Η Ορθοβιολογική θεραπεία θα καθυστερήσει το γήρας;

0
649

Θα μπορούσαν τα βλαστοκύτταρα να θεραπεύσουν παθήσεις των αρθρώσεων και των ιστών, όπως αρθρίτιδα των ισχίων και της σπονδυλικής στήλης και ο ασθενής να βγαίνει την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο;Φυσικά λένε σήμερα οι ειδικοί που θεωρούν ότι η Ορθοβιολογική θεραπεία, έχει θεαματικά αποτελέσματα στις Ορθοπαιδικές παθήσεις και στις περιπτώσεις που ενδείκνυται η εφαρμογή της.

« Η Ορθοβιολογική θεραπεία, δεν είναι πανάκεια ωστόσο στις περιπτώσεις που ενδείκνυται μπορούμε να πούμε ότι ετοιμάζεται να ανταποκριθεί σε ένα διαρκές ανθρώπινο ζητούμενο :Την απομάκρυνση του γήρατος» αναφέρει ο  Καθηγητής Ορθοπαιδικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Γεώργιος Σάπκας Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Metropolitan Hospital.

Τα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα, που λειτουργούν με τρεις τρόπους.

Πρώτον  μετασχηματίζονται στα κύτταρα του ιστού στον οποίο εγχέονται. Δηλαδή εάν ο γιατρός τα εγχύσει σε ένα σημείο του τένοντα που έχει καταστραφεί, τότε αυτά θα γίνουν κύτταρα τένοντα και θα επιδιορθώσουν τη βλάβη.

Ο Καθηγητής Ορθοπαιδικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Γεώργιος Σάπκας

Δεύτερον εκκρίνουν κυτοκίνες, ουσίες που έχουν αυξητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τρίτον μπλοκάρουν την καταστρεπτική δράση των μακροφάγων κυττάρων που «καταστρέφουν» τα άλλα κύτταρα, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της γήρανσης.

«Ο συνδυασμός αυτών των τριών τρόπων προκαλεί το αυξητικό – αναβολικό αποτέλεσμα το οποίο είναι το ζητούμενο της θεραπείας με βλαστοκύτταρα», όπως εξηγεί o κ. Γεώργιος Σάπκας και συνεχίζει: «Προτιμάμε βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών και όχι βλαστοκύτταρα από το αίμα διότι το εναιώρημα που λαμβάνεται από τον μυελό των οστών (συνήθως από τη λαγόνιο ακρολοφία) είναι πλουσιότατο σε βλαστοκύτταρα».

Εφαρμογή, ενδείξεις αντενδείξεις της θεραπείας με βλαστοκύτταρα

Ένα μεγάλο πεδίο εφαρμογής της θεραπείας με βλαστοκύτταρα είναι η Ορθοπαιδική και συγκεκριμένα οι παθήσεις που αφορούν γενικά αρθρώσεις και ιστούς. Παθήσεις των συνδεσμικών στοιχείων των ώμων, παθήσεις των αγκώνων, παθήσεις των τενόντων των χεριών και των καρπών, παθήσεις όπως η αρχόμενη αρθρίτιδα των ισχίων, των γονάτων, της ποδοκνημικής, παθήσεις της σπονδυλικής στήλης όπως οι αρθρίτιδες και οι εκφυλίσεις των μεσοσπονδυλίων δίσκων. Όλες αυτές οι παθήσεις έχουν καλή ανταπόκριση στη θεραπεία, υπό την προϋπόθεση να είναι σε αρχόμενο στάδιο. Όταν η εκφύλιση είναι προχωρημένη ή υπάρχει καταστροφή άρθρωσης π.χ. του ισχίου, του ώμου, τότε απαιτείται μερική ή ολική αρθροπλαστική.

