Εκατόν δεκαεπτά συνολικά κρούσματα μετράει η χώρα μας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας γεγονός που σημαίνει ότι ο ιός έχει διασπαρεί σε πολλές περιοχές της χώρας γι΄ αυτό η Επιτροπή Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, αποφάσισε χθες να κλείσουν για 15 ημέρες δικαστήρια, παιδότοποι, θέατρα, κινηματογράφοι, κέντρα διασκέδασης και άλλοι καλλιτεχνικοί χώροι όπου συναθροίζονται πολλοί άνθρωποι.

Ειδικότερα από τα 117 κρούσματα, τα 107 έχουν γνωστή επιδημιολογική σύνδεση με άλλα κρούσματα, 82 ανήκουν σε εισαγόμενα κρούσματα και 25 είναι επαφές τους. Μέσα σε αυτά όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για θέματα του κορωνοϊού Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, ένα μεγάλο μέρος είναι από το ταξίδι στους Αγίους Τόπους.

Επιπλέον, η χώρα μας μετράει 10 ορφανά κρούσματα, χωρίς γνωστή επαφή ενώ ακόμα 15 διερευνώνται.

Τρεις συνάνθρωποι μας νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ 31 σε κλινικές σε νοσοκομεία αναφοράς της χώρας.

Τα καλά νέα, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής, είναι ότι δύο κρούσματα – η μητέρα (το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας) και το παιδάκι της – έλαβαν σήμερα εξιτήριο από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Μέχρι στιγμής, όπως ανέφερε, έχουν γίνει συνολικά περισσότεροι από 2.180 έλεγχοι.

Τα νέα μέτρα

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και Λοιμωξιολόγων πρότεινε και αποφασίστηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα:

-αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων για 15 μέρες

-αναστολή της λειτουργίας των παιδότοπων, των γυμναστηρίων, των θεάτρων, των κινηματογράφων και των χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ιδιωτικών και δημοσίων, καθώς και των κέντρων διασκέδασης για 15 μέρες

-η λειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα γίνει σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τα μέτρα εντείνονται και εξήγησε ότι κλειδί στον έλεγχο διασποράς του ιού, αποτελούν οι συναθροίσεις. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα πάντα αλλά μπορούμε να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Είναι πολύ σημαντική η ατομική ευθύνη». Μάλιστα ανέφερε ότι: «σε σχέση με άλλες χώρες, προσπαθούμε να λειτουργήσουμε προληπτικά και ως ένα βαθμό τα έχουμε καταφέρει χωρίς βέβαια να λέμε ότι ο ιός δεν έχει διασπαρεί στην κοινότητα».

Νωρίτερα χθες το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απηύθυνε έκκληση στους γιατρούς και τους νοσηλευτές να κάνουν αίτηση πρόσληψης, λόγω της κρίσης κορωνοϊού, μετά την ανακοίνωση της Τρίτης για 2.000 προσλήψεις.

Συγκεκριμένα ο υπουργός είπε: «Ήρθε η πιο μεγάλη ώρα, η ώρα της μάχης, μιας μάχης που θα κριθεί στο κατά πόσο θα δείξουμε ατομική ευθύνη. Η μάχη θα κριθεί στο πως θα ανταποκριθούμε ως πολίτες. Κάνουμε έκκληση σε γιατρούς νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό να υποβάλλουν αίτησης και θα προσληφθούν με 2ετεις συμβάσεις και μετά θα προσληφθούν στο ΕΣΥ. Να γίνουμε τείχος προστασίας για αυτούς που κινδυνεύουν», είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως «θα εφαρμόσουμε όποιο μέτρο χρειαστεί για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας».