Χρειάζονται «όπλα» οι γιατροί στον πόλεμο με τον κορωνοϊό

0
493

Με λιγοστά «όπλα» καλούνται να πάνε στον «πόλεμο» με τον κορωνοϊό οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία καθώς δεν επαρκούν οι μάσκες, δεν υπάρχουν οι ειδικές προστατευτικές  φόρμες και τα αντισηπτικά δίδονται με το σταγονόμετρο. Δεν είναι τυχαίο που στα νοσοκομεία μας έχει σημάνει “κόκκινος συναγερμός” γιατί πάνω από 250  γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί και άλλοι εργαζόμενοι έχουν βγει θετικοί στον κορωνοϊό και είναι σε κατ΄ οίκον καραντίνα ή είναι σε προληπτική απομόνωση γιατί ήρθαν σε επαφή με τα κρούσματα.

«Κανείς δεν γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό των συναδέλφων αλλά και των άλλων υγειονομικών που έχουν  βγει θετικοί ή είναι συμπτωματικοί. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι εμείς οι γιατροί θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να κρατήσουμε τα νοσοκομεία μας όρθια» είπε στο www.ygeia50plus.gr  η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας- Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς»:  «Στο νοσοκομείο μας έχουν βγει έως τώρα θετικοί επτά εργαζόμενοι. Πρόκειται για νοσηλευτές και διοικητικούς, αλλά περιμένουμε το επόμενο διάστημα να βγουν και άλλα αποτελέσματα, όποτε δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τον πραγματικό αριθμό». Να σημειωθεί ότι το  νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό την Τρίτη έλαβε 2.000 μάσκες ενώ σήμερα θα λάβει άλλες 2.000 μάσκες, συνολικά 4.000 μάσκες για το προσωπικό και τους ασθενείς.

Παράλληλα στον Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» έχουν βγει θετικοί στον κορωνοϊό πέντε εργαζόμενοι εκ των όποιων είναι 2 γιατροί , 2 τεχνολόγοι και μια γραμματέας τμήματος. Ήδη είναι σε κατ’ οίκον καραντίνα με ήπια ή και καθόλου συμπτώματα. Επιπλέον άλλοι 20 εργαζόμενοι του ίδιου νοσοκομείου είναι σε προληπτική καραντίνα, καθώς πρόκειται για επαφές των πέντε κρουσμάτων.

«Δεν έχουμε μάσκες, δεν έχουμε προστατευτικές στολές ενώ τα αντισηπτικά μας τα δίνουν με το σταγονόμετρο. Ο καθ΄ ένας από εμάς έχει το αντισηπτικό του» είπε στo www.ygeia50plus.gr  ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» Κώστας Καταραχιάς και συνέχισε: « Μας στέλνουν στον πόλεμο χωρίς όπλα! Αυτό που ζητάμε είναι άμεση πρόσληψη μονίμου προσωπικού, οι συμβασιούχοι που είμαστε εδώ να νομιμοποιηθούμε από την καθαρίστρια έως το γιατρό και φυσικά να μας στείλουν το συντομότερο δυνατό  υγειονομικό υλικό για να προστατευτούμε και να προστατέψουμε και τους ασθενείς».

Επίσης στο νοσοκομείο Καστοριάς 60 εργαζόμενοι είναι σε καραντίνα, υπάρχουν εννέα κρούσματα εργαζομένων και τρεις ασθενείς έχουν  πεθάνει.

«Από τον Ιανουάριο που ξέσπασε η επιδημία στην Κίνα, φωνάζουμε για τα υλικά αυτά. Τώρα που ήρθε ο κορωνοϊός τρέχουμε για μάσκες, αντισηπτικά και φόρμες» μας είπε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία ( ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος: «Είμαστε 120.000 υγειονομικοί στο ΕΣΥ και χρειαζόμαστε εκατομμύρια μάσκες μιας χρήσεως για εμάς αλλά και τους ασθενείς».