Πως μπορούμε να κάνουμε φίλο μας το …χρόνο

0
402

Δημοφιλείς και ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης που έχουν αλλάξει τα δεδομένα της αισθητικής ιατρικής επιλέγουν πλέον συνειδητά οι γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω προκειμένου να ανανεωθούν και να δείχνουν όμορφες και νέες. Ο χρόνος άλλωστε πάντα αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις γυναίκες και η ομορφιά είναι από τα στοιχεία που ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας. Ας το παραδεχτούμε λοιπόν. Ποια δε θέλει να είναι όμορφη και περιποιημένη μέχρι τα  γεράματα; Όλες θέλουμε. Ιδιαίτερα σήμερα που τα γυναικεία πρότυπα έχουν αλλάξει και αγαπημένες ξένες σούπερ σταρ, όπως η 55χρονη Μόνικα Μπελούτσι άλλα και Ελληνίδες τηλεπαρουσιάστριες και ηθοποιοί όπως η 50χρονη Ελένη Μενεγάκη η επίσης 50χρονη Σμαράγδα Καρύδη  και η μοναδική Ελένη Φιλίνη, αποδεικνύουν ότι δεν τις αγγίζει ο χρόνος.

Η ομορφιά, λοιπόν, δεν έχει ημερομηνία λήξεως, αρκεί η γυναίκα να αγαπάει, να φροντίζει  τον εαυτό της και να έχει κατά νου, το παν μέτρον άριστον, που ισχύει φυσικά και για τις αισθητικές επεμβάσεις…για να μη γίνει joker!

Στην πέμπτη δεκαετία της ζωής μιας γυναίκας, οι υποχρεώσεις έχουν αυξηθεί, αυτό σημαίνει μεγαλύτερες ευθύνες και περισσότερη κούραση που φυσικά αποτυπώνεται στο πρόσωπό της. Επίσης το σώμα της αλλάζει, ιδιαίτερα μετά από μια εγκυμοσύνη, ενώ επιβραδύνεται η παραγωγή κολλαγόνου, που είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητα του δέρματος.

Ωστόσο την σημερινή εποχή, οι πολλαπλοί ρόλοι των γυναικών απαιτούν να είναι πάντα προσεγμένες, όχι μόνο στον εργασιακό τους χώρο αλλά κυρίως στην προσωπική τους ζωή.

Οι γυναίκες, λοιπόν, έχουν πολλές επιλογές όσον αφορά τον τομέα της αντιγήρανσης καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι ναι μεν δεν μπορούν να σταματήσουν το χρόνο, όμως μπορούν να φαίνονται πιο νέες και όμορφες φροντίζοντας τον εαυτό τους. Και επειδή η σωστή διατροφή και η γυμναστική μπορεί να μην αρκούν σε ορισμένες περιπτώσεις, γι΄ αυτό ολοένα και περισσότερες γυναίκες, συνειδητοποιημένα πλέον πηγαίνουν στον πλαστικό χειρουργό επιλέγοντας μια από τις πολλές μεθόδους αντιγήρανσης που υπάρχουν.

Ο χρόνος λοιπόν είναι φίλος μας πια, αρκεί να μην το παρακάνουμε και να απευθυνόμαστε στους ειδικούς που θα μας υποδείξουν την καλύτερη αντιγηραντική μέθοδο που ταιριάζει στην κάθε μια,  όπως είπε στο www.ygreia50plus.gr  ο πλαστικός χειρουργός Νεκτάριος Σταμπολίδης. Botox, μεσοθεραπεία, νήματα, υαλουρονικό οξύ, είναι οι δημοφιλέστερες μέθοδοι που που έχει στη «φαρέτρα» του ο πλαστικός χειρουργός με τις οποίες μπορεί να κάνει το χρόνο να μας συμπεριφέρεται με …ευγένεια.

Παρακάτω θα δούμε μια μια τις αντιγηραντικές αυτές μεθόδους που μπορεί να μην αποτελούν το ελιξήριο της νεότητας αλλά σίγουρα μας κάνουν να φαινόμαστε νεότερες.

BOTOX

Η πιο γνωστή θεραπεία αντιγήρανσης είναι το botox που χρησιμοποιείται για την εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης του προσώπου. Η θεραπεία με botox είναι ελάχιστα επεμβατική και δίνει θεαματικά αποτελέσματα άμεσα, σημειώνει ο πλαστικός χειρουργός Νεκτάριος Σταμπολίδης, εξηγώντας πως πρόκειται για μία φυσική πρωτεΐνη (βοτουλική τοξίνη τύπου Α) παραγόμενη με γενετικό ανασυνδυασμό.

Σύμφωνα με τον κ. Σταμπολίδη, μετά την έγχυση της της συγκεκριμένης πρωτεΐνης στους δερματικούς μυς του προσώπου, προκαλείται ελεγχόμενη μείωση της κινητικότητας, με αποτέλεσμα τη λείανση του υπερκείμενου δέρματος και των ρυτίδων. Παρέχεται έτσι η δυνατότητα εξάλειψης των δυναμικών ρυτίδων αλλά και εντυπωσιακής βελτίωσης των στατικών.

Μάλιστα σε κλινικές δοκιμές, πάνω από 9 στις 10 γυναίκες δηλώνουν ικανοποιητική βελτίωση των ρυτίδων τους μετά τη θεραπεία με botox.

Η θεραπεία με botox είναι μία από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες, αφού με τη συγκεκριμένη θεραπεία, στην κατάλληλη δόση και σωστή θέση, οι ρυτίδες απαλύνονται, χωρίς να χάνουν οι γυναίκες την εκφραστικότητά τους.

Πρόκειται για μία θεραπεία που την επιλέγουν εκατοντάδες γυναίκες και στη χώρα μας, ακόμη και τα χρόνια της κρίσης, ενώ χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι το 2015 πραγματοποιήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από έξι εκατομμύρια ενέσιμες αντι-ρυτιδικές θεραπείες!

Λίγα λόγια για τη θεραπεία

Αρχικά, ο ιατρός, σύμφωνα με τις αρχές δεοντολογίας, λαμβάνει το ιατρικό ιστορικό, εκτιμά τις ανάγκες και επιλέγει με τη γυναίκα το θεραπευτικό μοντέλο μεταξύ απόλυτα φυσικού μέχρι περιορισμένης κινητικότητας. Στη συνέχεια εφαρμόζεται η απόλυτα εξατομικευμένη στις ανάγκες του προσώπου της γυναίκας θεραπεία, διάρκειας 20-30 λεπτών, με χρήση λεπτής βελόνης 30G και ακολουθεί επανεκτίμηση σε δύο εβδομάδες.

Η διαδικασία εφαρμογής του botox είναι αρκετά απλή και σύντομη. Η θεραπεία εφαρμόζεται σε μεσόφρυο, μέτωπο, περιφθαλμικά, μύτη, χείλος, λαιμό και όπως αναφέρει ο κ. Σταμπολίδης, είναι μία ιδιαίτερα ασφαλής θεραπεία, καθώς χρησιμοποιείται επί 15 περίπου χρόνια στον τομέα της ιατρικής αισθητικής, με έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και πλέον των 30 ετών σε άλλους τομείς της ιατρικής.  Να τονίσουμε ότι το αισθητικό αποτέλεσμα που ενδιαφέρει τις γυναίκες είναι εμφανές έπειτα από 4-7 ημέρες και ολοκληρώνεται σε 10-14 ημέρες. Αμέσως μετά την εφαρμογή της θεραπείας, υπάρχει ήπια ερυθρότητα, η οποία δεν πρέπει να ανησυχεί τις γυναίκες καθώς υποχωρεί εντός ημιώρου, ενώ δεν υπάρχει καμία πιθανότητα παραμόρφωσης αν η θεραπεία γίνει από κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρό. Η διάρκεια του αποτελέσματος είναι 4 με 6 μήνες και η θεραπεία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται 2 με 3 φορές το χρόνο.

