Η ψωρίαση είναι πολύ περισσότερο από μια ασθένεια του δέρματος. Είναι μια δύσκολη κατάσταση που επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία και την ποιότητα της ζωής των ασθενών. Στην πραγματικότητα, η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα είναι σοβαρές ασθένειες που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου και άλλων συν-νοσηροτήτων.

Οι ψωριασικοί ασθενείς έχουν 58% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν ένα μεγάλο καρδιακό επεισόδιο, 46% μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν Νόσο του Crohnκαι Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, ενώ πολύ συχνά εμφανίζεται παχυσαρκία , υψηλή πίεση και κατάθλιψη.

Τα καλά νέα είναι ότι τα τελευταία χρόνια παίρνουν το «πράσινο φως» από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων αλλά και τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό, όλο και περισσότερες θεραπείες που φρενάρουν τη νόσο και βοηθούν τους 200.000 ασθενείς να απολαμβάνουν τη ζωή τους και να μην επιλέγουν την απομόνωση.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να γνωρίζουμε ότι σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν πάνω απο 125.000.000 ασθενείς με ψωρίαση. Όσο οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν τα αίτια που δημιουργούν αυτή την ασθένεια, τόσο αυξάνεται η ανάγκη για νέες θεραπείες που θα κρατάνε το δέρμα καθαρό για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται.

Ποια είναι λοιπόν τα νέα φάρμακα και γιατί οι γυναίκες με Ψωρίαση ή Ψωριασική Αρθρίτιδα βιώνουν τη νόσο πολύ πιο έντονα;

Δυστυχώς η ψωρίαση, εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως «απλή δερματική νόσο» ή ένα καλλυντικό πρόβλημα, λόγω της έλλειψης δημόσιας ευαισθητοποίησης για τη νόσο.

«Η Ψωρίαση μπορεί να συντομεύσει τη προσδόκιμο ζωής κατά 10 χρόνια ή περισσότερο. Γι΄ αυτό το λόγο οι άνθρωποι που ζουν με ψωρίαση ή ψωριασική αρθρίτιδα χρειάζονται πρόσβαση σε ποιοτική θεραπεία για να επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου … Η ζωή μας εξαρτάται από αυτήν» είπε σε συνέντευξη Τύπου στις 29 Οκτωβρίου ο κ. Κώστας Λούμος, Πρόεδρος του Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ».

Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες

Οι γυναίκες ασθενείς φαίνεται να επιβαρύνονται από τη ψωρίαση σε σημαντικότερο βαθμό σε σχέση με τους άνδρες καθώς καλούνται επιπρόσθετα να αντιμετωπίσουν πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητας όπως για παράδειγμα πώς θα βαφτούν, θα φτιάξουν τα μαλλιά τους, Θα ντυθούν ή ακόμη και πώς θα κάνουν αισθητικού τύπου επεμβάσεις. Επιπρόσθετα η γυναίκα ασθενής φέρει το βάρος της διαχείρισης της νόσου και κατά τη διάρκεια της ευαίσθητης περιόδου της κύησης και του θηλασμού κατά την οποία οι επιτρεπόμενες θεραπείες είναι περιορισμένες.

Οπως είπε στο www.ygeia50plus.gr  η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Μαίρη Πολίτου, Επιμελητής Β’, Πανεπιστημιακή Κλινική Νοσοκομείο «Α.ΣΥΓΓΡΟΣ» : «Η ψωρίαση προσβάλλει με τον ίδιο τρόπο και τα δύο φύλα, οι γυναίκες ασθενείς φαίνεται να βιώνουν ποιο έντονα το στιγματισμό της ψωρίασης και αποτελεί γι’ αυτές επιτακτική ανάγκη η πρόσβαση σε αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες σε όλες τις περιόδους ζωής της ακόμη και κατά την κύηση και τον θηλασμό».

Νέες θεραπείες

Τα τελευταία χρόνια η θεραπεία της ψωρίασης αποτελεί πεδίο συνεχούς έρευνας. Η προοδευτική κατανόηση των παθογενετικών μηχανισμών του νοσήματος και η αλματώδης εξέλιξη της βιοτεχνολογίας έχουν φέρει επανάσταση.

Νέες στοχευμένες θεραπείες έχουν κυκλοφορήσει και άλλες βρίσκονται υπό μελέτη και αναμένεται να κυκλοφορήσουν μελλοντικά.

Οι ειδικοί μπορούν πια να μιλάνε για μια ολιστική, δηλαδή σφαιρική, που αναφέρεται στο σύνολο των εκδηλώσεων της ψωρίασης, θεραπευτική αντιμετώπιση.

«Η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με την έκταση, τη βαρύτητα, τις συν-νοσηρότητες αλλά και της ιδιαιτερότητες, της ανάγκες του κάθε ασθενή. Οι νεότερες θεραπείες προσφέρουν δερματική κάθαρση στην πλειοψηφία των ασθενών, σημαντική ύφεση της νόσου για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ η εμπειρία της από τη χορήγησή της διαρκώς αυξάνεται και εμπλουτίζεται» τονίζει η Χαριτωμένη Βαβούλη, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιμελητης Β’ , Πανεπιστημιακή Κλινική Νοσοκομείο «Α.ΣΥΓΓΡΟΣ» και εξηγεί: «Οι νεότερες συστηματικές θεραπείες αφορούν βιολογικούς παράγοντες της οι αναστολείς του παράγοντα νέκρωσης όγκων (ετανερσέπτη, ανταλιμουμάμπη, ινφλιξιμάμπη, κερτολιζουµάµπη πεγόλη), οι αναστολείς ιντερλευκίνης (ουστεκινουμάμπη, σεκουκινουμάμπη, μπρονταλουμάμπη) ή μικρά μόρια της ο αναστολέας φωσφοδιεστεράσης (απρεμιλάστη)».

Αυτά τα φάρμακα, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, παρεμβαίνουν σε συγκεκριμένες διαδικασίες της παθογένειας του νοσήματος οι οποίες προκαλούν την υπερπαραγωγή και τον ανώμαλο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, τη φλεγμονή και τη διαταραχή της ανοσίας.

«Έχουν πολύ καλά αποτελέσματα και χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις μέτριας και σοβαρής ψωρίασης. Τέλος, νέο σκεύασμα, αφρός βηταμεθαζόνης – καλσιποτρίολης χρησιμοποιείται στην τοπική αγωγή» εξηγει η κυρια Βαβούλη.

Ψωρίαση και ψυχολογία

«Υπάρχει μια ισχυρή και σημαντική σχέση μεταξύ της ψωρίασης και της ψυχικής υγείας», σύμφωνα με την κα Μελίνα Σκούφου, συντονίστρια της ομάδας Ψυχικής και Σωματικής έκφρασης του ΚΑΛΥΨΩ. «Τα σχετικά ψυχολογικά προβλήματα ενδέχεται να επηρεάσουν της καθημερινές κοινωνικές δραστηριότητες και την εργασία. Οι ασθενείς με ψωρίαση αναφέρουν ότι νιώθουν αμηχανία, έλλειψη αυτοεκτίμησης, θυμό ή απελπισία και εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστό τάσεως για αυτοκτονία σε σχέση με της ασθενείς. Αυτό πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία μελέτης σε 127 ασθενείς κατά την οποία το 9,7% των ασθενών ανέφεραν ότι επιθυμούσαν να πεθάνουν και 5,5% ανέφεραν ενεργό αυτοκτονικό ιδεασμό τη στιγμή της διεξαγωγής της μελέτης»

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια και υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης δερματοπάθεια με σημαντικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Η νόσος οφείλεται στον αυξημένο ρυθμό πολλαπλασιασμού των επιδερμιδικών κυττάρων. Χαρακτηρίζεται από περιγεγραμμένες, ερυθηματώδεις πλάκες που καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια και συνοδεύεται συχνά από κνησμό.

Τα αίτια και οι παθογενετικοί μηχανισμοί της νόσου δεν είναι πλήρως γνωστά.Μεσολαβούν μηχανισμοί αυτοανοσίας και εμπλέκονται φλεγμονώδεις οδοί με συμμετοχή πολύπλοκων γενετικών μηχανισμών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Η κλινική εικόνα της ψωρίασης ποικίλλει από την εμφάνιση λίγων εντοπισμένων βλαβών μέχρι την εκδήλωση βαριάς γενικευμένης νόσου.

Οι ψωριασικές βλάβες εμφανίζονται κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, στο πρόσωπο, στους αγκώνες, στις παλάμες, στον κορμό, στη γεννητική περιοχή, στα γόνατα, στα πέλματα και στα νύχια.

Η ψωρίαση σχετίζεται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Στους εκλυτικούς παράγοντες της νόσου περιλαμβάνονται λοιμώξεις (στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, ΗΙV), διάφορα φάρμακα, ενδοκρινικοί παράγοντες, μεταβολικοί παράγοντες, εποχιακοί παράγοντες (υγρό, ψυχρό κλίμα), ψυχολογικοί παράγοντες (συναισθηματική φόρτιση), τραυματισμοί, κάπνισμα και παχυσαρκία.

Ο ρόλος της κληρονομικότητας και άλλα αίτια

Η κληρονομικότητα, σε συνδυασμό με τους εκλυτικούς παράγοντες, προκαλεί την παθολογική διέγερση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος (Τ-λεμφοκύτταρα). Τα Τ-λεμφοκύτταρα, μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε κάποιο σημείο του δέρματος, δημιουργούν μία τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και παράγουν διάφορες ουσίες (κυτταροκίνες), όπως την ιντερλευκίνη 17Α (IL-17Α). Οι ουσίες αυτές δρουν πάνω στα κύτταρα του δέρματος και διαταράσσουν τον φυσιολογικό τους κύκλο.

Σε άτομα χωρίς ψωρίαση, τα κύτταρα του δέρματος ωριμάζουν φυσιολογικά, μεταφέρονται στην επιφάνεια του δέρματος και υποπίπτουν μέσα σε 28 περίπου ημέρες.

Αντίθετα, σε άτομα με ψωρίαση, τα κύτταρα αυτά δεν προλαβαίνουν να ωριμάσουν και μεταφέρονται ταχύτερα στην επιφάνεια του δέρματος, σε μόλις 3-4 ημέρες. Καθώς ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να αποβάλει τα πλεονάζοντα κύτταρα με επαρκώς γρήγορους ρυθμούς, σχηματίζονται σωροί κυττάρων που αποτελούν τις χαρακτηριστικές δερματικές «βλάβες» της ψωρίασης.

Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ».

Το Σωματείο «ΚΑΛΥΨΩ», είναι πανελλαδικός φορέας ενταγμένος στα εθνικά μητρώα φορέων παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και εθελοντικών ΜΗ.ΚΥ.Ο. Ιδρύθηκε το 2004 με σκοπό τη διαρκή ενημέρωση και τη ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα.

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, η κοινωνική της νόσου, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η προάσπιση των δικαιωμάτων και η προαγωγή των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, που τους συνδέει η κοινή νόσος, αποτελούν βασικούς στόχους του Σωματείου «ΚΑΛΥΨΩ».Τηλ. Ψυχολογικής Υποστήριξης: 210 721 2002www.kalipso.gr , e-mail: info@kalipso.gr.