Το σεξ καθυστερεί την εμμηνόπαυση;

0
482

Εάν η αγαπημένη σας δικαιολογία είναι ο πονοκέφαλος για να αποφύγετε τον… καλό σας που θέλει να έρθετε πιο …κοντά, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε, καθώς νέα Βρετανική έρευνα διαπιστώνει ότι η συχνότητα του σεξ σχετίζεται με την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης!

Οι γυναίκες, λοιπόν,  που απολαμβάνουν το  σεξ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, έχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης σε σχέση με εκείνες που έχουν συχνά … «πονοκέφαλο»!

Οι ερευνητές του Τμήματος Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Royal Society Open Science» της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 3.000 γυναίκες με μέση ηλικία 45 ετών, οι οποίες παρακολουθήθηκαν σε βάθος δεκαετίας.

Διαπιστώθηκε ότι όσες έκαναν σεξ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ή πιο συχνά, ήταν κατά μέσο όρο 28% λιγότερο πιθανό να έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση, σε σχέση με όσες είχαν σεξουαλική δραστηριότητα σπανιότερα από μια φορά το μήνα. Για όσες έκαναν σεξ τουλάχιστον μια φορά το μήνα, η πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης ήταν μειωμένη κατά 19%.

«Αν μια γυναίκα δεν κάνει σεξ και δεν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης, τότε το σώμα «επιλέγει» να μην επενδύσει στην ωορρηξία, καθώς δεν θα είχε νόημα», δήλωσε η ερευνήτρια Μέγκαν ‘Αρνοτ.

Η πιο συνηθισμένη συχνότητα σεξουαλικής επαφής ήταν μια φορά την εβδομάδα (ποσοστό 64% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα). Έως το τέλος της δεκαετούς έρευνας, το 45% των γυναικών είχαν εμμηνόπαυση σε μέση ηλικία 52 ετών.

Δεν είναι ακόμη σαφής ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που συνδέει τη συχνότητα του σεξ με την ηλικία της εμμηνόπαυσης, η οποία σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας.