Κυστική Ίνωση: Συμβουλές για πιο «ασφαλείς» γιορτές!

0
347

Όλα είναι έτοιμα για το τραπέζι των Χριστουγέννων που θα βρεθεί για άλλη μια φορά όλη η οικογένεια με φίλους και συγγενείς μαζί για να γιορταζόσουν αυτές τις άγιες ήμερες. Ωστόσο τα άτομα με Κυστική ΄Ινωση θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο συγχρωτισμός  καθώς εκεί παραμονεύουν επικίνδυνα μικρόβια που μπορεί να τους στείλουν  στα…επείγοντα των νοσοκομείων.

Οι ιώσεις και τα κρυολογήματα μπορεί να αποτελέσουν την αιτία για την παρόξυνση αναπνευστικής λοίμωξης σε ασθενείς με Κυστική Ίνωση με απρόβλεπτες συνέπειες. Η λοίμωξη των πνευμόνων είναι φυσικά ένας από τους κύριους παράγοντες επιδείνωσης της υγείας των ασθενών με Κυστική Ίνωση. Βακτήρια όπως η αεριογόνος ψευδομονάδα, ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος  είναι η κύρια αιτία που συνήθως «στέλνει» τον ασθενή με Κυστική Ίνωση επειγόντως στο νοσοκομείο για τη λήψη ενδοφλέβιας αγωγής και όπως όλα δείχνουν η μετάδοση των βακτηριδίων αυτών γίνεται κυρίως από την επαφή με άλλους ανθρώπους, ιδίως με άλλους ασθενείς με Κυστική Ίνωση ή με άτομα που εργάζονται στον υγειονομικό τομέα.

Είναι σημαντικό για τον άνθρωπο είτε πάσχει από Κυστική Ίνωση, είτε όχι, να μπορεί να μοιραστεί καλές στιγμές και ευχάριστες εμπειρίες με ανθρώπους που αγαπάει με τους οποίους τον συνδέει φιλία, ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών, να μπορεί να χαρεί τη συντροφιά και την παρουσία άλλων ατόμων, των συγγενών και των φίλων του με τους οποίους μπορεί να ανταλλάσσει πληροφορίες, να απολαμβάνει συζητήσεις, να στηρίζει έμπρακτα και συναισθηματικά ο ένας τον άλλον, γενικά να  κοινωνικοποιείται χωρίς φόβο και κίνδυνο να επιδεινωθεί η υγεία του. Για το σκοπό αυτό καλό είναι όλοι μας και ιδίως οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση, να τηρούν κάποιους κανόνες για την αποφυγή διαμόλυνσης και εξάπλωσης ιώσεων και λοιμώξεων.

Όχι  στις χειραψίες και τα φιλιά

Όσο αντικοινωνικό και αν ακούγεται οι αγκαλιές και τα φιλιά απαγορεύονται για καθαρά  λόγους  υγείας για όλους τους ανθρώπους αυτή την εποχή που οι ιώσεις κάνουν… πάρτι!!! Πόσο μάλλον για τους ασθενείς με Κυστική ‘Ινωση που έχουν ένα παραπάνω λόγο να προσέχουν την υγεία τους.

Γι΄αυτό λοιπόν καλό είναι να  αποφεύγονται οι χειραψίες και τα φιλιά, ιδίως μεταξύ των ασθενών με Κυστική Ίνωση, καθότι τα χέρια είναι συνήθως υγρά και μέσω αυτών μεταδίδονται ιοί και μικρόβια. Όταν ο ασθενής με Κυστική Ίνωση χρειάζεται να βήξει ή να φταρνιστεί, αυτό  θα πρέπει να γίνεται σε χαρτομάντηλο και αυτό να απορρίπτεται άμεσα. Αν δεν υπάρχει χαρτομάντηλο, τότε ο ασθενής μπορεί να βήξει στο εσωτερικό μέρος του αγκώνα του.

Βασικός κανόνας υγιεινής είναι να πλένει συχνά και σχολαστικά τα χέρια του με σαπούνι και χλιαρό νερό, ιδίως πριν το γεύμα και μετά από τη χρήση τουαλέτας. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγει να ακουμπάει κάποιος τα μάτια ή τη μύτη του και θα πρέπει να χρησιμοποιεί ειδικό αντισηπτικό χεριών στην περίπτωση που δεν είναι δυνατό το άμεσο πλύσιμο των χεριών του.

Σε κοινή συνεστίαση, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην «μοιράζονται» μεταξύ των ατόμων σκεύη και αντικείμενα στο τραπέζι, όπως κουτάλια, μαχαιροπήρουνα, ποτήρια, καλαμάκια και κούπες, αλλά ο καθένας να χρησιμοποιεί τα δικά του καθώς επίσης και να αποφεύγεται να χρησιμοποιούνται κοινά σκεύη, όπως αυτά που συνήθως βρίσκονται σε μπουφέ και τα έχουν αγγίξει πολλά άτομα.

Τα άτομα με Κυστική Ίνωση θα πρέπει να χρησιμοποιούν το δικό τους μπάνιο στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διαμένουν, στην περίπτωση που είναι σε ταξίδι.

Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται καλά κάθε μέρα, διότι η καθημερινή ανακύκλωση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους, συμβάλει στην εξασφάλιση όσο το δυνατόν υγιούς και καθαρής από ιούς και μικρόβια ατμόσφαιρας.

Εννοείται ότι στην  περίπτωση που κάποιος νιώθει άρρωστος είτε γιατί είναι κρυωμένος είτε διότι έχει υποψία γρίπης, είναι προτιμότερο να παραμείνει στο σπίτι του μέχρι να αναρρώσει προκειμένου να μην μεταδώσει σε άλλους τον ιό που φέρει, αλλά και γιατί  ο αδύναμος οργανισμός του είναι πιο εύκολο να προσβληθεί από κάποιον άλλο ιό, οπότε να ταλαιπωρηθεί και από άλλη ίωση.

Γενικά, η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι σημαντική για όλους τους ανθρώπους, ιδίως όμως για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση που ακόμα και μια απλή και αθώα ίωση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές της υγείας τους και σε σοβαρή παρόξυνση αναπνευστικής λοίμωξης και πτώσης αναπνευστικής λειτουργίας.