Έξι Κέντρα Υγείας αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό, Τηλεϊατρική και φάρμακα στο σπίτι για τους πάσχοντες από Covid-19

0
424

Στο επόμενο βήμα προχωράει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τη δημιουργία του Μητρώου Ασθενών με κορωνοϊό, την εφαρμογή της Τηλεϊατρικής, τη χορήγηση φαρμάκων σε πάσχοντες  εκτός νοσοκομείων μέσω του δικτύου “Βοήθεια στο σπίτι” και τη χρήση έξι Κέντρων Υγείας στην Αθήνα αποκλειστικά για ασθενείς με SARS Covid-19.

Συγκεκριμένα όπως είπε χθες ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αναρτηθεί σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ το Μητρώο των Ασθενών με κορωνοϊό όπου θα καταγράφονται και θα παρακολουθούνται όλα τα περιστατικά, από τους γιατρούς μέσω της Τηλεϊατρικής, ώστε να μην συνωστίζονται στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που πλέον αναλαμβάνουν δράση, δηλαδή στα Κέντρα Υγείας (Κ.Υ).

«Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη, ότι όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν τη φροντίδα η οποία είναι απαραίτητη και πρέπει να την έχουν και θα την παρέχουμε. Σε λίγες ημέρες μπαίνει σε λειτουργία το Μητρώο Ασθενών με κορωνοϊό, όπου εκεί θα καταγράφονται όλα τα περιστατικά και θα παρακολουθούνται αυτά τα περιστατικά μέσω ενός συστήματος τηλεϊατρικής» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και συνέχισε: «Επίσης, σε πρωτοβάθμιο επίπεδο ήδη έχει σχεδιαστεί και ξεκινά η λειτουργία Κέντρων Υγείας αποκλειστικά για τον κορονοϊό.

Δηλαδή, τον ασθενή με κορωνοϊό που θα μεταβεί στο Κέντρο Υγείας και θα χρειαστεί να μείνει στο σπίτι του,  αναλαμβάνουν να τον παρακολουθούν οι γιατροί του Κ.Υ μέσω του συστήματος τηλεϊατρικής, το οποίο έχουμε σχεδιάσει και ξεκινάει τις επόμενες ημέρες».

Τα έξι Κέντρα Υγείας στην Αττική είναι : Κ.Υ  Αλεξάνδρας, Βύρωνα, Περιστερίου, Ραφήνας, Καμινίων, Καλυβίων.

Στην  περίπτωση, που χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή αυτή θα χορηγηθεί από  τους ανθρώπους του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι», που θα πηγαίνουν τα φάρμακα στο σπίτι του.

Από την πλευρά του ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι θα υπάρξουν ειδικά κριτήρια για τους ασθενείς που θα χρειαστούν φαρμακευτική αγωγή : «Έχουμε συζητήσει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ειδικά κριτήρια με τα οποία θα χορηγείται η αγωγή στην κοινότητα. Φυσικά και δεν είναι για όλους. Φυσικά και δεν αλλάζει το μήνυμα ότι αυτοί που έχουν ήπια νόσο θα την περάσουν ήπια, χωρίς να χρειαστούν καμία φαρμακευτική αγωγή. Αλλά έπρεπε σαν Επιτροπή να προβλεφθούν κριτήρια που ο γιατρός της κοινότητας, ο γιατρός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα μπορέσει να συνταγογραφήσει την αγωγή».

Να σημειωθεί ότι σήμερα φάρμακα για τον κορωνοϊό λαμβάνουν  μόνο όσοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και  εξωτερικοί ασθενείς μόνο με βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.