Στα 352 τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Καραντίνα 14 ημερών στους τουρίστες από το εξωτερικό

0
453

Καλπάζει η πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα με 21 νέα κρούσματα να έχουν επιβεβαιωθεί το τελευταίο 24ωρο αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 352. Απ’ αυτά, τα 51 είναι απροσδιόριστης πηγής, δηλαδή δεν είχαν επαφή με άλλο κρούσμα, γεγονός που αποτυπώνει τη ραγδαία αλλά αναμενόμενη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα, όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στο υπουργείο Υγείας, στην οποία παραβρέθηκε και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Έως χθες 65 ασθενείς νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης εκ των όποιων οι εννέα είναι διασωληνωμένοι.

«Να σημειωθεί ότι από τους 65 νοσηλευόμενους το 51% είναι άνδρες και τα περισσότερα περιστατικά είναι στην Αθήνα. Μέχρι χθες είχαν γίνει 4.320 εργαστηριακοί έλεγχοι και 10 πολίτες έχουν λάβει εξιτήριο» είπε ο Τσιόδρας ο οποίος χαρακτήρισε «τραγική» τη στρατηγική δημόσιας Υγείας που ακολουθεί η Αγγλία που είναι στο πλαίσιο: «Ας το κολλήσουμε όλοι». Μάλιστα ζήτησε να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών όλοι όσοι έρχονται στην πατρίδα μας από το εξωτερικό και ιδιαίτερα οι νέοι από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σχετικά με την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι : «Το υπουργείο Υγείας ξεκίνησε την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας, με πρόσθετα κονδύλια, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό. Ήδη το Υπουργείο Υγείας ενισχύθηκε με 15 εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού και θα ενισχυθεί με επιπλέον 70 εκατομμύρια ευρώ, για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ. Οι προσλήψεις έχουν ήδη αρχίσει – έχουν ήδη γίνει 950 προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού- και εκτιμάται ότι οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατομμυρίων ευρώ» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Επίσης  μπαίνουν σε λειτουργία πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών με λοίμωξη από τον κορονοϊό, ενώ και ιδιώτες θέτουν τις δυνατότητές τους στην υπηρεσία του Δημοσίου.

«Σήμερα αποφασίστηκε ότι ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ διατίθεται επιχειρησιακά στο ΕΣΥ για νοσοκομειακή κάλυψη περιπτώσεων της νόσου του κορωνοϊού. Επίσης το νοσοκομείο Παμμακάριστος ήδη λειτούργησε σήμερα και μια πτέρυγα του νοσοκομείου «Αγία Βάρβαρα» θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών που έχουν νοσήσει από τον  COVI-19»

Ακόμη, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, εκμισθώνεται σε συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥ, το Ιδιωτικό Κέντρο ΑΤΤΙCΑ στην Ελευσίνα, για τις έκτακτες ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Η 2 Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων θα έχει την ευθύνη της επιστημονικής και διαχείρισης αυτού του κέντρου» εξήγησε ο καθηγητής.

Όσοι έρχονται από το εξωτερικό, όπως η Αγγλία, θα μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών: «Θέλω να τονίσω εδώ τη μεγάλη σημασία της απομόνωσης αυτών των νέων ατόμων, που έρχονται από  χώρες που έχουν μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού όπως το Ηνωμένο Βασίλειο του οποίου η στρατηγική δημόσιας υγείας είναι: «ας το κολλήσουμε όλοι» η οποία είναι τραγική κατά τη γνώμη μου.  Θέλω να τονίσω εδώ τη μεγάλη σημασία της απομόνωσης αυτών των νέων ανθρώπων που επιστρέφουν από τις χώρες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και ιδιαίτερα από την Αγγλία».

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε για άλλη μια φορά στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να μένουν στο σπίτι.

Παγκοσμίως ο κορωνοϊός σαρώνει, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να είναι πάνω 175.000 και οι θάνατοι να έχουν φτάσει τους 6.700.