Από 8.000 έως 10.000 τα κρούσματα στην Ελλάδα, 17 νεκροί, 35 διασωληνωμένοι, 114 νοσηλεύονται

0
411

Από 8.000 έως και 10.000 πολίτες έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στη  χώρα μας, ο αριθμός της μακάβριας λίστας των νεκρών έφτασε στους 17 ενώ τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο ανήλθαν σε  71, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 695 από 624 που ήταν χθες.

Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα στην επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, παρουσία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Χαρδαλιά.

Την ενημερώσει ξεκίνησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κάνοντας  έναν απολογισμό των μέτρων που έχει λάβει το υπουργείο αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι από τον Ιανουάριο έχουν γίνει πάνω από 30 ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία, ενώ έγιναν προσλήψεις στα εργαστήρια, τα νοσοκομεία και τις μονάδες ιχνηλάτησης και θα γίνουν ακόμα όσες χρειαστούν.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι: «Πολλές κλίνες σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) έχουν μετατραπεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας(ΜΕΘ). Πριν από 2 μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ. Σε αυτό εμείς προσθέσαμε 80 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση του ιού της γρίπης. Σήμερα το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ και συνεχίζουμε. Προστίθενται καθημερινά και άλλες. Ακόμη  39 κλίνες ΜΑΦ ήδη μετατράπηκαν σε ΜΕΘ και έχουμε ήδη πάρει άλλες 107 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε ακόμα προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Πάνω από αυτόν τον αριθμό. Καθώς και ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο κορωνοϊού. Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί ήδη για την απλή νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι μέχρι σήμερα 2.158. αυτοί οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται με βάση τις ανάγκες και το πλάνο που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας περνώντας από τη μια φάση εξάπλωσης του ιού στην άλλη¨.

Τα κρούσματα

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα από τα 695 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας,  114 ασθενείς νοσηλεύονται , εκ των οποίων 35 είναι διασωληνωμένοι.

Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, όλοι άνδρες εκτός από μία γυναίκα, με το 74% αυτών να έχει υποκείμενο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Από το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας, το 56% είναι άνδρες, ενώ το 25% άνω των 65 ετών.

Τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα καταγράφονται σε 28 περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα, με τα περισσότερα στην Αττική.

Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι με βάση τα επιστημονικά δεδομένα περίπου 8.000 έως 10.000 άτομα έχουν προσβληθεί στη χώρα μας από τον κοροναϊό.

Όπως είπε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της ομιλίας του: «αν είχαμε μαγικό ραβδί να σταματούσαμε τον έναν από τον άλλο στα δύο μέτρα» για δύο εβδομάδες η εξάπλωση του ιού θα σταματούσε ενώ επανέλαβε ότι το εμβόλιο αργεί.

Από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι μετά και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης για τις μετακινήσεις, τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά γιατί δείχνουν ότι η πλειοψηφία ανταποκρίνεται.