Όσο για την προετοιμασία των γυναικών για τη θεραπεία, όσες επιθυμούν να κάνουν botox πρέπει να γνωρίζουν ότι καλό είναι να αποφύγουν να λάβουν αντιπηκτικά, όπως για παράδειγμα ασπιρίνη ή ΜΣΑΦ ένα τριήμερο πριν από τη θεραπεία και να αποφύγουν την κατάχρηση αλκοόλ και καπνού την ημέρα της εφαρμογής για την πρόληψη εκχυμώσεων, ενώ δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στη συνήθη σωματική δραστηριότητα και οι γυναίκες μπορούν να επιστρέψουν αμέσως μετά τη θεραπεία στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Μεσοθεραπεία

Μία ακόμη γνωστή θεραπεία που επιλέγουν οι γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών για να έχουν ξεκούραστο, όμορφο και νεανικό δέρμα είναι η μεσοθεραπεία.

Σύμφωνα με τον κ. Σταμπολίδη, πρόκειται για μία τεχνική έγχυσης συστατικών στους ιστούς υπό την επιδερμίδα με τη βοήθεια dermaroller, dermapen ή microneedle. Αναλόγως τις ανάγκες της κάθε γυναίκας χρησιμοποιούνται και συγκεκριμένα υλικά.

Για παράδειγμα, στη μεσοθεραπεία προσώπου χρησιμοποιούνται συνήθως λεπτόρευστο υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, ενώ στη μεσοθεραπεία σώματος χρησιμοποιούνται συνήθως λιποδιαλύτες και ουσίες σύσφιξης.

Η μέθοδος

Ο ιατρός λαμβάνει αρχικά το ιατρικό ιστορικό και προχωρά στην εφαρμογή αναισθητικής κρέμας και την τοπική αντισηψία. Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε περίπου 40-45 λεπτά.

Όσο για τα οφέλη της συγκεκριμένης θεραπείας, ο κ. Σταμπολίδης υπογραμμίζει τη βελτίωση της υφής του δέρματος, την προαγωγή της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης. Οι γυναίκες μετά τη θεραπεία αποκτούν νεανικό, σφριγηλό δέρμα.

Κάθε πότε πρέπει να εφαρμόζεται η μεσοθεραπεία; Χρειάζονται 2-3 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 4-6 εβδομάδων και κατόπιν 1-2 συνεδρίες σε ετήσια βάση.

Νήματα

Τα νήματα πολυδιοξανόνης αποτελούν καινοτομία στον τομέα της ιατρικής αισθητικής. Όπως σημειώνει ο κ. Σταμπολίδης, χρησιμοποιούνται για κολλαγονογέννεση και ανόρθωση ιστών, μεταφέροντας χρονικά, σε ορισμένες περιπτώσεις, την ανάγκη χειρουργικής ανόρθωσης. Γνώριμα επί δεκαετιών στη χειρουργική, η “πατέντα” της διαδερμικής τοποθέτησης, χωρίς την ανάγκη τομής, έφερε επανάσταση και στον τομέα της ομορφιάς.

Τα νήματα μεμονωμένα, περιελιγμένα, πολλαπλά, με κώνους ή αγκαθωτή επιφάνεια καλύπτουν ποικίλες ανάγκες. Έχουν ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα στο οβάλ του προσώπου, τις παρειές, το λαιμό αλλά και το σώμα (βραχίονες, ντεκολτέ, στήθος, κοιλιά, γλουτοί, μηροί, προσαγωγοί, γόνατα). Τα νήματα δίνουν αναίμακτη λύση σε περιοχές χαλάρωσης και τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι ορατά άμεσα μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής τους στο ιατρείο, σε μία μόλις συνεδρία.

