Εννέα τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας

0
582

Εννέα είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Το ένατο  κρούσμα του νέου κορωνοϊού είναι ένας 67χρονος ‘Ελληνας που είχε πάει εκδρομή με γκρουπ στο  Ισραήλ και Αίγυπτο. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας ο ασθενής, νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση με σοβαρή πνευμονία στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου. Αυτή τη στιγμή δεν είναι διασωληνωμένος και παρακολουθείται στενά από την ιατρική ομάδα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Χαράλαμπο Γώγο, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών. Πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα (τόπο προέλευσης του ασθενή) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς.Παράλληλα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει για την λήψη τυχόν απαραίτητων μέτρων.

Από το πρωί, πραγματοποιείται εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στο γκρουπ ήταν πάνω από 50 άτομα. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του νέου κορωνοϊού Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Νωρίς, σήμερα το πρωί, είχε ανακοινωθεί το όγδοο κρούσμα από το υπουργείο Υγείας και πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, δηλαδή  της φίλης της 38 χρονης γυναίκας από τη Θεσσαλονίκη που ήταν η πρώτη που διαγνώστηκε με κορωνοϊό στην Ελλάδα. Το όγδοο κρούσμα παραμένει σε απομόνωση στο ΧΕΠΑ, το νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Να σημειωθεί ότι και τα οκτώ περιστατικά με κορωνοϊό  παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα.

Από την αρχή της επιδημίας το στοίχημα για το υπουργείο Υγείας είναι να εντοπίζονται έγκαιρα και να απομονώνονται  τα κρούσματα του κορωνοϊού ώστε να μη διασπείρουν τη νόσο στο γενικό πληθυσμό, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που είναι σε έξαρση η εποχική γρίπη. Ο λόγος είναι να μην επιβαρυνθούν τα νοσοκομεία, το υγειονομικό προσωπικό  και περισσότερο οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με τις πολλαπλές περιπτώσεις των ασθενών με κορωνοϊού που τυχόν εμφανίσουν πολύ σοβαρά συμπτώματα. Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονισθεί, ότι μέχρι τώρα το Ελληνικό υγειονομικό σύστημα , σε αντίθεση με το Ιταλικό,  έχει καταφέρει να εντοπίζει έγκαιρα τα πρώτα εισαγόμενα κρούσματα και οι ειδικοί έχουν ιχνηλατήσει  τουλάχιστον 270 επαφές από το περιβάλλον τους: «Εάν καταφέρεις να περιορίσεις το 70% των μεταδόσεων, ιχνηλατώντας τις επαφές ανθρώπων, πχ που ήρθαν από το Μιλάνο, έχεις πολύ σημαντικότερο βαθμό επιτυχίας του περιορισμού και της εξάπλωσης της νόσου στη χώρα σου. Αυτές οι τεράστιες αυξήσεις, που είδαμε στην Ιταλία, δεν έρχονται σε μία εβδομάδα, έρχονται σε 3–5 εβδομάδες» είπε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και συνέχισε: «Στις Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης, όπου εφάρμοζαν δρακόντεια μέτρα περιορισμού της εισόδου στη χώρα, ανθρώπων οι οποίοι προέρχονταν από τις προσβεβλημένες περιοχές της Κίνας, διαπίστωσαν αρκετές εβδομάδας μετά, γύρω στις 4 με 5 εβδομάδες μετά, κρούσματα με άγνωστο τρόπο προέλευσης. Η νόσος βρίσκεται κάτω από τη μύτη σου και σου διαφεύγει, έτσι δεν μπορείς να την περιορίσεις  και βλέπεις ξαφνικά τεράστιες αυξήσεις» εξήγησε ο ειδικός περιγράφοντας ταυτόχρονα και την αγωνία των Ελληνίδων επιστημόνων να περάσει το διάστημα της εποχικής γρίπης δηλαδή 4 -5 εβδομάδες μετά  έως και τα μέσα Απριλίου: «Επαγρυπνούμε για αυτό. Στήνουμε συστήματα επιτήρησης, ειδικά για αυτό το λόγο, ώστε να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις» είπε ο καθηγητής.