ΜΕΘ: Τι φοβούνται γιατροί και υπουργείο Υγείας και μας λένε να μείνουμε σπίτι;

0
421

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Ήδη σύμφωνα με τα νεοτέρα επιδημιολογικά στοιχεία τρεις ακόμα ασθενείς με κορωνοϊό χρειάστηκε να μεταφερθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να διασωληνωθούν, το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 16 από 13 διασωληνωμένους που ήταν την Τέταρτη.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 464  εκ των οποίων τα 72 είναι απροσδιόριστης πηγής, ενώ 78 ασθενείς νοσηλεύονται.

Αυτό που φοβούνται οι ειδικοί που αποτελούν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και οι γιατροί, είναι ότι τις επόμενες ημέρες οι ανάγκες για κλίνες εντατικής θα αυξηθούν δραματικά και το γεγονός ότι τα νοσοκομεία μας είναι υποστελεχωμένα τους ανησυχεί ιδιαίτερα. Γι’ αυτό άλλωστε το μήνυμα «Μένουμε σπίτι» παίζει τόσο δυνατά αυτό το διάστημα.

Φανταστείτε ξαφνικά, 100-200-300 ασθενείς με κορωνοϊό την ημέρα, να χρειάζονται ΜΕΘ, όπως συμβαίνει στη γειτονική μας Ιταλία και στην πόλη Γιουχάν της Κίνας;

Φανταστείτε ανάμεσα στους ασθενείς αυτούς να είναι γιατροί και νοσηλευτές, διασώστες του ΕΚΑΒ και να αποδεκατίζεται το ήδη ελάχιστο υγειονομικό προσωπικό;

Οι Έλληνες επιστήμονες  γνωρίζουν, με βάση τα  μαθηματικά επιδημιολογικά ιατρικά μοντέλα στατιστικής που έχουν στα χέρια τους, ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό 2.000- 3.000 άτομα στη χώρα μας, αριθμός που αυξάνεται ταχύτατα, ώρα με την ώρα, μέρα με την ημέρα.

Επίσης γνωρίζουν ότι ένα ποσοστό από 5% έως και 15% του πληθυσμού θα κολλήσει τον COVID-19  όπως είπε ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, υπεύθυνος για το θέμα της επιδημίας του κορωνοϊού, την περασμένη εβδομάδα σε μια από τις ενημερώσεις του στο υπουργείο Υγείας.

Ένας στους επτά από αυτούς που νοσούν με τον νέο κορωνοϊό θα χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ ένας στους πέντε θα χρειαστεί να εισαχθεί σε ΜΕΘ. Επομένως μια εκτεταμένη έξαρση του COVID-19 θα προκαλούσε δραματική πίεση στις ΜΕΘ.

Βλέπουν, επίσης, να αυξάνονται ανησυχητικά τα αχαρτογράφητα κρούσματα (72 από  64 που ήταν την Τετάρτη) τα οποία είναι ένας αξιόπιστος δείκτης που ουσιαστικά αποκαλύπτει  την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο κορωνοϊός στην Ελλάδα και ανησυχούν.

560 οι ενεργές κλίνες ΜΕΘ

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη είναι σε λειτουργία 120 κρεβάτια ΜΕΘ αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρεβατιών ΜΕΘ στην Ελλάδα είναι γύρω στα 560, όμως ας μην ξεχνάμε ότι σ΄ αυτά νοσηλεύονται θύματα από τροχαία ατυχήματα, καρδιοπαθείς, ασθενείς με εγκεφαλικά, καρκινοπαθείς και δεκάδες άλλοι ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί.

Το  υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει στην επίταξη κλινών ΜΕΘ των ιδιωτών νοσοκομείων ενώ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς  των ασθενών από τις ΜΕΘ των δημοσιών νοσοκομείων σε ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Η μεταφορά αφορά ασθενείς που δεν πάσχουν από κορωνοϊό.

Μάλιστα η επίταξη ιδιωτικών κλινικών προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσίευσε η κυβέρνηση, από τη στιγμή που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνης υπάρχει ένας σχεδιασμός προκειμένου να ανοίξουν οι κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχει και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος έχει προσφέρει επιπλέον κλίνες εντατικής θεραπείας. Μάλιστα, όπως είπε κατά την ενημέρωση της Τετάρτης, στα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι να φτιάχνουν και άλλες  κλίνες εντατικής θεραπείας όπως βλέπουμε να γίνεται στη γειτονική μας Ιταλία: «προκειμένου να δημιουργήσουμε συνθήκες μονάδας εντατικής θεραπείας σε θαλάμους των νοσοκομείων».

Για να μη δούμε λοιπόν εικόνες με αυτοσχέδια ιατρεία κάτω από τέντες, έξω από το χώρο των νοσοκομείων και στη χώρα μας, όπως στην Ιταλία και την Κίνα και κόσμο να πεθαίνει αβοήθητος στους διαδρόμους των νοσοκομείων «Μένουμε σπίτι» και δεν διασπείρουμε τον κορωνοϊό. Μένουμε σπίτι και ευχόμαστε ο φόβος των γιατρών να μην επιβεβαιωθεί…