Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα μας.

0
465

Έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες και στη χώρα μας καθώς ο SARS Covit-19 μεταδίδεται κυριολεκτικά «κάτω από τη μύτη  μας», με ήπια ή και καθόλου συμπτώματα από άτομο σε άτομο, από περιοχή σε περιοχή και από χώρα σε χώρα. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άτομα που έχουν τον κορωνοϊό στην Ευρώπη και τον διασπείρουν καθώς έχουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.

Στη χώρα μας έως σήμερα το απόγευμα είχαν καταγραφεί 31 επιβεβαιωμένα κρούσματα, όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορωνοϊού Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της σημερινής  συνέντευξη τύπου.

Από τους 24 συνταξιδιώτες του ένατου κρούσματος, που ήταν στο γκρουπ και γύρισαν από Ισραήλ στις 27 Φεβρουαρίου, οι 21 βγήκαν θετικοί. Οι εννέα από αυτούς νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα στο νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα ενώ ο 66χρόνος με τη βαριά πνευμονία εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση, στο θάλαμο αρνητικής πίεσης του ίδιου νοσοκομείο.

Ανάμεσα στους ταξιδιώτες  είναι και ένας 20χρονος φοιτητής από το Ρέθυμνο που παραμένει σε απομόνωση στο σπίτι του γι΄αυτό και  σήμερα ανεστάλη η λειτουργία του Πανεπιστημίου του Ρεθύμνου για προληπτικούς λόγους. Ευτυχώς αρνητικά ήταν τα εργαστηριακά αποτελέσματα για τον φοιτητή που ανακοινώθηκαν το βράδυ.

Ήδη πάνω από 400 είναι οι επαφές του συγκεκριμένου γκρουπ με τους εκδρομείς στους Αγίους Τόπους, που έχουν εντοπιστεί και παραμένουν στο σπίτι τους για προληπτικούς λόγους.

«Όπως σε όλες τις επιδημίες, η επιδημία του φόβου είναι η χειρότερη, γι’ αυτό χρειάζεται ψυχραιμία και τήρηση των κανόνων υγιεινής, γιατί ο ιός συμπεριφέρεται όπως ο ιός της γρίπης, οπότε παίρνουμε όλες εκείνες τις προφυλάξεις που λαμβάνουμε και για τη γρίπη. Πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας, όταν βήχουμε καλύπτουμε με το χέρι μας το στόμα και όταν έχουμε συμπτώματα μένουμε στο σπίτι για να μην διασπείρουμε τον ιό. Επικοινωνούμε με το γιατρό ή πηγαίνουμε στο νοσοκομείο, μόνο στις περιπτώσεις που έχουμε υψηλό πυρετό και δύσπνοια» είπε ο κ. Τσιόδρας εστιάζοντας για άλλη μια φορά στην ατομική μας ευθύνη, για την προστασία των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων.

Μεταδίδεται ταχύτατα

Η δυναμική του νέου κορωνοϊού φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο με τους Έλληνες εκδρομείς που γύρισαν από τους Άγιους Τόπους: «Το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα στα οποία δεν υπήρχε μετάδοση της νόσου στην κοινότητα.  Η ομάδα αυτή επέστρεψε από το Ισραήλ στις 27 Φεβρουαρίου 2020, όταν το Ισραήλ, όπως σας είπα, δεν ήταν στον ορισμό κρούσματος της Ευρώπης. Αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα και κουβεντιάστηκε εκτενώς, εχθές το βράδυ και σήμερα, με συναδέλφους από το ευρωπαϊκό CDC, σχετικά με τη δυναμική αυτού του ιού ο οποίος μεταδίδεται εύκολα, συνεχίζει να μεταδίδεται εύκολα, δεν είναι πιο θανατηφόρος, δεν έχει δύο μεταλλάξεις και δύο ποικιλίες, η οποία είναι πιο θανατηφόρα η μία από την άλλη – όπως ακούγεται το τελευταίο 24ωρο – και μεταδίδεται και από άτομα που έχουν ελαφρά συμπτωματολογία. Είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε αυτό: μεταδίδεται από άτομα που έχουν ελαφριά συμπτωματολογία. Οι περιπτώσεις με ελαφρά συμπτώματα είναι πολυάριθμες και πολλές φορές δεν γνωρίζουν ότι μεταδίδουν. Κάποιοι απ’ αυτούς μάλιστα, αναζητούν και ιατρική φροντίδα και μπορεί να μολύνουν και επαγγελματίες υγείας, όπως ακριβώς και με τη γρίπη» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Δεν θα μάθουμε ποτέ τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο

Στην Ευρώπη, 38 χώρες εμφανίζουν σήμερα περιστατικά της νόσου, με την Ιταλία να έχει ξεπεράσει τα 3.000  κρούσματα και 3 άλλες χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία να έχουν περισσότερα από 200 κρούσματα.

Σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου έχουν καταγραφεί 96.000 κρούσματα. Ωστόσο τα κρούσματα σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα είναι δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες φορές παραπάνω από τα 96.000 κρούσματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κινεζική πόλη Γουχάν από όπου ξεπήδησε ο νέος κορωνοϊός: «Αφού λειτούργησαν οι καραντίνες στο Γουχάν,  γιατί είχαν τόσους θανάτους; Και πιστεύετε ότι ένας ιός ο οποίος έχει 25% προσβολή σαν νέος ιός, σε μια πόλη 11.000.000 κατοίκων προσέβαλε μόνο 70.000 στο Γουχάν; Το 25% του 11.000.000 είναι 3.000.000 στο Γουχάν. Μήπως λοιπόν δεν ξέρουμε όλη την αλήθεια για το Γουχάν;» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας

Επίσης η  δυνατότητα καταγραφής και ανίχνευσης των κρουσμάτων εξαρτάται από το επίπεδο εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας που διαθέτει κάθε χώρα. Δυστυχώς η Ασία και η Αφρική έχει δεκάδες φτωχές χώρες με αδύναμα ή σχεδόν ανύπαρκτα συστήματα υγείας…