Εξειδικευμένο Κέντρο για δερματικά λεμφώματα και σπάνια νοσήματα στο “Αττικό” νοσοκομείο

0
1948

Ακόμη μια διάκριση για τη Β΄ Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου «Αττικόν»!

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Κλινική είναι επίσημα Εθνικό Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για τα Δερματικά Λεμφώματα και τα Σπάνια Νοσήματα. Σήμερα οι ασθενείς από όλη την Ελλάδα, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε νέες θεραπείες και σε υπερσύχρονα ψηφιακά μηχανήματα στο νοσοκομείο Αττικό, όπως ακριβώς έχουν οι ασθενείς σε όλα τα εξειδικευμένα κέντρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Η πιστοποίηση της Κλινικής ως Εθνικού Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά τη διοργάνωση του Ετήσιου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου της Ομάδας Εργασίας Δερματικών Λεμφωμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας και Αντιμετώπισης του Καρκίνου (EORTC-CLTF 2019, 26-28 Σεπτεμβρίου 2019, Ζάππειο Μέγαρο) που στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία.

Πρόεδρος του Συνεδρίου ήταν η Διευθύντρια της Β΄ Κλινικής Δερματικών και Αφροδισίων  Νόσων, αναπληρώτρια καθηγήτρια  Ευαγγελία Παπαδαυίδ. Στο Συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 250 επιστήμονες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο, ενώ σε ειδικό τραπέζι οι Έλληνες ασθενείς είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν με κορυφαίους ειδικούς όλα τα θέματα που τους απασχολούν σχετικά με τη νόσο.

Τα Δερματικά Λεμφώματα αποτελούν μια ομάδα σπάνιων, κακοήθων νοσημάτων, τα οποία επηρεάζουν σημαντικότατα την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτά και, σε προχωρημένα στάδια, την ίδια τη ζωή τους. Μέχρι σήμερα, από τις υπάρχουσες θεραπείες, μόνο η αλλογενής μεταμόσχευση μπορεί να αλλάξει το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών αυτών, το οποίο εξαρτάται τόσο από το στάδιο της νόσου όσο και από συγκεκριμένους προγνωστικούς παράγοντες που διερευνώνται ενδελεχώς σε διεθνές επίπεδο.

Τι είναι το  Εθνικό Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για τα Δερματικά Λεμφώματα και τα Σπάνια Νοσήματα

Το Κέντρο λειτουργεί στα πρότυπα των μεγάλων διεθνών Κέντρων, καθώς βασίζεται στη συνεργασία μια ομάδας διακεκριμένων επιστημόνων, με στόχο την πολύπλευρη παρακολούθηση των ασθενών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου.

Υπεύθυνη του Κέντρου είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ευαγγέλια Παπαδαυίδ, η οποία έχει εξειδίκευση στα Δερματικά Λεμφώματα και συμμετέχει σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο στον σχεδιασμό νέων κλινικών μελετών για τα σπάνια αυτά νοσήματα, καθώς και στην έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines) για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των Δερματικών Λεμφωμάτων.

“Είναι πολύ σημαντικό  αυτοί οι ασθενείς να ενημερωθούν για την ύπαρξη του Εθνικού Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης της Β΄ Κλινικής Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου «Αττικόν». Εδώ υπάρχει μια εξειδικευμένη ομάδα που διασφαλίζει την έγκαιρη διάγνωση και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη της νόσου και την ποιότητα της ζωής του ασθενούς» είπε στο www.ygeia50plus.gr  η αν. καθηγήτρια Ευαγγέλια Παπαδαυίδ και εξηγεί:

Η αν. καθηγήτρια Ευαγγελία Παπαδαυίδ

«Δυστυχώς γνωρίζω πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν ταλαιπωρηθεί για πάρα πολλά χρόνια ενώ υπήρχε θεραπεία για την ασθένεια τους. Γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντικό οι δερματολόγοι σε όλη τη χώρα να γνωρίσουν την ύπαρξη αυτού του Κέντρου».

