Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου: «Καμία αναφορά για τον καρκίνο στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία»

0
460

Την έντονη δυσαρέσκεια τους εκφράζουν οι ασθενείς της  Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) για την απουσία εθνικής στρατηγικής σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου, στο Σχέδιο Νόμου για τη Δημόσια Υγεία.

Συγκεκριμένα οι ογκολογικοί ασθενείς στην επιστολή διαμαρτυρίας τους, αναφέρουν ότι το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υγείας, το οποίο αναρτήθηκε για διαβούλευση την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου, «δεν κάνει ουσιαστικά καμία συγκεκριμένη αναφορά για τον καρκίνο, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με δηλώσεις του έχει αναγάγει σε στρατηγικής σημασίας και υψηλής προτεραιότητας, την ανάληψη δράσης για την πρόληψη και τον έλεγχο του καρκίνου»!

Μάλιστα όπως τονίζουν οι ασθενείς στις προτάσεις που κατέθεσαν στη διαβούλευση για το σχετικό νομοσχέδιο : «Δυστυχώς και πάλι η επίσημη πολιτεία κωφεύει στο κάλεσμα για ανάληψη δράσης με στόχο τον αποτελεσματικό έλεγχο του καρκίνου που απεύθυνε την ίδια μέρα, 4 Φεβρουαρίου, στο Ευρωκοινοβούλιο η Επίτροπος Υγείας και Τροφίμων, κυρία Στέλλα Κυριακίδη. Η Επίτροπος τόνισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι από τώρα και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια η αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου και των συνεπειών του θα είναι στην πρώτη γραμμή του τομέα υγείας σε όλη την Ευρώπη».

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου που συμμετείχε στη διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου με τίτλο «Πρόληψη, Προστασία και Προαγωγή Υγείας-Ανάπτυξη των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας» και κατέθεσε επίσημα τις προτάσεις της υποστηρίζει ότι: «θα πρέπει επιτέλους στη χώρα μας να ασχοληθούμε σοβαρά με τον καρκίνο, με την εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών» και συνεχίζει: «Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει την μοναδική, αλλά και τελευταία, ευκαιρία να εκμεταλλευτεί μία εξαιρετικά ευνοϊκή διεθνή συγκυρία και θετικές εξελίξεις στο χώρο της υγείας και για να γίνει αυτό, απαιτείται να σηκώσει τα μανίκια, «να κοιτάξει τον καρκίνο στα μάτια» και να επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση για τη στρατηγική του αντιμετώπιση και όχι περιστασιακά όπως γίνεται συνήθως επί σειρά ετών. Το Σχέδιο Δράσης που αναρτήθηκε στη διαβούλευση, απέχει πολύ από όλα αυτά, καθώς με γενικές αναφορές και παραδείγματα δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα και δεν είναι δυνατόν να τεθούν οι βάσεις για ουσιαστικές παρεμβάσεις».

Εκτός το  Εθνικό  Ινστιτούτο Νεοπλασιών 

Το νέο νομοσχέδιο, σύμφωνα με την ΕΛΛΟΚ, έχει αγνοήσει και δεν έχει συμπεριλάβει στους συμμετέχοντες φορείς το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών –ΕΙΝΕ, που ψηφίσθηκε με νόμο τον Μάρτιο 2019, του οποίου αρμοδιότητα είναι η χάραξη της εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο, από την πρόληψη μέχρι την επανένταξη στην κανονική ζωή ή την φροντίδα τέλους ζωής.

«Η σύνθεση του κεντρικού οργάνου για τη δημόσια υγεία που είναι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, είναι αδόκιμη και αλυσιτελής ως προς την ανεξήγητη επιλογή του Υπουργείου να εκπροσωπηθεί το σύνολο των φορέων και επίσημων οργάνων των ασθενών από μία μόνο νεοσύστατη οργάνωση, η οποία έχει ως μέλη της κυρίως μικρές πρωτοβάθμιες και μεμονωμένες οργανώσεις από διάφορες κατηγορίες ασθενών και η οποία σε καμία περίπτωση, ούτε φύση, ούτε θέσει, νομιμοποιείται να αποτελεί τον κεντρικό εκπρόσωπο του κινήματος των ασθενών της χώρας μας».

Η ΕΛΛΟΚ χαρακτηρίζει αυτήν την απόφαση «εσφαλμένη και αυθαίρετη επιλογή της συγκεκριμένης οργάνωσης, μέσα από διαδικασίες στερούμενες δημοσιότητας, διαφάνειας, στοιχειωδών κανόνων δεοντολογίας, δημοκρατικού ήθους και το σημαντικότερο εν αγνοία όλων μας, παραπέμπει δυστυχώς σε δυσοίωνους συνειρμούς που πλήττουν κατάφωρα τα νόμιμα δικαιώματα εκπροσώπησης του συνόλου των ασθενών της χώρας μας».

