Σ. Τσιόδρας: “Εάν δεν είχαμε λάβει εγκαίρως τα περιοριστικά μέτρα τώρα θα είχαμε 2.265 νεκρούς”

0
565

«Εάν ακολουθούσαμε την πορεία της Ισπανίας σήμερα θα θρηνούσαμε 2.265 νεκρούς αντί για 53». Με αυτά τα λόγια ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε την ορθότητα της απόφασης να πάρουμε έγκαιρα μέτρα κατά της πανδημίας, προκειμένου να μη νοσήσουμε όλοι μαζί με συνέπεια να  πιεστεί το σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τα νεοτέρα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα ο καθηγητής κατά τη διάρκειας της ενημέρωσης από το υπουργεία Υγείας,  για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν τρεις ασθενείς αυξάνοντας την μακάβρια λίστα των νεκρών σε 53. Από αυτούς οι 50 είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν πάνω από  70 ετών. Η μέση ηλικία των νεκρών ήταν 72 έτη εκ των οποίων 39 άνδρες και 14 γυναίκες.

Οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι είναι 91 εκ των οποίων οι 16 είναι γυναίκες. Η ηλικία αυτών των ασθενών είναι κατά μ.ο  πάνω από 65 ετών και στην πλειοψηφία τους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Εννέα ασθενείς έχουν καταφέρει να πάρουν εξιτήριο από τη ΜΕΘ.

Ο κ. Τσιόδρας, ανακοίνωσε  27 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από  κοροναϊό στα 1.544. Επίσης έχουν πραγματοποιηθεί 18.844 διαγνωστικά τεστ.

Ο καθηγητής επανέλαβε πόσο αναγκαία είναι τα μέτρα που έλαβε εγκαίρως η χώρα μας για τον περιορισμό εξάπλωσης του κοροναϊού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν αφήναμε τον κορωνοϊό να «τρέξει» θα μας είχε διαλύσει. Η στρατηγική μας έχει δουλέψει όχι επειδή είμαστε τυχεροί αλλά γιατί υπακούμε στους κανόνες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κύριος καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στους θανάτους παιδιών και νεαρών ατόμων που καταγράφονται και έχουν πανικοβάλει του γονείς: «Τα παιδιά μας πρέπει να αισθανθούν ήρεμα» τόνισε ο κ. Τσιόδρας

Πρόσθεσε ότι η ασθένεια εξαιρετικά σπάνια εκδηλώνεται σε βαριά μορφή: «Τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται όπως αρμόζει στην ηλικία τους. Μη δημιουργούμε φόβο στα παιδιά» συνέστησε στους γονείς.

Ακόμη ανέφερε ότι με βάση νέες μελέτες ο κορωνοϊός φαίνεται ότι μπορεί να εκδηλωθεί με νευρολογικά συμπτώματα, όπως επιληψία, λήθαργο και νευρολογικά σύνδρομα, ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Γίνεται προσβολή εγκεφάλου και νεύρων από τον ιό, κάνοντας και εκεί φλεγμονή όπως και στην καρδιά και σε πνεύμονες.

ΜΕΘ

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανακοίνωσε ότι οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που έχει συνολικά η χώρα (δημόσιες, ιδιωτικές και αυτές των στρατιωτικών νοσοκομείων), πρόσφατα αυξήθηκαν σε 902 από 870 που ήταν πριν από λίγες ημέρες. Από αυτές οι 249 είναι αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν σε 400.

Ωστόσο καταβάλλονται προσπάθειες για να ανοίξουν περισσότερα κρεβάτια εντατικής και ήδη έχουν δρομολογηθεί να λειτουργήσουν σύντομα άλλες 85 κλίνες ΜΕΘ. Μάλιστα ανάλογα με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας ο προγραμματισμός είναι να ξεπεράσουν τις 1000 κλίνες ΜΕΘ. Ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να καλυφθούν όλοι οι ασθενείς που χρειάζονται εντατική και όσοι πάσχουν από κορωνοϊό και όλοι εκείνοι που  νοσούν από άλλη αιτία, όπως οι καρδιοπαθείς, οι καρκινοπαθείς, οι νεφροπαθείς, οι πολυτραυματίες από τροχαία και άλλα ατυχήματα.