Δέκατο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Προετοιμάζονται κλινικές για να δεχτούν τα νέα κρούσματα

0
449

Με γρήγορους ρυθμούς αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού και στη χώρα μας που σημαίνει ότι μπαίνουμε σταδιακά στη φάση 2. Πριν από λίγο το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το δέκατο κρούσμα  επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού SARS-CoV-2 ενώ δεν αποκλείεται μέσα στην ημέρα να ανεβεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Την ίδια ώρα η Οφθαλμολογική Κλινική στο νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα, που διαθέτει 24 κλίνες, προετοιμάζεται για να νοσηλεύσει  νέα  περιστατικά κορωνοϊού και στο ΓΝΑ ” Γεώργιος Γεννηματάς”, στην Αθήνα θα τοποθετηθούν isolation boxes-σημεία διαλογής υπόπτων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ειδικότερα το δέκατο κρούσμα είναι μια Ελληνίδα, που ήταν στο ίδιο ταξιδιωτικό γκρουπ με τον 67χρονο οι οποίοι είχαν πάει για θρησκευτικό τουρισμό στους Αγίους Τόπους.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρας για το νέο κορωνοϊό αναφέρει ότι: «Εντοπίστηκε το δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Πρόκειται για  στενή επαφή του ένατου επιβεβαιωμένου κρούσματος, μέλος της ταξιδιωτικής ομάδας σε Ισραήλ και Αίγυπτο.

Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ».

Εν τω μεταξύ, σοβαρή αλλά ελεγχόμενη παραμένει η κατάσταση του ένατου κρούσματος, του 67χρονου, που παραμένει σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα, μη διασωληνωμένος.

Οι 53 τουρίστες του γκρουπ ήταν από την Αχαΐα, την Ηλεία και τη Ζάκυνθο. Γι΄ αυτό σήμερα και αύριο ισχύουν τα έκτακτα προληπτικά μέτρα στους τρεις αυτούς Νομούς, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που αφορούν στην πιθανότητα τοπικής μετάδοσης του ιού στην περιοχή.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία).

Το υπουργείο υγείας προετοιμάζεται για τη φάση 2 και σ΄ αυτό το πλαίσιο η οφθαλμολογική κλινική στο Ρίο (24 κλίνες) ετοιμάζεται για να νοσηλεύσει νέα  περιστατικά κορωνοϊού. Δεν είχε νοσηλευόμενους οφθαλμολογικούς ασθενείς. Όσον αφορά στις εφημερίες, σήμερα και την Κυριακή εφημερεύει όπως ήταν προγραμματισμένο το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» και το Σάββατο το νοσοκομείο στο Ρίο. Η μόνη αλλαγή είναι η εφημερία της Παρασκευής, οπότε και θα εφημερεύει ο «Άγιος Ανδρέας» αντί για το Ρίο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το βράδυ, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Γερμανός ομόλογός του Jens Spahn, συμφώνησαν στη σημασία μεγαλύτερου συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ των αρχών των κρατών-μελών για το ζήτημα του κορωνοϊού. Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με αφορμή το δεύτερο έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. την Παρασκευή,

Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η πρόταση που κατέθεσε στο πρώτο έκτακτο συμβούλιο ο Έλληνας Υπουργός Υγείας, για τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας για την επιστημονική εποπτεία κρουσμάτων της νόσου COVID-19.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα επισκεφθεί  σήμερα στις 11:00 το ΓΝΑ “Γεννηματάς”, το οποίο είναι ένα από τα νοσοκομεία όπου θα τοποθετηθούν isolation boxes-σημεία διαλογής υπόπτων κρουσμάτων κορωνοϊού.