Η  ΕΛΛΟΚ, ως Δευτεροβάθμια Οργάνωση των Συλλόγων Ασθενών με Καρκίνο στη χώρα μας, με μέλη 39 Συλλόγους Ασθενών με καρκίνο απ’ όλη την Ελλάδα, αιτείται επίσημα την συμμετοχή της, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας και δεν αναγνωρίζει καμία άλλη εκπροσώπηση.

«Παράλληλα πιστεύουμε ότι το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και όλες τις άλλες μεγάλες δευτεροβάθμιες οργανώσεις, που επί σειρά ετών εκπροσωπούν ασθενείς από άλλες κατηγορίες νοσημάτων και οι οποίες είναι σαφές ότι επίσης δεν εκπροσωπούνται από την οριζόμενη από το Υπουργείο Υγείας Οργάνωση».

Η Παρέμβαση της ΕΛΛΟΚ στο νομοσχέδιο

Η παρέμβαση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου στο Σχέδιο Νόμου «Πρόληψη, Προστασία, και Προαγωγή της Υγείας- Ανάπτυξη των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας» επικεντρώθηκε στην ανάδειξη θεμάτων, τα οποία, σύμφωνα με τους ασθενείς, θα πρέπει να αποτελούν κεντρικές αρχές ενός σχεδίου δράσης για την ολιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση του καρκίνου:

-Τη στρατηγική αντιμετώπιση του καρκίνου με δημιουργία Διεύθυνσης Νεοπλασιών.
-Τη συμμετοχή των Επιστημόνων με εμπειρία στη διαχείριση του καρκίνου.
-Τη θεσμική συμμετοχή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

-Τη θεσμική συμμετοχή του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ).
-Τα θέματα πρόληψης και την ανακουφιστική φροντίδα.

-Τη συνεργασία με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον τομέα της ιατρικής εκπαίδευσης για τον καρκίνο και της βιο-ιατρικής έρευνας.

-Τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο νέο μητρώο μη κερδοσκοπικών οργανώσεων με σκοπό την κινητοποίηση του κοινωνικού κεφαλαίου.

Οι Προτάσεις της ΕΛΛΟΚ

Συγκεκριμένα οι προτάσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, είναι οι εξής:

-Δημιουργία Διεύθυνσης Νεοπλασιών στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας που σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ), θα έχουν την ευθύνη το μεν ΕΙΝΕ του σχεδιασμού της εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο, η δε Διεύθυνση Νεοπλασιών την εφαρμογή της, τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας και την αξιολόγηση της εφαρμογής.

-Στελέχωση, έναρξη λειτουργίας και συμμετοχή του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ), το οποίο πριν ένα μόλις χρόνο θεσμοθετήθηκε, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας και όπου αλλού προβλέπεται από το σχέδιο νόμου η συμμετοχή των φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας.
-Συμμετοχή ενός επιστήμονα με ειδίκευση στην ογκολογία, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.

-Αναγνώριση και επένδυση στο ρόλο των οικείων των ασθενών, ως «άτυπων φροντιστών» καθώς αναλαμβάνουν μεγάλο μέρος της φροντίδας και περίθαλψης των ασθενών με καρκίνο και άλλων χρονίως πασχόντων ασθενών, παρέχοντας αφιλοκερδώς υπηρεσίες νοσηλείας κυρίως κατ οίκον.
-Επένδυση στην ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού, από τη σχολική ηλικία, με στόχο την απόκτηση κουλτούρας υγιεινού τρόπου διαβίωσης και συμμετοχής σε προγράμματα πρόληψης.

-Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία θα πρέπει να περιλαμβάνει την εκπόνηση και εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον έλεγχο του καρκίνου (υπεύθυνος για το 20% του συνολικού φορτίου νόσησης και 2η αιτία θανάτου) με ειδικό κεφάλαιο για τον παιδικό καρκίνο.

Συνεργασία με τα αρμόδια πανεπιστημιακά τμήματα για την εκπόνηση μελετών που αφορούν θέματα διατροφής και άσκησης.

-Το Εθνικό πρόγραμμα παροχής οργανωμένων υπηρεσιών ανακουφιστικής και υποστηρικτικής ογκολογικής φροντίδας σε χρονίως πάσχοντες ασθενείς, όπως οι ασθενείς με καρκίνο, οι ασθενείς με άνοια και εν γένει άτομα με λειτουργικές – κινητικές δυσκολίες λόγω ασθένειας ή ατυχήματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δημιουργία δομών ανακουφιστικής και υποστηρικτικής φροντίδας, κέντρα ημερήσιας φροντίδας και κατ οίκον παροχή υπηρεσιών υγείας.

-Δημιουργία προγράμματος εμβολιασμού για τον ιό HPV για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας που βρίσκεται στην εφηβική και πρώιμη ενήλικη φάση της ζωής του, σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Στόχος είναι να υπάρξει σε ορατό χρονικό διάστημα εξάλειψη της εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου που οφείλονται στον ιό HPV, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και τύποι καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.