Να σημειωθεί ότι στην Αγγλία, η Βρετανική Ιατρική Εταιρία για τα σπάνια δερματικά λεμφώματα έχει ένα ηλεκτρονικό δίκτυο με αλγόριθμο, που εντοπίζει αυτούς τους ασθενείς. Για παράδειγμα όταν ένας ασθενής με σπάνιο έκζεμα πάει σε έναν δερματολόγο μιας επαρχιακής πόλης και εκείνος διαπιστώνει ότι απαιτείται εξειδικευμένη αντιμετώπιση, από πολλές ιατρικές ειδικότητες που διαθέτουν τα μεγάλα νοσοκομεία, τότε ενημερώνει το εξειδικευμένο κέντρο αναφοράς μέσα από αυτό το Δίκτυο.

Έτσι ο ασθενής έχει άμεση πρόσβαση στην εξειδικευμένη ομάδα που συμπεριλαμβάνει ακόμα και μεταμοσχευτή, σε περίπτωση που χρειάζεται να υποβληθεί σε αλλογενή μεταμόσχευση. Έτσι κερδίζει χρόνο, γίνεται γρήγορα η διάγνωση και έχει πολύ καλύτερη εξέλιξη η υγεία του.

Δυστυχώς στη χώρα μας όπως λέει στο www.ygeia50plus.gr η κυρία Παπαδαυίδ δεν υπάρχει αυτό το οργανωμένο Κεντρικό Δίκτυο Ενημέρωσης των γιατρών αλλά και των ασθενών: «Σήμερα οι γιατροί παλεύουμε μόνοι μας να επικοινωνήσουμε στους ασθενείς όλα τα νεότερα «όπλα» που έχουμε στη διάθεση μας. Αυτή όμως είναι δουλειά του υπουργείου Υγείας. Για παράδειγμα στην Αιματολογική Μονάδα του νοσοκομείου «Αττικόν», υπάρχει η δυνατότητα αλλογενών μεταμοσχεύσεων! Επίσης στο Β΄ Εργαστήριο Ακτινολογίας της Μονάδας Ακτινοθεραπείας του νοσοκομείου, υπάρχει η μοναδική στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, εγκατάσταση ολόσωμης θεραπείας με δέσμη ηλεκτρονίων. Δυστυχώς οι ασθενείς με σπάνια δερματικά νοσήματα δεν το γνωρίζουν αυτό, ταλαιπωρούνται,  χάνουν χρόνο, καθυστέρει η διάγνωση που σημαίνει ότι οι βλάβες στο δέρμα σε πολλές περιπτώσεις δεν διορθώνονται. Και είναι πολύ κρίμα γιατί υπάρχει δυνατότητα να έχουν μια πολύ καλή ποιότητα ζωής».

Στην εξειδικευμένη ομάδα της Β΄ Κλινικής Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων, συμμετέχουν επίσης η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αιματολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Βασιλική Παππά, ο αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ κ. Παναγιώτης Τσιριγώτης, καθώς και ο αναπληρωτής καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΕΚΠΑ κ. Βασίλειος Κουλουλίας.

Με τη στελέχωση αυτή είναι εφικτή η θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών που βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια της νόσου, για τα οποία θα πρέπει να επιλέγεται, εξατομικευμένα, η βέλτιστη θεραπευτική κατεύθυνση.

Κλινικές μελέτες

Επιπλέον η Β΄ Πανεπιστημιακή Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων, κατέχει διαπίστευση κατά ISO για τη διενέργεια κλινικών μελετών. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ασθενείς εκείνους που χρειάζονται θεραπείες με πρωτοποριακά φαρμακευτικά σχήματα, τα οποία δε θα μπορούσαν να λαμβάνουν με άλλο τρόπο.

«Και στην περίπτωση των κλινικών ερευνών υπάρχει ένα κενό στην ενημέρωση των ασθενών. Στη δική μας κλινική υπάρχει άμεση σύνδεση του ιατρείου μας με το τμήμα κλινικών μελετών του νοσοκομείου Αττικόν» αναφέρει στο www.ygeia50plus.gr η κυρία Παπαδαυίδ.