Κορωνοϊός: Κλείνουν όλα τα σχολεία και αναστέλλονται όλες οι καλλιτεχνικές και αθλητικές εκδηλώσεις σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο

0
613

Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη Λοίμωξη από το νέο κορονοϊό, αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση, η λήψη εκτάκτων προληπτικών μέτρων στους Νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που αφορούν στην πιθανότητα τοπικής μετάδοσης του ιού στην περιοχή.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του  υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τα μέτρα περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), για την Πέμπτη 5 και Παρασκευή  6 Μαρτίου 2020. Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν εντός του επόμενου 48ώρου.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε, για άλλη μια φόρα, τα μέτρα πρόληψης και την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, για την προστασία των ηλικιωμένων και των ασθενών που κινδυνεύουν περισσότερο.

«Με την ευκαιρία θα ήθελα πάλι να σας τονίσω την ανάγκη για τη λήψη, από όλους μας, των μέτρων βασικής προστασίας, των μέτρων υγιεινής, των μέτρων που έχουν να κάνουν με το πλύσιμο των χεριών, με την κάλυψη του βήχα, των μέτρων που έχουν να κάνουν με την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας, που αποφεύγουν τις συναθροίσεις, που αποφεύγουν τους χώρους που μπορούν να εκτεθούν σε ιώσεις, όπως και ο νέος ιός, τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την αποφυγή επισκέψεων σε νοσοκομεία και ανθρώπους που είναι ασθενείς από τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με τα μέτρα που αφορούν στη γενικότερη υγιεινή του βήχα και των ιώσεων που μιλάμε όλη αυτή την περίοδο» δήλωσε πριν από λίγο ο κ. Τσιόδρας.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε την αξία αυτών των μέτρων, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν, η εξάπλωση του ιού στην πατρίδα μας και να καθυστερήσει η διασπορά του.

Να σημειωθεί ότι η βαριά κατάσταση του 67χρονου (ένατο κρούσμα) που νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου έχει σημάνει από το μεσημέρι κόκκινο συναγερμό σε όλες τις υγειονομικές δομές της χώρας.

Ο ασθενής είχε πάει εκδρομή από τις 19 έως τις 27 Φεβρουαρίου, στο Ισραήλ και την Αίγυπτο με οργανωμένο γκρουπ 53 ατόμων. Οι συνταξιδιώτες του ήταν από τους τρεις Νομούς που επιβλήθηκαν τα έκτακτα μέτρα. Όταν επέστρεψε, πριν από μια εβδομάδα περίπου και εκδήλωσε τα συμπτώματα αρχικά πήγε στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας και στη συνέχεια στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου του Ρίου. Το μεσημέρι τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι πάσχει από τον  SARS Covit-19 και αμέσως μεταφέρθηκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν γιατροί και νοσηλευτές που ήρθαν σε επαφή μαζί του να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους για τις επόμενες 14 ημέρες.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ξεκίνησε  την ιχνηλάτηση των 53 συνταξιδιωτών του ασθενούς και αργά το βράδυ της Τετάρτης, η Κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει τα έκτακτα μέτρα για την Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο.