Να φοράμε μάσκα ή να μη φοράμε; Ιδού η απορία

0
648

Ο κορωνοϊός «θερίζει» τον πλανήτη και έχει υποχρεώσει σε καραντίνα 3,9 δις ανθρώπους, έχει σκοτώσει πάνω από 61.300 ανθρώπους ενώ περισσότερα από 1.400.000 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος.

Το ντόμινο των ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά όπως μάσκες και αναπνευστήρες, που προκλήθηκε από την πανδημία, ήταν φυσικό να προκαλέσει ένα πολεμικό κλίμα στις διεθνείς αγορές. Όλες οι χώρες έχουν ριχτεί στο κυνήγι της μάσκας που χρειάζονται απελπισμένα και τα ισχυρά κράτη, δεν διστάζουν να κάνουν μέχρι και αεροπειρατεία σε αναλώσιμα  υλικά που έχουν παραγγείλει άλλα κράτη.

Το παράδειγμα των Η.Π.Α που κυριολεκτικά «έκλεψε» τις μάσκες που είχε παραγγείλει η Γερμάνια από εργοστάσιο στην Κίνα, «χτυπώντας» καλύτερη τιμή και δίνοντας ζεστό χρήμα στους Κινέζους, είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά.

Καταγγελίες υπάρχουν όμως και από τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία για κλοπή υλικών από τις Η.Π.Α και τη Γερμάνια, από τα εργοστάσια παραγωγής της Κίνας. Με απλά λόγια στην πανδημία του κορωνοϊού πολύ γρήγορα επικράτησε το φαινόμενο «ο κλέψας του κλέψαντος»!

Μέσα σε αυτό το πολεμικό κλίμα, λοιπόν, υπάρχει και η ασάφεια για τις μάσκες. Χρειάζεται όλοι οι άνθρωποι να φοράμε μάσκες όταν βγαίνουμε έξω; Είναι καλό να φοράμε έστω και πάνινες μάσκες ή να προστατεύουμε το πρόσωπο μας με ένα απλό μαντήλι ή φουλάρι ή κασκόλ;

Μήπως θα ήταν καλύτερα να φοράει μάσκες μόνο το υγειονομικό προσωπικό που είναι στο μέτωπο του πολέμου με τον κορονοϊό  καθώς δεν υπάρχει επάρκεια και αυτοί είναι που το χρειάζονται περισσότερο;

Και εμείς τι θα κάνουμε; Μήπως να καθίσουμε στο σπίτι μας και να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής και τις αποστάσεις από τους άλλους όταν βγαίνουμε έξω;

Στα παραπάνω ερωτήματα οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται καθώς ακόμα δεν έχουν καταλήξει.

Παρακάτω θα δούμε τι συστήνει ο άνθρωπος που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που τον ακούει κάθε απόγευμα στις 18.00 από τη συχνότητα της ΕΡΤ, να μεταδίδει με ψυχραιμία αλλά και αυστηρότητα εκεί που χρειάζεται, τα νεοτέρα επιδημιολογικά στοιχεία για την πανδημία.

Κατ τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, λοιπόν ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για θέματα του κορωνοϊού, υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά την άποψη του να μην φοράμε μάσκες αλλά να κρατάμε τις αποστάσεις και να τηρούμε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.Τις μάσκες καλύτερα να τις αφήσουμε για τους γιατρούς, νοσηλευτές και το υγειονομικό προσωπικό που τις έχει περισσότερο ανάγκη, καθώς είναι στο μέτωπο και πολεμάει στην πρώτη γραμμή του πυρός!

«Κάποιες πολύ πρόσφατες μελέτες, δείχνουν ότι μάλλον κάποιοι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μπορεί να συμμετέχουν άθελά τους στη μετάδοση της νόσου» είπε χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας και συνέχισε: .