Η θεραπεία δεν εφαρμόζεται σε άτομα κάτω των 18 γιατί δεν γνωρίζουμε πώς δρα σε αυτά, εφαρμόζεται όμως ανεξαρτήτως φύλου, σε άτομα από 18 και μέχρι 70-75 plus, αναλόγως της φυσικής κατάστασής τους. Κατά την εφαρμογή της διακόπτεται προσωρινά η αντιπηκτική αγωγή, ενώ λαμβάνεται υπόψη η τυχόν ύπαρξη νοσημάτων όπως ο διαβήτης κ.ά.  Αντενδείκνυται στις περιπτώσεις: κακοήθων όγκων, κακοήθων παθήσεων του αίματος και ενεργών λοιμώξεων.

Πώς λαμβάνονται τα βλαστοκύτταρα

Η διαδικασία λήψης είναι απλή, ανώδυνη και χωρίς επιπλοκές. Η λήψη γίνεται από τη λαγόνιο ακρολοφία, ή το μηριαίο οστούν, ή το άνω μέρος της κνήμης. Γίνεται μια μικρή τομή στο οστούν, με τοπική αναισθησία και, μέσω ειδικού τροκάρ που εισέρχεται σε βάθος 5 χιλιοστών αναρροφώνται, αναλόγως του σκοπού, μέχρι και 70cc αίματος. Στη συνέχεια, το αίμα αυτό φυγοκεντρείται και λαμβάνουμε το συμπύκνωμα του μυελού των οστών που χρειάζεται. Η έγχυση του συμπυκνώματος στην περιοχή – στόχο της θεραπείας γίνεται αμέσως μετά, υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο, χωρίς αναισθησία, μέσω λεπτότατης βελόνας.Ας σημειωθεί ότι, όπως δείχνουν μελέτες, η αποτελεσματικότητα της έγχυσης ταυτόχρονα ενδο-αρθρικά και ενδο-οστικά,  συγκριτικά με την ενδο-αρθρική και μόνο χορήγηση είναι μεγαλύτερη τόσο μετά από 6 όσο και μετά από 12 μήνες.

Επιπλοκές, μικροβιακές μολύνσεις, αλλεργικές αντιδράσεις δεν υπάρχουν δεδομένου ότι γίνεται χρήση κυττάρων του ίδιου του πάσχοντος. Μετά δε  το πέρας της έγχυσης ο πάσχων κινητοποιείται αμέσως και εξέρχεται του Θεραπευτηρίου την ίδια ημέρα.Σε πιθανή ευαισθησία ή πόνο στο σημείο της έγχυσης, χορηγούνται απλά αναλγητικά και όχι αντιφλεγμονώδη.

Δεδομένου ότι το 80% περίπου του πληθυσμού σε Ευρώπη και Αμερική έχει συμπτώματα κυρίως οσφυαλγίας αλλά και ισχιαλγίας, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εφαρμογές της θεραπευτικής χορήγησης βλαστοκυττάρων είναι αυτή της χορήγησής τους στον μεσοσπονδύλιο δίσκο, εφόσον η εκφύλισή του βρίσκεται σε αρχόμενο στάδιο.Στην περίπτωση που έχει συντελεστεί η καταστροφή του δίσκου η ορθοβιολογική θεραπεία αντενδείκνυται.

Η σωστή ενημέρωση είναι η αρχή κάθε θεραπείας.Αυτή η ενημέρωση επιβάλλει να έχουμε υπόψη ότι η ορθοβιολογική θεραπεία δεν είναι πανάκεια, ούτε έχει απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που τίθενται σε αυτήν.Ωστόσο, λειτουργεί επιτυχώς και μάλιστα με θεαματικά αποτελέσματα στις παθήσεις και τις περιπτώσεις που ενδείκνυται η εφαρμογή της και ετοιμάζεται να ανταποκριθεί σε ένα διαρκές ανθρώπινο ζητούμενο «Την απομάκρυνση του γήρατος» καταλήγει ο κ. Σάπκας.