Θερίζει η γρίπη! Στους 38 οι νεκροί, το εμβόλιο η μοναδική προστασία λένε οι ειδικοί.

0
550

Την ώρα που η προσοχή μας είναι στραμμένη στον κορωνοϊό, η εποχική γρίπη βρίσκεται στην κορύφωση της και κυριολεκτικά «θερίζει» τον πληθυσμό της χώρας μας.

Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από τις 27 Ιανουαρίου έως και τις 2 Φεβρουαρίου έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών, από τον Δεκέμβριου του 2019 έως και τις αρχές του μήνα έφτασε  τους 38. Παράλληλα  165 ασθενείς νοσηλεύονταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση σε ΜΕΘ, ανάμεσα τους και 15 παιδιά.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Γι΄ αυτό άλλωστε οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού,  να  εμβολιαστούν ακόμα και τώρα καθώς η γρίπη θα μας απασχολήσει έως και τα τέλη του Μαρτίου, όπου το θερμόμετρο θα αρχίσει να ανεβαίνει.

 Οι νεκροί

Πρόκειται για άτομα από 25 ετών και άνω τα οποία στο μεγαλύτερό τους μέρος δεν είχαν εμβολιαστεί, αφού το 82% δεν έχει κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης, που καλύπτει τον ιό Η1Ν1 που και φέτος είναι ο κυρίαρχος τύπος. Το μικρότερο θύμα της γρίπης αυτόν τον χειμώνα στην Ελλάδα είναι το τετράχρονο κορίτσι που έχασε την ζωή του πριν από μερικές εβδομάδες.

Αναλυτικά τα στοιχεία της τελευταίας εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεση του ΕΟΔΥ που ανακοινωθήκαν στις 6 Φεβρουαρίου αναφέρουν: Το διάστημα 27 Ιανουαρίου – 02 Φεβρουαρίου 2020, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 327 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία.

Τα 165 (50,5%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 141 (85,5%) ήταν τύπου Α και τα 24 (14,5%) ήταν τύπου Β. Τα 113 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών τα 79 (69,9%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 34 (30,1%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2020, καταγράφηκαν 151 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 136 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 55 (36,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 38 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 27 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ και 11 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.