«Αυτός είναι και ο λόγος που εχθές, σε αντίθεση με αυτά που στήριζε έως σήμερα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το περίφημο Αμερικανικό CDC, ανακοίνωσε την προαιρετική, εθελοντική δηλαδή, χρήση ενός καλύμματος του προσώπου και της μύτης. Παραδείγματος χάριν, ακόμα και μιας αυτοσχέδιας υφασμάτινης μάσκας από ένα κομμάτι ύφασμα ή μπλούζα ή κασκόλ σε δημόσιους χώρους, όταν υπάρχει αυξημένη επαφή των ανθρώπων μεταξύ τους» εξήγησε και συνέχισε: «Δεν το έκανε επειδή άλλαξε το μήνυμα πως δεν πρέπει να τηρούμε τα μέτρα της απόστασης. Απλά για να δώσει ακόμα λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους που τον έχουν χωρίς να το ξέρουν ή λίγο πριν παρουσιάσουν συμπτώματα, όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, που δεν πρέπει να υπάρχει αυτή την εποχή, και όταν υπάρχει σημαντική μετάδοση στην κοινότητα, όπως αυτή τη στιγμή σε κάποιες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πρακτικά αυτό τι σημαίνει; Μπορεί να έχω τον ιό και να μην το γνωρίζω; Το έχουμε πει, ναι. Έτσι πρέπει να φερόμαστε.

Μπορώ να προστατεύσω τους άλλους από την έκθεσή τους στον δικό μου ιό σε αυτή την περίπτωση; Πάλι η απάντηση είναι ναι.

Οι Αμερικανοί λένε, φορώντας ένα κάλυμμα προσώπου, μία υφασμάτινη μάσκα για να μην τους κολλήσω όταν έρχομαι σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, όπως το σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο.

Βέβαια, τη στενή επαφή έχουμε πει να την αποφεύγουμε ούτως ή άλλως. Και προσοχή! Αυτά τα καλύμματα που συνιστούν δεν είναι χειρουργικές ή ιατρικές μάσκες που τις θέλουμε για τα νοσοκομεία και τους υγειονομικούς μας.

Και δεν τονίζουν και κάτι άλλο. Ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα χρησιμοποιώντας τέτοια καλύμματα, μαντήλια, κασκόλ και αυτοσχέδιες μάσκες.

Ποιο είναι αυτό το πρόβλημα; Ας υποθέσουμε πως δεν είμαι μολυσμένος και φοράω ένα τέτοιο μαντήλι. Μετά εκτίθεμαι σε κάποιον που βγάζει με το φτάρνισμά του τον ιό. 40% με 90% των σωματιδίων του ίδιου του ιού παγιδεύονται στο ύφασμα, μάλιστα όταν αυτό έχει μαζέψει και αρκετή υγρασία από την αναπνοή μας.

Μετά εγώ νομίζοντας ότι είμαι ασφαλής βγάζω το μαντήλι με απρόσεκτες κινήσεις, δεν τηρώ την υγιεινή των χεριών και φυσικά μπορεί να μολυνθώ με την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Μάλιστα, ενδέχεται να αυξηθεί ο κίνδυνος της μόλυνσης.

Άρα κάποιες από αυτές τις αυτοσχέδιες μάσκες, μπορεί ενώ προστατεύουν αυτούς που είναι υγιείς από τη μετάδοση από αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα και έχουν τον ιό, να κάνουν πρόβλημα από την αντίθετη πλευρά. Αυτοί που είναι υγιείς και τη φορούν να μη τη χειριστούν σωστά και να μολυνθούν.

Και για αυτό και δεν συστήνεται και τέτοια λύση σε επαγγελματίες υγείας, όπως γιατροί και νοσηλευτές. Και φυσικά, το να φοράς ένα τέτοιο κάλυμμα, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις.

Με βάση τα δικά μας δεδομένα αυτή τη στιγμή, το όφελος αναμένεται να είναι μικρό. Το όφελος μιας τέτοιας πρακτικής μπορεί να αυξηθεί, αν αυξηθεί περαιτέρω η μετάδοση τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως θυμάστε, έχω ζητήσει από το ευρωπαϊκό CDC να τοποθετηθεί επίσημα επ’ αυτού του θέματος και έχω ζητήσει και από τα μέλη της Επιτροπής μας να συζητήσουμε και να τοποθετηθούμε επ’ αυτού.

Αυτή τη στιγμή, σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα. Σε κλειστούς χώρους ενδεχομένως να δούμε μια τέτοια σύσταση στην Ευρώπη γενικότερα τις επόμενες μέρες. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και τους περιορισμούς μιας τέτοιας στρατηγικής» τόνισε ο κ. καθηγητής. Τα συμπεράσματα δικά σας…