Η διαδικασία εισαγωγής των νημάτων είναι απλή και συνήθως προηγείται η εφαρμογή τοπικής αναισθητικής κρέμας για να μην νιώθουν πόνο οι γυναίκες. Τα νήματα είναι πλήρως απορροφήσιμα και ο αριθμός που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από τις ανάγκες της εκάστοτε περιοχής στην οποία εφαρμόζεται η θεραπεία. Η θεραπεία δεν διαρκεί πάνω από 40-45 λεπτά και η δράση των νημάτων μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 2 χρόνια.

Η θεραπεία με τα νήματα είναι ακίνδυνη και αν η εφαρμογή πραγματοποιηθεί από κατάλληλα εκπαιδευμένο πλαστικό χειρουργό, γνώστη της ανατομίας και των αρχών της χειρουργικής, δεν υπάρχει περίπτωση παραμόρφωσης ή ασυμμετρίας, υπογραμμίζει ο κ. Σταμπολίδης, σημειώνοντας πως επιπλοκές, πλην μικρής εκχύμωσης, δεν υπάρχουν.

Υαλουρονικό οξύ

Εξίσου γνωστά είναι και τα δερματικά εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως που χρησιμοποιούνται στην κοσμητική ιατρική για να αντιστρέψουν τα σημάδια του γήρατος. «Αποτελούν εναλλακτική μέθοδο της χειρουργικής με συγκρίσιμα αποτελέσματα, πλην όμως είναι λιγότερο επεμβατικά» αναφέρει ο κ. Σταμπολίδης και προσθέτει πως έχουν μειωμένη έως μηδαμινή περίοδο αποθεραπείας, άμεσα αποτελέσματα και απουσία επιπλοκών.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, πρόκειται για βιοαπορροφήσιμο, καθαρό, φυσικό τζελ υαλουρονικού οξέως πολυμερισμένο και διασταυρούμενο, υψηλής περιεκτικότητας με προσθήκη τοπικού αναισθητικού (λιδοκαίνης). Το υαλουρονικό οξύ προάγει την κολλαγονογέννεση, ενυδατώνει, βελτιώνει τη σπαργή του δέρματος. Συγκεκριμένα, κάτω από το δέρμα, το υαλουρονικό οξύ συγκρατεί μόρια νερού και βοηθά στην καλύτερη σύνδεση των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης. Οι ρυτίδες σβήνουν και το δέρμα παραμένει σφριγηλό και ενυδατωμένο.

Το υαλουρονικό οξύ εφαρμόζεται σε άνδρες και γυναίκες για αποκατάσταση απώλειας όγκου, λείανση ρυτίδων και ως εφέ ανόρθωσης (liquid lift). Συνήθεις περιοχές εφαρμογής είναι το μεσόφρυο, τα ζυγωματικά, οι ρινοπαρειακές αύλακες, οι ρυτίδες θλίψεως και τα χείλη.

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι γρήγορη (διαρκεί μόλις 15 λεπτά) και είναι ανώδυνη, αφού τα νεότερης γενιάς υαλουρονικά οξέα με την προσθήκη λιδοκαϊνης δεν προκαλούν πόνο.

Όσο για το αισθητικό αποτέλεσμα της θεραπείας, είναι άμεσα εμφανές και διαρκεί 12-15 μήνες. Στα χείλη διαρκεί λίγο λιγότερο, περίπου 9 μήνες. Οι γυναίκες που θα επιλέξουν υαλουρονικό οξύ δεν πρέπει να φοβούνται καθώς πρόκειται για μία ασφαλή θεραπεία που δεν προκαλεί κάποια παραμόρφωση ή αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου, ενώ η ήπια ερυθρότητα που παρατηρείται στα σημεία νυγμού, υποχωρεί εντός ημιώρου από την εφαρμογή της θεραπείας.