Κορωνοϊός: Πρόγραμμα υποστήριξης ασθενών με Πάρκινσον και Αλτσχάϊμερ στο Αιγινήτειο

0
456

Η αναγκαστική παραμονή στο σπίτι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι μια κατάσταση που αυξάνει την πίεση και το άγχος σε ασθενείς με νευρολογικά προβλήματα όπως Πάρκινσον και Αλτσχάϊμερ. Αυτή τη δύσκολη  εποχή οι άνθρωποι αυτοί, νιώθουν ιδιαίτερα πιεσμένοι γι’ αυτό και ο αναγκαστικός εγκλεισμός στο σπίτι ίσως πυροδοτήσει σοβαρές καταστάσεις. Δεν είναι όμως μόνο οι ασθενείς. Είναι και οι φροντιστές αυτών των ασθενών, που συνήθως είναι ο σύζυγος, το παιδί ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, νιώθουν πολύ πιεσμένοι. Γι΄ αυτό και η Α’ Νευρολογική Κλινική του νοσοκομείου «Αιγινήτειο» με Διευθυντή τον Λεωνίδα Στεφάνη, σε συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ, ξεκινάει από τις 30 Μαρτίου  ένα πρόγραμμα ψυχολογικής και ιατρικής υποστήριξης ασθενών με νευρολογικά νοσήματα, καθώς και των φροντιστών και των οικογενειών τους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Τηλεφωνική Γραμμή Βοηθείας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν σε ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα.

– Διαδικτυακό τόπο, όπου αναρτώνται πληροφορίες που αφορούν τους ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα την περίοδο της πανδημίας.

Μέσω της τηλεφωνικής γραμμής οι ασθενείς και οι φροντιστές τους μπορούν να έρχονται σε επαφή με ομάδα επιστημόνων υγείας από το Επιστημονικό προσωπικό της Α’ Νευρολογικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου.  Ο στόχος είναι να μη μείνουν αβοήθητοι οι ασθενείς με χρόνια νευρολογικά νοσήματα, αλλά και να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το σύστημα υγείας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Η Τηλεφωνική Γραμμή Βοηθείας δεν υποκαθιστά την επαφή που πρέπει να έχουν οι ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα με τον θεράποντα ιατρό τους.

Οι οδηγίες που αφορούν το νόσημά τους και τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν πρέπει να προέρχονται από τον θεράποντα ιατρό, εφ΄ όσον παρακολουθούνται σε άλλη δομή του Συστήματος Υγείας και όχι στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

 ‘Έναρξη και Διάρκεια προγράμματος: 30-3-20 ως  30-4-20 με δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις εξελίξεις

Η Τηλεφωνική Γραμμή Βοηθείας λειτουργεί ως εξής:

Για ιατρικά νευρολογικά θέματα:

Ιατροί: ωράριο: 10:30-14:30 στα τηλέφωνα:

  1. 210-7289291
  2. 210-7289284
  3. 210-7289301
  4. 210-7289277

 Για διαδικαστικά θέματα, θέματα κοινωνικής μέριμνας και ψυχοκοινωνική υποστήριξη:

Κοινωνικοί λειτουργοί: ωράριο 10.00-14.30

στο τηλ.: 210-7289215

Ο διαδικτυακός τόπος όπου αναρτώνται πληροφορίες που αφορούν τους ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα την περίοδο της πανδημίας είναι:

https://eginitio.uoa.gr/klinikes/a_neyrologiki_kliniki/ektakti_enimerosi_a_neyrologikis_klinikis_pandimia_koronoioy/

Σημειωτέον ότι οι ασθενείς με Νευρολογικά Νοσήματα που ήδη παρακολουθούνται στα Ειδικά Ιατρεία της Α Νευρολογικής Κλινικής, μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο: 210-7251315  και ώρες λειτουργίας 8πμ-3μμ.  Είναι επίσης δυνατή η επικοινωνία με e-mail μέσω του: eidikaiatreianeurologias@eginitio.uoa.gr.

Παραμένουμε ψύχραιμοι και ενωμένοι για την αντιμετώπιση της κρίσης στον τομέα της υγείας και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων του ΕΟΔΥ.