ΕΟΔΥ: Η ακτινογραφία της πανδημίας του φονικού κορωνοϊού στην Ελλάδα

0
397

Την εικόνα της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας αποκαλύπτει η έκθεση του ΕΟΔΥ που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του.

Τα επίσημα στοιχεία της πανδημίας  του φονικού κορωνοϊού αφορούν τα κρούσματα και τους θανάτους που έχουν καταγραφεί έως τις 20 Μαρτίου στις 15.00 το μεσημέρι (eody.gov.gr).

Τα  χθεσινά επιδημιολογικά δεδομένα, αποκαλύπτουν ότι μπορεί μεν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και σε ορισμένες περιπτώσεις να καταλήγουν, όμως τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 40 – 64 ετών.Αυτό σημαίνει ότι ο κορωνοϊός «χτυπάει» και μικρότερες ηλικίες, γι’ αυτό όλοι πρέπει να λάβουμε τις οδηγίες των ειδικών πολύ σοβαρά, να εφαρμόζουμε τους κανόνες υγιεινής και να μην επιδεικνύουμε αντικοινωνική συμπεριφορά, βγαίνοντας βόλτα στα πάρκα και στις παράλιες να λιαστούμε ή ταξιδεύοντας στα χωριά και τα νησιά μας μολύνοντας και άλλες περιοχές της χώρα μας!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 495 κρούσματα του φονικού ιού, εκ των οποίων τα 31 το τελευταίο 24ωρο.

Σε ότι αφορά το φύλο που πλήττεται περισσότερο είναι οι άνδρες σε ποσοστό το 53.5%.

Σχετικά με τις ηλικίες επικρατούν όσοι βρίσκονται μεταξύ 40-64 ετών καθώς το ποσοστό αγγίζει το 50.7%, ενώ έχουν καταγραφεί και 19 περιπτώσεις στις ηλικίες 0-17, ποσοστό 4.4%.

Πιο αναλυτικά:

Αναφορικά με τα κρούσματα COVID-19 με νοσηλεία: Έχουν καταγραφεί 117 (23.6%) κρούσματα με νοσηλεία σε νοσοκομείο, εκ των οποίων 26 (22.2%) διασωληνώθηκαν. Επίσης 8 (6.8%) έχουν καταλήξει.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι νεκροί είναι 13, όμως η χθεσινή έκθεση δεν έχει τα νεοτέρα στοιχεία για τους τέσσερις ασθενείς που κατέληξαν χθες το βράδυ και σήμερα. Πρόκειται για μια γυναίκα 93 ετών και δυο ηλικιωμένους άνδρες.

Έως και χθες νοσηλεύονταν 90 ασθενείς, εκ των οποίων 20 (22.2%) έχουν διασωληνωθεί.

Από τα 495 κρούσματα, τα 213 έχουν καταγραφεί στην Αθήνα. Ακολουθεί η Ηλεία με 41 κρούσματα, ο Πειραιάς με 19, η ανατολική Αττική με 15, η Καστοριά με 13 και η Θεσσαλονίκη με 10.