Μπλόκο σε διόδια, λιμάνια και αεροδρόμια για να μην “ταξιδέψει” ο κορωνοϊός στην επαρχία

0
636

Μπλόκα στήνει η αστυνομία και το λιμενικό, σε διόδια, αεροδρόμια και λιμάνια από σήμερα στις 18.00 το απόγευμα εν όψη του Πάσχα, προκειμένου να εντοπίζονται και να επιστρέφουν εκεί από όπου ξεκίνησαν όσοι ανεύθυνοι και επιπόλαιοι πολίτες, αποφασίσουν να μεταφέρουν τον κορωνοϊό στα χωριά και τα νησιά τους. Επίσης τους περιμένουν πρόστιμα 300 ευρώ και αφαίρεση των πινακίδων για δυο μήνες.

Ακόμα πολίτες που εντοπίζονται να μετακινούνται με βεβαιώσεις εργοδότη τύπου Α, (που δίδονται σε άτομα που δεν δουλεύουν), τότε ο εργοδότης θα πληρώνει πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Τα νέα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στη σημερινή ενημέρωση  από το υπουργείο Υγείας.

Νωρίτερα ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι 83 καθώς το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους ακόμα δυο άνθρωποι. Από αυτούς οι 23 είναι γυναίκες με μέσο όρο τα 77 έτη ενώ το 87% του συνόλου των νεκρών είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών. Τα νέα επιβεβαιωμένη κρούσματα είναι 52 που ανεβάζουν τον το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 1.884.

Παράλληλα 84 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με μέση ηλικία τα 67 έτη.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι 14 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ. Έχουν διενεργηθεί συνολικά 32.528 τεστ για τον κορωνοϊό.

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», από τους 39 διασωληνωμένους οι 17 αποσωληνώθηκαν, «στοιχείο που δείχνει την ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης» όπως επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Το 30% των ασθενών έχουν πάρει εξιτήριο από νοσοκομεία, ενώ ένας μεγάλος αριθμός έχουν αναρρώσει και στο σπίτι.

Κρίσιμο παραμένει το θέμα των λοιμώξεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς γιατρός εντατικής του Θριάσιου νοσοκομείου βρέθηκε θετική στον και υποβάλλονται σε εξετάσεις 40 υγειονομικοί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, έχει καταγραφεί ένας θάνατος 68χρονου στην αρχή της επιδημίας σε μαιευτήριο, 245 υγειονομικοί  είναι σε απομόνωση και 101 σε αυτοαπομόνωση.

Σχολιάζοντας την κατάσταση  της επιδημίας στη χώρα μας , ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως υπήρξαν γνωμοδοτήσεις μεγάλων Οργανισμών για τη μάσκα και κοινή θέση είναι πως δεν υπάρχει όφελος σε υγιή άτομα και δημιουργεί πλασματική εικόνα ασφάλειας.

Όσον αφορά τα διαγνωστικά τεστ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για την πανδημία κ. Τσιόδρας, υπογράμμισε πως τα μέτρα φυσικής απόστασης και κοινωνικής απομάκρυνσης είναι πολύ πιο αποδοτικά.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από χθες στις 18.00 το απόγευμα : «στα διόδια σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις διαδρομές που αφορούν σε εθνικές οδούς και τους παράδρομους τους, σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και σε συνδετήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η Ελληνική Αστυνομία εγκαθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος, σε 24ωρη βάση».

Αντίστοιχα ανακοίνωσε ότι το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς.

Ακόμη στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ  της χώρας θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωση της μόνιμης κατοικίας και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων.

Ωστόσο τόνισε ότι οι κάτοικοι των μικρών νησιών μπορούν να πάνε στα μεγάλα. Για παράδειγμα οι κάτοικοι των Ψαρών μπορούν να ταξιδέψουν στη Χίο για να επισκεφτούν το φαρμακείο, το σούπερ μάρκετ ή την τράπεζα όπου δεν γίνεται η ηλεκτρονικά η συναλλαγή, όμως οι κάτοικοι της Χίου δεν μπορούν να ταξιδέψουν στα Ψαρά. Το ίδιο και οι κάτοικοι της Σύμης μπορούν να πάνε στη Ρόδο. Οι Ροδίτες όμως δεν μπορούν να επισκεφτούν τη Σύμη.

Από τα μέτρα εξαιρούνται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους. Όμως αποκλειστικά και μόνο για τις ώρες εργασία τους.

Ανέφερε ακόμα ότι στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί άσκοπη μετακίνηση, εκτός του νομού κατοικίας, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες των παραβατών για 60 ημέρες και το όχημα θα επιστρέφει από εκεί όπου ξεκίνησε.