Τσιόδρας: “Ο δρόμος είναι μακρύς με πολλές στροφές και συχνά θα φρενάρεις για να μην τρακάρεις”

0
472

«Η άρση των μέτρων είναι μαραθώνιος δεν είναι σπριντάρισμα. Ο δρόμος είναι μακρύς με πολλές στροφές, θα φρενάρεις πολλές φορές για να μην τρακάρεις, μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου». Με αυτά τα λόγια ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας για την πανδημία του κορωνοϊού, θέλησε κατά τη διάρκεια της σημερινής  ενημέρωσης, να τονίσει ότι είναι πολύ όψιμη η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για άρση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία θα διαρκέσουν έως την 27η Απριλίου.

Όσον αφορά τα θύματα, ο κ. καθηγητής ανακοίνωσε χθες δυο νέους θανάτους που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 81. Τα νέα κρούσματα του τελευταίου 24 ωρου ανέρχονται σε  77, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 1.832.

Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι άνθρωποι 90 ασθενείς εκ των οποίων οι 19 είναι γυναίκες (21%). Η  μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι 66 έτη, με το 72% να είναι ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Το ευχάριστο είναι ότι 10 ασθενείς βγήκαν από ΜΕΘ. Έχουν διενεργηθεί συνολικά 28.584 τεστ για τον κορωνοϊό. Ο Σωτήρης Τσιόδρας όμως αναφέρθηκε εκτενώς και στη συζήτηση για τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού μετάδοσης του κορωνοϊού.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η άρση των μέτρων είναι μαραθώνιος δεν είναι σπριντάρισμα». Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο τη στιγμή που ελάχιστες χώρες Αυστρία και Δανία, συζητούν άρση των μέτρων, η Ιαπωνία ανακοινώνει πως κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε επίσης πως η Γουχάν θα άρει τα μέτρα μετά από 3 μήνες περιορισμό.

Συνεχίζοντας την ενημέρωση, ο καθηγητής, αναφέρθηκε σε μια αισιόδοξη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε εγκύους που διαγνώστηκαν θετικές στον κορωνοϊό. Όπως είπε, η μελέτη σε 43 έγκυες στη Νέα Υόρκη, έδειξε πως το 86% παρουσίασαν την πολύ ήπια μορφή της ασθένειας Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός. Επιπλέον, κανένα από τα μωρά δεν βρέθηκε μολυσμένο από το φονικό ιό.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε εκ νέου το μήνυμα ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και επισήμανε ότι μέχρι τις  27 Απριλίου ισχύουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα χωρίς απολύτως καμία χαλάρωση.

Ακόμη επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι το Πάσχα θα είναι διαφορετικό και σε σχετική ερώτηση για όσους θελήσουν να παραβλέψουν τα μέτρα και να επισκεφτούν τα χωριά τους είπε χαρακτηριστικά: « Η μετακίνηση των πολιτών θα είναι ανεύθυνη και επιπόλαιη. Για παράδειγμα στην Αττική, υπάρχουν 1.882 κρούσματα, 712 είναι ενεργοί δηλαδή ακόμα έχουν συμπτώματα, σε καραντίνα στο σπίτι είναι συνολικά 3.854 άτομα, ενώ άλλοι 293 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Εάν φύγουν από τα αστικά κέντρα και πάνε στα χωριά τους θα μεταδώσουν τον κορωνοϊό και σε άλλες περιοχές της χώρας και αυτό δεν θα το αφήσουμε να συμβεί. Όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι».

Να σημειωθεί ότι συνολικά  23.356 πολίτες έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ολόκληρη την επικράτεια, είτε έχουν έρθει από το εξωτερικό είτε είναι στενές επαφές κρουσμάτων. Από αυτούς η μεγάλη πλειονότητά τους έχει ολοκληρώσει τη 14η ήμερα που όφειλαν. Συγκεκριμένα σήμερα βρίσκονται σε καραντίνα, 6.645 που έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό και 1.059 στενές επαφές κρουσμάτων.