Στα 84 έφτασαν τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Αυστηρές συστάσεις από τον υπουργό Υγείας για τους ανεύθυνους

0
410

Εξαιρετικά κρίσιμοι είναι οι επόμενοι δυο μήνες για τη χώρα μας όσον αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ήδη το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν άλλα 11 νέα κρούσματα αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των περιστατικών κορωνοϊού σε 84. Από αυτά τα 81 είναι Έλληνες και τρεις αλλοδαποί. Τα παραπάνω ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας πριν από λίγο, κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών στο υπουργείο.

Αυστηρές συστάσεις έδωσε στους πολίτες και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με αφορμή τις καταγγελίες στον Πύργο για άτομα που ενώ θα πρέπει να είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό, αυτά κυκλοφορούν στην πόλη μεταδίδοντας τον κορωνοϊό. «Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει και να αγνοεί τις συστάσεις των ειδικών» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας είπε: « Όπως ξέρετε βρισκόμαστε εν μέσω μιας παγκόσμιας επιδημικής κρίσης, με περίπου 112.000 κρούσματα, σε 110 χώρες. Η Ελλάδα με 84 κρούσματα, τα 56 των οποίων συνδέονται με γκρουπ ταξιδιωτών δίνει τη μάχη του περιορισμού της διάδοσης της νόσου» ανάφερε ο υπουργός και συνέχισε: «Παρόλο που η νόσος είναι ήπια, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και γι αυτό και βάζει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες: Ανθρώπους με χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, αναπνευστικές ανεπάρκειες, ογκολογικούς ασθενείς.

Ποιοι άλλοι κινδυνεύουν; Οι ηλικιωμένοι. Να το πω απλά, οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μας.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Είναι υποχρέωση, είναι καθήκον όλων μας, η προστασία των ευπαθών ομάδων. Εκεί δεν χωράει καμία ανευθυνότητα.

Δεν μπορεί να υπάρχει “κάνω ότι θέλω αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και κυρίως των ειδικών”.Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους. Ζητώ από όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι. Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες».

Ο υπουργός ζήτησε από όλους τους πολίτες να δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα για να περιοριστεί η διάδοση της νόσου στη χώρα μας και τόνισε ότι οι επόμενοι δύο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι.