Η ατομική ευθύνη κατά της … βλακείας

0
385

Σε μια αυστηρή ανακοίνωση προχώρησε το υπουργείο Υγείας απευθυνόμενο στους πολίτες που αγνόησαν τα μέτρα πρόληψης που είχαν εξαγγείλει οι ειδικοί για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού και συμμετείχαν σε καρναβαλικές εκδηλώσεις. Την ίδια ώρα ο  Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Οικονομικών Υγείας στο London School of Economics και πρώην υπουργός Επικρατείας με ανάρτησή του στο Facebook στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα: «Δεν είναι μαγκιά να παίζουμε με τις ζωές των ηλικιωμένων και των καρκινοπαθών, είναι η απόλυτη ανευθυνότητα και γαϊδουριά».

Σημειώνεται ότι όλο το υγειονομικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι σε επιφυλακή και έχουν ανασταλεί όλες οι άδειες με απόφαση του υπουργείου Υγείας. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε αυτή την ώρα είναι μια επιδημία από έναν άγνωστο ιό, που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το έργο των υγειονομικών και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ειδικότερα όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας στην ανακοίνωση του με αφορμή τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κόντρα στις συστάσεις των ειδικών: «Επισημαίνεται ότι τα προληπτικά μέτρα που παίρνουμε για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, είναι μέτρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης όλων μας.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αγνοώντας τις συστάσεις των ειδικών βάζουμε σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπους γύρω μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Αν θέλουμε κάτι συλλογικό λοιπόν, ας φτιάξουμε ένα ανθρώπινο τείχος προφύλαξης των ευπαθών συμπολιτών μας γιατί μόνο εμείς μπορούμε να τους προστατεύσουμε».

 «Ανευθυνότητα και γαϊδουριά»

Παράλληλα ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Οικονομικών Υγείας στο London School of Economics και πρώην υπουργός Επικρατείας με ανάρτησή του στο Facebook χαρακτηρίζει ως «παράδειγμα μεγίστης ανευθυνότητας» την απόφαση των καρναβαλιστών να παρελάσουν παρά την απόφαση που έχει ληφθεί για απαγόρευση των εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα: «Επαναλαμβάνω ότι ο νέος ιός δεν είναι γρίπη ούτε πανομοιότυπος με το SARS. Δεν χρειάζονται υπερβολές ούτε όμως Να ΥΠΟΤΙΜΗΣΟΥΜΕ το πιθανό πρόβλημα. Η θνητότητα από το νέο ιό θα είναι μάλλον μεταξύ 0.1 και 1%. Αν όμως είναι 1% και έχουμε πολλά κρούσματα θα έχουμε και μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και θα επηρεαστούν κυρίως ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και οι ηλικιωμένοι.

Αν περιορίσουμε τη διασπορά και δεν γίνουμε Βόρεια Ιταλία σύντομα, θα μπορέσουμε να αντέξουμε την αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες υγείας. Αυτά που έγιναν σήμερα στην Πάτρα, ενάντια στις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, είναι παράδειγμα μεγίστης ανευθυνότητας.

Μου είπαν ότι σε πόλη της βόρειας Ελλάδας έκαναν εκδήλωση για το καρναβάλι σε κλειστό χώρο για να ‘αποφύγουν’ έτσι την απαγόρευση. Ότι το χειρότερο: να έχουμε συγχρωτισμό πολλών ατόμων σε κλειστό χώρο. Δεν κινδυνολογώ. Ανησυχώ όμως με την επιπολαιότητα μερικών συμπατριωτών μας. Ξέρω ότι στη δημοσιότητα κυριαρχούν τώρα άλλα πολύ σοβαρά θέματα που έχουν σχέση με την Εθνική μας ασφάλεια.

Αλλά να μην υποτιμήσουμε τις επιπτώσεις από το νέο ιό. Στο χέρι μας είναι να περιορίσουμε τη διάδοση. Δεν είναι μαγκιά να παίζουμε με τις ζωές των ηλικιωμένων, των καρκινοπαθών και όσων έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι η απόλυτη ανευθυνότητα και γαϊδουριά» καταλήγει, θέτοντας όλους τους πολίτες προ των ευθυνών τους.