Σωτήρης Τσιόδρας : Μείνετε σπίτι. Εκρηξη των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες. Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες

0
732

Τι είναι τα ορφανά κρούσματα; Τι φοβούνται για τη χώρα μας οι επιστήμονες; Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνονται τα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό και γιατί το τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη « Θα κάτσω σπίτι» πρέπει να μας γίνει τρόπος ζωής για το επόμενο χρονικό διάστημα;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα αλλά και σε πολλά, απαντάει  ο πλέον  ειδικός για το θέμα, Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, αν. καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, υπεύθυνος ενημέρωσης του υπουργείου υγείας για τον κορωνοϊό.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί  10 «ορφανά» κρούσματα στη χώρα. Αυτό  σημαίνει ότι έχει αρχίσει ήδη η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα τα οποία θα αυξηθούν ραγδαία το επόμενο διάστημα, όπως είπε την Πέμπτη ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των ιατρικών συντακτών στο υπουργείο Υγείας.

«Ορφανά» λέμε τα  κρούσματα που δεν έχουν σαφή πηγή έκθεσης και αυτό  σημαίνει  ότι υπάρχουν κύκλοι μετάδοσης στην κοινότητα τους οποίους τους περιμέναμε και θα συνεχίσουν να αυξάνονται! Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η προστασία των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό. Δεν κινδυνεύουν οι νέοι και τα παιδιά» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, τα μη επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι χιλιάδες, γιατί μικροί και μεγάλοι μεταδίδουν τον κορωνοϊό χωρίς να έχουν συμπτώματα ή με πολύ ήπια συμπτώματα π.χ λίγο συνάχι ή χαμηλός πυρετός! Ο κορωνοϊός SARS COVIT-19  είναι πανέξυπνος γιατί «χρησιμοποιεί» τα παιδιά σαν ξενιστές που μολύνουν τους μεγαλύτερους!

Οι ευπαθείς ομάδες ( καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, διαβητικοί, άνθρωποι με χρόνια αναπαυτικά προβλήματα κλπ) αλλά και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών είναι οι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό.

Αυτό που φοβούνται οι ειδικοί της Επιτροπή Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, είναι όταν νοσήσουν οι ευπαθείς ομάδες σε μερικές εβδομάδες από τώρα, τότε θα συρρέουν κατά κύματα στα δημόσια νοσοκομεία, που ήδη έχουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Επίσης το υγειονομικό προσωπικό είναι στην ομάδα υψηλού κινδύνου να νοσήσει. Και εάν νοσήσουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές  τότε θα καταρρεύσουν τα νοσοκομεία: «Θυμηθείτε ότι ταυτόχρονα με τον νέο κορωνοϊό κυκλοφορεί στην κοινότητα και η γρίπη η οποία εμφανίζει και αυτή πυρετό και βήχα» επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας και συνεχίζει : «Είναι δύσκολη η επιτήρηση δύο επιδημικών νόσων  ταυτόχρονα που κάνουν τα ίδια συμπτώματα. Η εξάπλωση είναι αναμενόμενη, δεν είναι κάτι το οποίο δεν το περιμέναμε. Ισα-ίσα το έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ σε σχέση, με άλλες χώρες της Ευρώπης. Νομίζω ότι τα προληπτικά μέτρα που πήραμε, έχουν συντελέσει σε αυτό. Παρόλα αυτά, την αποτελεσματικότητα των μέτρων θα την δούμε σε περίπου 2-3 βδομάδες που θα έχουμε μία πλήρη εικόνα για την εξέλιξη της νόσου. Το μήνυμα είναι ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ».

ΤΑ ΤΕΣΤ

Είναι ανώφελο να τρέχουν όλοι να κάνουν τα διαγνωστικά τεστ γιατί μπορεί να έχουν τον ιό στο στάδιο της επώασης και να βγει αρνητικό. Μπορεί να μην έχουν τον ιό και να τον κολλήσουν αμέσως μόλις βγουν από το νοσοκομείο ή τις επόμενες ημέρες ή να κολλήσουν από τα νοσοκομεία άλλες ασθένειες!

Γι΄ αυτό τα τεστ είναι μόνο οι ευπαθείς ομάδες όπως ανέφερε ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας: «Για τον εργαστηριακό έλεγχο, έχουμε υιοθετήσει τα ειδικά κριτήρια που θέσπισε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν,  οι πολίτες με ήπια συμπτώματα δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στα νοσοκομεία για έλεγχο. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να κολλήσουν οι ίδιοι αν έχουν κάποια άλλη ίωση. Τα τεστ είναι μόνο για τις ευπαθείς ομάδες που έχουν σοβαρά συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός και δύσπνοια. Μην ζητάτε να κάνετε τα τεστ. Δεν χρειάζεται να ξέρετε το αποτέλεσμα, αν το έχετε ή δεν το έχετε, αν είστε χαμηλού κινδύνου, νέοι άνθρωποι».