Βαρύς ο σημερινός απολογισμός των νεκρών από τον κορωνοϊό.

0
493

Εννέα άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους από τον κορωνοϊό ανεβάζοντας τη μακάβρια λίστα στους 68. Την ίδια ώρα 60 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων του SARS COVID -19 στη χώρα μας να ανέρχεται στα 1673  εκ των οποίων το 55% είναι άνδρες.

Τα παραπάνω στοιχεία ανακοίνωσε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας κατά τη τακτική ενημέρωση. Ο κ. καθηγητής με τη γνωστή ήρεμη φωνή του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους παππούδες, τις γιαγιάδες, τους ανθρώπους που είχαν και άλλα σοβαρά νοσήματα και  σήμερα  έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.

«Μια πανδημία εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας με πολλά ερωτηματικά, τα οποία είναι και πιο σκληρά όταν αναφέρεσαι σε ανθρώπινες ψυχές. Τι αντιπροσωπεύουν οι σημερινές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές; Οι θάνατοι που σας ανάφερα, αντιπροσωπεύουν την εικόνα της επιδημίας στη χώρα μας περίπου 2 με 3 εβδομάδες πριν, που είναι ο μέσος όρος των ημερών που απαιτείται για να φτάσει κάποιος στο θάνατο. Επίσης, αντιπροσωπεύουν αυτό που σας έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν. Πως από αυτούς που μπαίνουν στις ΜΕΘ, ένα σημαντικό ποσοστό δεν τα καταφέρνει» είπε ο κ. Τσιόδρας και μας θύμισε τις δραματικές εκκλήσεις που έκανε πριν δέκα μέρες να μείνουμε σπίτι γιατί θα θρηνήσουμε πολλές ζωές.

Από τα 1.673 επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 343 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 592 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η μέση ηλικία των 68 ασθενών που έχουν καταλήξει έως σήμερα  ήταν τα 74 έτη και το 91% είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι  92 ασθενείς οι οποίοι  νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκ των οποίων 20  γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών ενώ περισσότερο από 70% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι  ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Το ευχάριστο νέο είναι ότι 10 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο κύριος καθηγητής ανέφερε και τα διεθνή στοιχεία, όχι για μας τρομάξει, όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά για να δείξει το μέγεθος του κινδύνου που μας απειλεί όλους.

Ως σήμερα, περισσότερα από 1.140.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, με 61.188 θανάτους, αλλά και περισσότερους από 236.000 ανθρώπους, που ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν και έγιναν καλά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν πλέον περισσότερα από 278.000 κρούσματα και 7.445 νεκρούς. Στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τις 4 Απριλίου έχουν καταγραφεί περισσότερες από 517.000 περιπτώσεις και 40.903 θάνατοι, ενώ η Ισπανία ξεπέρασε την Ιταλία σε απόλυτους αριθμούς κρουσμάτων, με περισσότερα από 124.000 καταγεγραμμένα στη χώρα.

Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία έχουν καταγράψει τους περισσότερους θανάτους με 14.681, 11.744 και 6.507 θανάτους αντίστοιχα.

«Θα ήθελα να εξηγήσω πως δεν λέω αυτά τα νούμερα για να σας φοβίσω, αλλά να δείξω πως η διασπορά αυτού του ιού είναι  τόσο γρήγορη, που κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει, ακόμα και τα πιο σύγχρονα. Το αποτέλεσμα είναι να συναθροίζονται χρονικά σημαντικός αριθμός σοβαρά νοσούντων και θανάτων. Εάν χαλαρώσουμε τα μέτρα ο κορωνοϊός θα μας διαλύσει».