Δέκα νεκροί από τον κορωνοϊό, 20 διασωληνωμένοι, 495 κρούσματα. Μην ταξιδεύετε! Μη μολύνετε τα νησιά και τα χωριά σας!

0
496

«Δεν είναι άσκηση ετοιμότητας είναι πραγματική μάχη. Μη θυσιάσουμε τα μέτρα που παίρνει η Πολιτεία για την πανδημία του κορωνοϊού στο βωμό της δικής μας απερισκεψίας της, της δικής μας ανοησίας».

Με αυτά τα λόγια θέλησε ο υφυπουργός  Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς να επισημάνει την κρισιμότητα της κατάστασης που βιώνουμε, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους ανόητους που φεύγουν για τα χωριά τους και τα νησιά, μεταφέροντας τον φονικό ιό σε περιοχές που είναι ακόμα αμόλυντες, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ηλικιωμένων και των χρόνιων πασχόντων!

Ειδικότερα σύμφωνα με τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε χθες από το υπουργείο Υγείας ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, 4 είναι οι  νεκροί από τον κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο,  (δύο στην Κοζάνη, ένας στην Αθήνα και η πρώτη γυναίκα 93 ετών στο νοσοκομείο Ρίο της Πάτρας)  που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 10.

Ακόμα  31 είναι τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός τους στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στα 495. Από το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων τα 84 είναι απροσδιόριστης προέλευσης.

Έως χθες το βράδυ, 90 ασθενείς ήταν νοσηλευόμενοι, εκ των οποίων οι 20 είναι διασωληνωμένοι. Ήδη έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 7.200 δείγματα. Δεκαεννέα ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο.

Να σημειωθεί ότι από την Πέμπτη παραμένουν  19 τα εξιτήρια, που σημαίνει ότι χθες δεν βγήκε κανείς από το νοσοκομείο απεναντίας εισήχθησαν 31 νέοι ασθενείς.

Σταματήστε τα ταξίδια. Δεν είναι διακοπές είναι πόλεμος.

Ο κ. Τσιόδρας ήταν ιδιαίτερα αυστηρός με τους χιλιάδες πολίτες που έκαναν την απερισκεψία και πέρασαν τα διόδια για να πάνε στα χώρια τους, δηλαδή σε περιοχές της Ελλάδας που δεν έχουν ακόμα μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Μάλιστα τους έκανε αυστηρή σύσταση όταν φτάσουν να μείνουν σε καραντίνα 14 ημερών και να μη αρχίσουν τις βόλτες στις παράλιες και στις πλατείες. Επίσης έκανε σύσταση για αποφυγή ταξιδιών στα νησιά και την επαρχία

«Δεν μπορεί να έχουμε περίπτωση στα Δωδεκάνησα και η μόνη επαφή με τη νόσο να είναι επισκέπτης από την Αθήνα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας. «Το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην έρθετε με κανέναν σε επαφή εκεί που ταξιδεύετε. Δεν είναι διακοπές. Αυτές οι συμπεριφορές δυσκολεύουν την προσπάθειά μας. Πόσες φορές πρέπει άραγε να το ξαναπώ;», ανέφερε αγανακτισμένος!

Ιδιαίτερα για τα νησιά τόνισε ότι όσο πιο μικρά είναι, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν να σωθούν οι ασθενείς, καθώς έχουν μόνο ένα Κέντρο Υγείας και πολλά δεν έχουν ούτε γιατρό: « Πόσες αεροδιακομιδές θα πρέπει να γίνουν; Ποιος θα προλάβει να τους διασωληνώσει;» τόνισε αποκαλύπτοντας το μέγεθος του κινδύνου που διατρέχουν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες.

Παράλληλα, καυτηρίασε την αντικοινωνική συμπεριφορά  των  πολιτών που επιχείρησαν να «στοκάρουν» φάρμακα με δραστική ουσία την χλωροκίνη, αλλά και τους γιατρούς που το συνταγογράφησαν σε ανθρώπους που δεν το είχαν ανάγκη.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι υπάρχει επάρκεια υγειονομικού υλικού ( μάσκες , γάντια κλπ) και διασφαλίζεται μέσω παραγγελιών ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει.

Στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας είναι να αναπτυχθούν νέες κλίνες ΜΕΘ, αλλά και περισσότερες απλές κλίνες για τον κορωνοϊό.

Ήδη έχουν δεσμευτεί 2.156 κλίνες για τους μελλοντικούς ασθενείς με κορωνοϊό και 180 κλίνες ΜΕΘ.

Το Νοσοκομείο Σωτηρία, η Παμμακάριστος και το Αγία Βαρβάρα θα είναι αποκλειστικά νοσοκομεία για τον κορωνοϊό και γι’ αυτό θα υπάρξει αλλαγή στο σχεδιασμό των εφημεριών. Παράλληλα, έξι Κέντρα Υγείας στην Αττική και άλλα τρία στη Θεσσαλονίκη θα υποδέχονται αποκλειστικά ύποπτα κρούσματα.

Νέα αυστηρότερα μέτρα

Νέα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Συγκεκριμένα κλειστές θα παραμείνουν όλες οι λαϊκές αγορές, ενώ από Δευτέρα μόνο οι μισοί παραγωγοί θα βρίσκονται σε αυτές, κρατώντας αποστάσεις 5 μέτρων.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι αλλάζουν τα περιοριστικά μέτρα στα σουπερμάρκετ και πλέον θα βρίσκεται ένας πελάτης ανά 15 τ.μ., αντί 10 τ.μ. που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Αυτό το Σαββατοκύριακο η αστυνομία θα περιπολεί σε πάρκα, πλατείες και παραλίες και θα δίνει πρόστιμο 1000 ευρώ σε ομάδες από 10 πολίτες και άνω που συναθροίζονται. Δηλαδή 1000 ευρώ σε κάθε πολίτη που επιδεικνύει αυτή την αντικοινωνική και επικίνδυνη για όλους μας συμπεριφορά.

Επίσης απαγορεύεται τα ταξίδια στα ιδιωτικά σκάφη και όσα ταξιδεύουν καλούνται να επιστρέψουν.