Μένουμε σπίτι αλλά προσοχή στα ατυχήματα της… γκιλοτίνας!

0
349

Την προσοχή όλων μας κατά την παραμονή μας στο σπίτι εφιστούν οι ορθοπεδικοί καθώς «καραδοκούν» οι τραυματισμοί! Το περίεργο είναι ότι τα ατυχήματα στο σπίτι διαφοροποιούνται ανάλογα με τις εποχές! Έτσι το χειμώνα παρατηρούνται περισσότερες πτώσεις μέσα στο σπίτι κυρίως από ηλικιωμένους και νοικοκυρές ενώ πολλά είναι και τα ατυχημάτων στην κουζίνα.

Η Άνοιξη και το Καλοκαίρι φέρνει μια ακόμα κατηγορία ατυχημάτων που συμβαίνουν στα μπαλκόνια και στις βεράντες. Έτσι πολλοί  πέφτουμε πάνω σε «αόρατες»  τζαμόπορτες, κυρίως τις συρόμενες που δεν  είναι ανοιχτές ή είναι μισάνοιχτες και περνάμε από μέσα, με πολύ σοβαρές συνέπειες κυρίως για το πρόσωπο και τα χέρια.

Τα ατυχήματα αυτά έχουν αυξηθεί στις μέρες της πανδημίας καθώς η απαγόρευση έχει δημιουργήσει στρες και μεγαλύτερη επιθυμία για έξοδο τόσο σε μεγάλους όσο και στα παιδιά με αποτέλεσμα να είμαστε αρκετά απρόσεκτοι.

«Οι τραυματισμοί λοιπόν από πρόσκρουση σε κρύσταλλο ή γυαλί στο μέτωπο-πρόσωπο και στα άνω άκρα είναι αναπόφευκτοι» αναφέρει ο αναφέρει ο Δρ Ιωάννης Ιγνατιάδης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός Διευθυντής τμήματος Μικροχειρουργικής Ιατρικού Ψυχικού και συνεχίζει.

« Οι τραυματισμοί στο πρόσωπο και το μέτωπο μπορεί να αφήσουν δυσμορφίες και σημάδια, ενώ στα χέρια είναι συχνά πολύ σοβαροί και μπορεί να αφήσουν αναπηρίες αφής ή και λειτουργικότητας (παραλύσεις) αν εκτός από μυς και τένοντες κοπούν και νεύρα ή  αρτηρίες».

Σύμφωνα με τους ορθοπεδικούς  η κάθετη πρόσκρουση με το γυαλί σε ένα άκρο είτε αυτό είναι πήχης, είτε κνήμη κ.λ.π είναι ικανό να φθάσει μέχρι το κόκκαλο καταστρέφοντας τα πάντα στη διαδρομή του, δέρμα, μυς, τένοντες, νεύρα, αρτηρίες, φλέβες.

Το γυαλί λοιπόν είναι κοφτερό σαν ξυράφι και τα τραύματα που προκαλεί ονομάζονται τραύματα τύπου γκιλοτίνας (Guilotine type).

Τα μέρη τού άνω άκρου, όπως εξηγεί ο κ Ιγνατιάδης, που τραυματίζονται συχνότερα είναι ο καρπός (29%), ο περιφερικός πήχης (κοντά στο καρπό) (19%) και ο εγγύς πήχης (κοντά στον αγκώνα) (17%) .

Η σοβαρότητα των τραυματισμών εξαρτάται από:

1.Το πόσο βαθιά έφτασε το γυαλί στο χέρι  και πόσο εκτεταμένο είναι το τραύμα σε φάρδος (πλάτος) και αυτό γιατί από το βάθος και το πλάτος εξαρτάται πόσα νεύρα αγγεία και τένοντες κόπηκαν,

2.Το πόσο κοντά είναι προς την άκρα χείρα (τα δάκτυλα) το τραύμα. Συγκεκριμένα όσο πιο κοντά κοπεί ένα νεύρο προς την άκρα χείρα τόσο πιο γρήγορα αποκαθίσταται αν συρραφεί κατάλληλα,

3.Την ηλικία και ενδεχομένως συνυπάρχουσες παθήσεις (σάκχαρο, αγγειοπάθειες, αρτηριοσκλήρυνση κλπ).

Η επιτυχία της αποκατάστασης εξαρτάται από τον τρόπο, τα μέσα και την εξειδίκευση του ιατρικού προσωπικού που θα αναλάβει το χειρουργείο (να ράψει τα νεύρα, αγγεία, τένοντες κλπ) και η ομάδα φυσικοθεραπείας που θα απευθυνθεί ο ασθενής μετά το χειρουργείο.

Για το λόγο αυτό, όσον αφορά την επιλογή χειρουργού που θα αναλάβει την συρραφή των νεύρων (εφ’ όσον πρόκειται για βαρύ τραύμα), καλό είναι οι γιατροί πού θα κάνουν την πρώτη εκτίμηση και σταματήσουν την αιμορραγία, μετά από καλή πιεστική επίδεση και ακινητοποίηση με νάρθηκα να διακομίζουν το περιστατικό σε εξειδικευμένο κέντρο όπου υπάρχει ομάδα μικροχειρουργών.

«Για την μείωση αυτών των ατυχημάτων και ως μέτρο πρόληψης για να μην προσκρούουν οι άνθρωποι και ιδιαίτερα τα παιδιά σε μπαλκονόπορτες με «αόρατες» τζαμαρίες, καλό θα είναι να τοποθετούνται ειδικά αυτοκόλλητα (ανεξίτηλα και αδιάβροχα) σε κατάλληλο ύψος ώστε να γίνονται ορατά και να προλαμβάνονται τα ατυχήματα» καταλήγει ο κ Ιγνατιάδης.