Κορωνοϊός: Γράφημα δείχνει ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με Βέλγιο,Ολλανδία,Πορτογαλία

0
442

«Ο Απρίλης θα είναι ο πιο δύσκολος, αλλά και ο πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε. Γι’ αυτό παρατάθηκαν μέχρι και τις 27 Απριλίου τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας».

Την παραπάνω εκτίμηση διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου.

Παράλληλα ο κ. Πέτσας παρουσίασε δυο γραφήματα τα οποία αποτυπώνουν  την σαφώς καλύτερη θέση της Ελλάδας, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και σε αριθμό νεκρών, σε σχέση με το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Πορτογαλία που έχουμε παρόμοιο μέγεθος πληθυσμού.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα έως χθες είχε  1735 κρούσματα, το Βέλγιο 19.691, η Ολλανδία 17.851 και η Πορτογαλία 11.278. Παράλληλα οι ασθενείς που κατέληξαν από τον κορωνοϊό στη χώρα μας ήταν έως χθες 73, στην Ολλανδία 1.776, στο Βέλγιο 1.447 και την Πορτογαλία 295.

Σε ό,τι αφορά το Σύστημα Υγείας, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι  συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η ενίσχυσή του, προσλαμβάνοντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αυξάνοντας τις Μ.Ε.Θ. και πραγματοποιώντας σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού.

Πλέον οι  Μ.Ε.Θ. από τις 565 -που ήταν πριν από δυόμιση μήνες- σήμερα είναι 910, δηλαδή αύξηση κατά 61%. Παράλληλα, έχουν εγκριθεί 4.824 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, ενώ 2.312 εξ’ αυτών έχουν ήδη προσληφθεί.

Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που μπαίνει στην μάχη με τον κορωνοϊό αυτή βασίζεται σε δυο άξονες.

O πρώτος αφορά στη 24ωρη λειτουργία Κέντρων Υγείας στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο) που θα είναι αποκλειστικά για τη αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού που δεν χρήζουν παραπομπής σε νοσοκομείο.

Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει τα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας που θα εξυπηρετούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και θα διαχειρίζονται τις έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις.

Επίσης συγκροτούνται άμεσα ομάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα προχωρούν σε επίσκεψη στο σπίτι ασθενών, με ιδιαίτερη φροντίδα στους ηλικιωμένους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Προβλέπονται επισκέψεις κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς καμία επιβάρυνση του ασθενούς.

Ξεκινά άμεσα η υπηρεσία της τηλεφωνικής ψυχολογικής υποστήριξης. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ξεκινήσει και το νέο ηλεκτρονικό σύστημα «άυλης συνταγογράφησης» στο οποίο όλοι οι ασφαλισμένοι μπορούν να λαμβάνουν τις ιατρικές συνταγές στο κινητό τους.

Όσον αφορά τα διαγνωστικά τεστ και τα εμβόλια όταν αυτά παρασκευαστούν, ο Πρωθυπουργός, σε δήλωσή του στη Γερμανική εφημερίδα FAZ, στηρίζει την πρόταση του Καθηγητή και εκπροσώπου της Ελλάδας σε διεθνή fora και οργανισμούς κ. Ηλία Μόσιαλου, για την αγορά από τις κυβερνήσεις των σχετικών πατεντών ως δημοσίου αγαθού, προκειμένου να εξασφαλιστούν γρήγορα, μεγάλες ποσότητες για γενική χρήση από τους πολίτες.