επιβεβαιωμένων περιστατικών στο εξωτερικό.

«Επίσης συνεχίζουμε την επίπονη διαδικασία της ιχνηλάτησης επαφών για τα προηγούμενα επιβεβαιωμένα κρούσματα και την παρακολούθηση της υγείας των στενών επαφών. Όπου υπήρξε υποψία έως σήμερα, διενεργήθηκε εργαστηριακός έλεγχος που ήταν αρνητικός. Κάτι άλλο που είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί, είναι ότι η αναστολή άλλων μαζικών συγκεντρώσεων στην Πατρίδα μας δεν κρίνεται απαραίτητη» τόνισε  ο κ. Τσιόδρας εννοώντας αθλητικές εκδηλώσεις και συνέχισε: «Δεν υπάρχει ένδειξη συνεχιζόμενης μετάδοσης του ιού στην κοινότητα στην Ελλάδα. Ο λόγος που ανεστάλη το καρναβάλι, είναι επιδημιολογικός, έχει να κάνει με τη συνάθροιση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και την πιθανότητα διασποράς στην επικράτεια περιστατικών μεταδόσεως της νόσου».

Παρά το γεγονός ότι παγκοσμίως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άτομα με συγκεκριμένο επιδημιολογικό ιστορικό έκθεσης ή ταξίδι στη συγκεκριμένη περιοχή, η επιδημία επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες και παρουσιάζονται όλο και περισσότερο φαινόμενα μετάδοσης στην κοινότητα, όπου δεν υπάρχει σαφής πηγή προέλευσης.

«Ο κόσμος σιγά–σιγά ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα» είπε καταλήγοντας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Από την πλευρά του 0 υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συνέστησε στις ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί: «Είναι σημαντικό οι συνάνθρωποι μας, αυτοί που έχουν κάποια άλλη υποκείμενη νόσο ή είναι ηλικιωμένοι, να μπορέσουν να έχουν τη σωστή πληροφόρηση. Και επειδή ο νέος αυτός ιός, όπως και ο ιός της γρίπης, επηρεάζει σοβαρότερα τους συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως ασθενείς με χρόνια νοσήματα και ηλικιωμένους, τονίζω την ανάγκη προστασίας αυτών των συμπολιτών μας. Μιλάμε για συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Για αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, μύτη, στόμα, για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό. Αποφυγή των κοντινών επαφών με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο και, πάνω απ’ όλα, για την εμπιστοσύνη που πρέπει να δείξουμε στους ειδικούς, τους επιστήμονες, για την πληροφόρησή μας και τη φροντίδα μας.Ειδικά για αυτές οι ομάδες των συμπολιτών μας, το τονίζω μετ’ επιφάσεως, σε ό,τι έχει να κάνει με όλες τις εκδηλώσεις οι οποίες υπάρχουν στη χώρα και όλες τις ιδιαίτερες συνθήκες. Τον καιρό που άλλες φορές είναι καλός άλλες κακός, την υγρασία, τη συνεύρεση σε χώρο με ανθρώπους οι οποίοι έχουν ήδη το κοινό κρυολόγημα και ούτω καθ’ εξής» κατέληξε ο υπουργός.