Γρίπη: 77 νεκροί, οι 17 την τελευταία εβδομάδα

0
639

Μπορεί η επιδημία του κορωνοϊού να έχει αναστατώσει τη χώρα μας, με σχολεία να κλείνουν για προληπτικούς λόγους, μαθητικές εκδρομές στο εξωτερικό να ακυρώνονται και να ματαιώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, όμως τελικά ο «εχθρός» που σκοτώνει μέχρι στιγμής είναι ο ιός της γρίπης και όχι ο «SARS-CoV-2» !

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογικής έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, 17 άνθρωποι έχασαν  τη ζωή τους από επιπλοκές του ιού της γρίπης την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας σε 77 το συνολικό αριθμό των νεκρών από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συγκεκριμένα τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναφέρουν ότι οι 59 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), και 18 ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Πρόκειται για 44 άνδρες και 33 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη. Από τα 73 (94,8%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 4 (5,2%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 42 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερθέντα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν, εξ αυτών 15 (35,7%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η1Ν1) και 27 (64,3%) στον υπότυπο Α (Η3Ν2). Τα 72 (93,5%) από τα 77 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 27 (37,5%).

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 227 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 206 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Την τελευταία εβδομάδα ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης 186 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 66 (35,5%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 44 (66,7%) ήταν τύπου Α και τα 22 (33,3%) ήταν τύπου Β. Τα 41 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ αυτών τα 30 (73,2%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και τα 11 (26,8%) στον υπότυπο Α (Η1Ν1). Συνολικά έχουν ελεγχθεί 2.287 κλινικά δείγματα.

«Παραμένουμε σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα. Συν- επικρατούν οι υπότυποι A (H1N1) και A (H3N2)», επισημαίνουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ και τονίζουν το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης!Να σημειωθεί ότι η γρίπη θα μας απασχολήσει έως το τέλος Μαρτίου αρχές Απριλίου, όπου θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία.

Γι΄αυτό  οι λοιμωξιολόγοι δίνουν μεγάλη βαρύτητα στα μέτρα πρόληψης και συνιστούν στους πολίτες συχνό πλύσιμο των χεριών, να μην αγγίζουν το πρόσωπο με τα χέρια, να περιορίσουν  τις χειραψίες, τις αγκαλιές και τα φιλιά, όταν χρησιμοποιούν χαρτομάντιλο να το πετάνε αμέσως στον κάδο σκουπιδιών. Επίσης να αποφεύγονται  οι κλειστοί χώροι που συναθροίζονται πολλοί άνθρωποι για πολλές ώρες, να γίνεται καλός αερισμών των χώρων εργασίας, των σχολείων, οικοτροφείων, στρατώνων κλπ.