Κλειστά όλα τα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια οι ταβέρνες, ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία

0
408

Λουκέτο σε όλη τη χώρα. Κλείνουν όλα τα εμπορικά καταστήματα, ταβέρνες , εστιατόρια και γενικά όλος ο χώρος της εστίασης. Ανοιχτά μόνο τα σούπερ-μάρκετ, τα φαρμακεία και οι φούρνοι!

Μετά την παταγώδη αποτυχία των προηγούμενων μέτρων, καθώς οι Έλληνες δεν πειθάρχησαν στις ξεκάθαρες οδηγίες που έδωσε του υπουργείο Υγείας, η επιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του αρμόδιου υπουργείου  αποφάσισε να κλείσουν όλα τα εμπορικά  κέντρα και η εστίαση.

Την ίδια ώρα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 190, εκ των οποίων τα 11 είναι “ορφανά” δηλαδή δεν είχαν επαφή με άλλο κρούσμα και δεν ξέρουν πως μολύνθηκαν. Πέντε άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας ενώ έως σήμερα 47 εξακολουθούν να νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στα νοσοκομεία της χώρας. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι άνθρωποι πάνω από 65 ετών και ασθενείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την σημερινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ανακοίνωσε: «Μετά από ομόφωνη απόφαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων επεκτείνουμε τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού για να μην έχουμε μεγαλύτερη διασπορά. Αυτό το κάνουμε για δυο λόγους. Πρώτον γιατί παρουσιάστηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας νέα κρούσματα γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα της μετάδοσης. Δεύτερον γιατί τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού για να προστατέψουμε τους άλλους δεν τηρούνται. Δίνουμε μια μάχη το αποτέλεσμα της όποιας θα κριθεί και από το κατά πόσο θα δείξουμε ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση. Έχουμε την ανθρωπιά και το φιλότιμο για να τα καταφέρουμε».

Από την πλευρά του ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορωνοϊού ανακοίνωσε: «Έχουν καταγραφεί  190 επιβεβαιωμένα κρούσματα 36 εκ των οποίων είναι υπό διερεύνηση αυτή τη στιγμή. Έντεκα κρούσματα είναι “ορφανά” , δηλαδή δεν έχουν σαφές ιστορικό ταξιδιωτικό ή  επιδημιολογικής σύνδεσης με άλλο κρούσμα, εννέα εκ των οποίων είναι στην περιοχή της Αττικής.

Πέντε ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία ανά την επικράτεια. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί περισσότερες από 2.700 εργαστηριακούς ελέγχους μόλις το τελευταία 48ωρο πάνω από 1000. Έως σήμερα 47 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται».

Μετά από τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα  κλείνουν:

– όλα τα εμπορικά καταστήματα,  τα καφέ, τα  μπαρ και καφετερίες

-όλη η εστίαση,  εκτός delivery  και τα take-away οτιδήποτε έχει καθίσματα.

-Οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία και  οι αρχαιολογικοί χώροι

-Οι αθλητικοί χώροι, εξαιρούμενων των ανοιχτών χωρών άθλησης για μεμονωμένη άθληση

-Τα κέντρα αισθητικής

Παραμένουν ανοιχτά : Τα τρόφιμα, οι  φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα, τα σούπερ -μάρκετ. Όλη η εφοδιαστική αλυσίδα, το λιανεμπόριο.

Επίσης λαμβάνονται ειδικά μέτρα για δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ιδιαίτερα αυτούς που νοσούν και είναι ανοσοκατασταλμένοι.

Να σημειωθεί ότι οι ειδικοί για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουν ότι δεν χρειάζεται πανικός αλλά ψυχραιμία και στέλνουν το μήνυμα σε όλους : «ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΤΙ ΣΑΣ».