Κορωνοϊός: Επτά νεκροί σε μια ημέρα, 49 έχουν καταλήξει συνολικά, 85 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ, 1.314 τα κρούσματα

0
477

«Αν χαλαρώσουμε τα μέτρα, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα. Δεν θέλουμε να έρθει γρήγορα το πικ της επιδημίας αλλά σιγά-σιγά για να μπορέσει να αντεπεξέλθει το σύστημα υγείας. Φανταστείτε να έχουμε 150 νεκρούς την ημέρα. Για να μη δούμε εικόνες Γιουχάν, Ιταλίας και Νέας Υόρκης στην Ελλάδα, θα πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις».

Τις παραπάνω αυστηρές προειδοποιήσεις έκανε στους πολίτες σήμερα ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας από το υπουργείο Υγείας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού, χωρίς μάλιστα να κρύβει τη δυσαρέσκεια του για τους επιπόλαιους πολίτες που κάνουν περιπάτους στις παραλίες.

Μάλιστα από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε απαράδεκτες τις εικόνες από τις ουρές στις τράπεζες που δημιουργήθηκαν σήμερα από συνταξιούχους που πήγαν να πάρουν την σύνταξη.

Σύμφωνα με τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, σήμερα απεβίωσαν επτά άνθρωποι αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 49: «Οι θάνατοι αυξάνονται, ευτυχώς όχι όπως στο εξωτερικό, αλλά αυτό δείχνει την επιθετική μορφή της νόσου» σχολίασε ο κ. Τσιόδρας.

Τα νέα κρούσματα που κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο ήταν 82 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 1314.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί η δραματική αύξηση των διασωληνωμένων. Συγκεκριμένα σήμερα οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 85  από 72 που ήταν τη Δευτέρα, που σημαίνει ότι σε ένα 24ωρο διασωληνώθηκαν στην εντατική 13 άτομα! Το 57% από τους διασωληνωμένους έχει υποκείμενο νόσημα. Το ευχάριστο νέο είναι ότι έξι ασθενείς πήραν εξιτήριο από τη ΜΕΘ.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε επίσης αναφορά σε μια ξένη δημοσίευση που αφορά τον κορωνοϊό σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των όποιων η Αυστρία, Ελβετία, Βέλγιο, Αγγλία, Νορβηγία και άλλες. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο ιός διασπείρεται ταχύτατα και τόνισε ότι μέχρι την 29η Μαρτίου εκτιμάται ότι πάνω από 7 έως 43 εκατομμύρια  άνθρωποι, έχουν μολυνθεί ενώ λόγω των περιοριστικών μέτρων έχουν αποτραπεί 59.000-120.000 θάνατοι.

Στην ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε 20 κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου σε σύνολο 383 ατόμων που ελέγχθηκαν: «Ήδη ο ΕΟΔΥ επιλαμβάνεται της κατάστασης» όπως τόνισε.

Επίσης αναφέρθηκε και στην περίπτωση μιας αλλοδαπής γυναίκας, η οποία γέννησε στο δημόσιο μαιευτήριο «Αλεξάνδρα» και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ήταν θετική στον ιό: «Ο ΕΟΔΥ ιχνηλατεί όλες τις επαφές του κρούσματος και φιλικό πρόσωπο της γυναίκας με το οποίο συγκατοικούσε δεν είναι φορέας του ιού» όπως είπε ο κ. Τσιόδρας.

Κάνοντας λόγο για τη μεταδοτικότητα του ιού, είπε: «Ένα 10-50% των μεταδόσεων εκτιμούμε ότι οφείλονται σε ασυμπτωματικούς ασθενείς».

Ο κ. Τσιόδρας, μετά από σχετική ερώτηση, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μάσκες: «Μεγαλύτερο όφελος από την κάλυψη της μύτης και του στόματος υπάρχει για όσους νοσούν» είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την ανθεκτικότητα του ιού όταν αυξηθεί η θερμοκρασία είπε ότι :«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι, ελπίζουμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα μειώσουν τη διασπορά αλλά δεν θα εξαφανίσουν τον ιό». Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την εμφάνιση εισαγόμενων κρουσμάτων είπε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στο παράδειγμα του Χονγκ Κόνγκ, όπου υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία και επανεμφανίστηκε ο ιός από εισαγόμενα κρούσματα.