Τσιόδρας: Γιατί αρρωσταίνουν υγιείς νέοι και παιδιά; Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

0
415

Άλλοι έξι ασθενείς έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 79. Παράλληλα ακόμα 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα προστέθηκαν στη λίστα αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό στα 1.755 από 1.735 που ήταν χθες.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοίνωσε το απόγευμα ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας το  55% των συνολικών κρουσμάτων του κορωνοϊού αφορά άνδρες.

Επίσης 90 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, εκ των οποίων οι 19 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 71% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.

Την ίδια ώρα, 9 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ ενώ συνολικά οι ασθενείς που έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία της χώρας είναι 269.

Από τους θανάτους που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας το 29% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 86% των νεκρών είχαν υποκείμενα νοσήματα ή και ήταν άτομα άνω των 70 ετών.

«Το επίπεδο της θνησιμότητας και ο ρυθμός αύξησής της φαίνονται ευνοϊκά αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να οδηγήσει σε εφησυχασμό» είπε ο Λοιμωξιολόγος και σημείωσε πως μπορούμε να πετύχουμε συντονισμένη αντιμετώπιση του πρώτου επιδημικού κύματος.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας έκανε χθες ιδιαίτερη αναφορά στα  κρούσματα και τους θανάτους που αφορούν νέους ανθρώπους και παιδιά χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Όπως είπε δεν αποκλείεται αυτές οι περιπτώσεις  να σχετίζονται με γονιδιακά αίτια.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, υπάρχει μία ουσία στους πνεύμονες (επιφανειοδραστικός παράγοντας), η οποία τούς καθιστά πιο ελαστικούς, άρα και πιο ανθεκτικούς στη λοίμωξη: «Οι νέοι που προσβάλλομαι από κορωνοϊό και πεθαίνουν μπορεί να έχουν λιγότερη ποσότητα αυτής της ουσίας» είπε.

Επίσης η  αρνητική έκβαση αυτών των περιπτώσεων θα μπορούσε να αποδοθεί και στο ότι οι νέοι συχνά δεν τηρούν τα προστατευτικά μέτρα.

Σε σχέση με το πότε θα υπάρξει κορύφωση της επιδημίας τόνισε πως υπάρχει “ένα φρένο” και ότι τα μέτρα αποδίδουν ωστόσο:«Είναι δύσκολη η ανάκαμψη και πρέπει να γίνεται προσεκτικά. Δεν μιλάμε για κάμψη, αλλά επιπέδωση της καμπύλης», είπε ο καθηγητής ενώ σε άλλο σημείο ανάφερε ότι : «Χρειάζεται προσοχή, καθώς σε ορισμένες χώρες υπάρχει δεύτερο ή και τρίτο κύμα του ιού όπως στην Απω Ανατολή».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε ειδική μνεία στον Σάββα από τη βόρεια Ελλάδα και τον Ανδρέα από την Κρήτη, που αποφάσισαν να δωρίσουν μόσχευμα μυελού των οστών, παρά τους δισταγμούς που υπάρχουν αυτό τον καιρό. «Ένας εξ αυτών διαπιστώθηκε ότι ήταν συμβατός  για ένα παιδάκι από την Τουρκία».

Σε ερώτηση εάν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα έχει ή όχι ανοσία σε ενδεχόμενο δεύτερου κύματος το Φθινόπωρο, απάντησε πως: «Αυτός είναι ο σκοπός. Να μην νοσήσουν πολλοί μαζί αλλά σταδιακά για να μην υπερφορτιστούν οι δομές υγείας γιατί τότε θα είχαμε εκατόμβες νεκρών».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς  ανακοίνωσε τη λήξη της καραντίνας για τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά στη Βόρειο Ελλάδα, μετά από 21 ημέρες και εξήρε την υποδειγματική στάση των κατοίκων και τους ευχαρίστησε για την ψυχραιμία και την υπομονή τους. Για το χωριό Εχίνος στην Ξάνθη η καραντίνα, θα διαρκέσει για μία ακόμη εβδομάδα, για καθαρά προληπτικούς λόγους.