Το πινγκ-πονγκ ίσως βοηθάει τους ασθενείς με Πάρκινσον

0
402

Μπορεί το πινγκ-πονγκ να «φρενάρει» τα συμπτώματα των ασθενών με Πάρκινσον και να βελτιώσει την κίνηση και την ομιλία τους; Ίσως και να μπορεί, λένε τώρα οι επιστήμονες μετά από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της πρώτης αλλά ελπιδοφόρας έρευνας, που μας έρχεται από την Ιαπωνία. Το πινγκ-πονγκ είναι μια μορφή αεροβικής άσκησης η οποία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα  παλαιότερων ερευνών στο γενικό πληθυσμό, βελτιώνει το συντονισμό χεριών-ματιών και τα αντανακλαστικά, ενεργοποιώντας τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Κενίτσι Ινούε του Πανεπιστημίου της Φουκουόκα, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Τορόντο, μελέτησαν 12 ανθρώπους με μέση ηλικία 73 ετών, που έπασχαν από ήπιας έως μέτριας σοβαρότητας Πάρκινσον. Και οι 12 πάσχοντες που συμμετείχαν στην έρευνα, είχαν διαγνωσθεί με τη νόσο πριν από επτά χρόνια κατά μέσο όρο.

Οι ασθενείς έπαιζαν πέντε ώρες μια φορά την εβδομάδα επί έξι μήνες υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου παίκτη. Το πρόγραμμα είχε σχεδιασθεί ειδικά για ασθενείς με Πάρκινσον από το Τμήμα Επιστήμης της Άθλησης του Ιαπωνικού πανεπιστημίου. Τα συμπτώματα των ασθενών αξιολογήθηκαν στην αρχή, στο μέσον και στο τέλος του εξαμήνου.

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στην ομιλία, στο γράψιμο, στο βάδισμα και σε άλλες δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης (ντύσιμο, ικανότητα να σηκωθούν μόνοι τους από το κρεβάτι κ.α.). Ακόμη βελτιώθηκαν στις εκφράσεις του προσώπου τους, στη στάση του σώματος, στη μείωση της ακαμψίας του σώματος, στην ταχύτητα των κινήσεων τους και στο τρέμουλο των χεριών.

«Μολονότι η μελέτη είναι μικρή, τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν ότι το πινγκ-πονγκ, μια σχετικά φθηνή μορφή φυσικής θεραπείας, μπορεί να βελτιώσει μερικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον. Μια μεγαλύτερη μελέτη ήδη σχεδιάζεται για να επιβεβαιώσει αυτά τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Ινούε.

Η νόσος Πάρκινσον οφείλεται στη σταδιακή μείωση της παραγωγής της ουσίας ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, κάτι που έχει ως συνέπεια την εμφάνιση τρέμουλου, ακαμψίας των άκρων, επιβράδυνσης της κίνησης, μειωμένης ισορροπίας, δυσκολιών στην ομιλία κ.α. Πρόκειται για μια χρόνια προοδευτικά εξελισσόμενη εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου που επηρεάζει κυρίως την κίνηση. Λέγοντας εκφυλιστική εννοούμε ότι κάποια από τα νευρικά κύτταρα πεθαίνουν γρηγορότερα – εκφυλίζονται. Αυτό δε συμβαίνει ξαφνικά, αλλά προοδευτικά και έτσι τα συμπτώματα της νόσου με τον καιρό επιδεινώνονται.

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σήμερα με τη νόσο του Πάρκινσον στην Ευρώπη και αυτός ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030. Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι από  25.000  πάσχοντες από Πάρκινσον ενώ παγκοσμίως εκτιμάται ότι νοσούν περίπου 10.000.000 άνθρωποι.