Υπουργείου Υγείας: 2.000-3.000 τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Μείνετε σπίτι

0
444

Τα «δόντια του» δείχνει σιγά σιγά ο ύπουλος κορωνοϊός, που περνάει κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη μας και έως τώρα έχει μολύνει από 2.000 έως και 3.000 άτομα, σύμφωνα με τα μαθηματικά επιδημιολογικά μοντέλα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Γι΄ αυτό και από σήμερα απαγορεύονται οι συναθροίσεις πάνω από δέκα ατόμων και μάλιστα για όσους δεν συμμορφώνονται θα πέφτει πρόστιμο 1000 ευρώ!

Όσον αφορά τα  επιβεβαιωμένα κρούσματα αυτά έχουν φτάσει στα 418 εκ των οποίων 13 ασθενείς είναι σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Τα παραπάνω ανέφεραν ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό,  ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την επιδημία του κορωνοϊού,  στο υπουργείο.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, 31 είναι τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού μέσα σε ένα 24ωρο που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε 418 από 387 που ήταν την Τρίτη. Από αυτά τα 64 είναι απροσδιόριστης πηγής, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς καθώς βλέπουν ότι τα «αχαρτογράφητα» κρούσματα αυξάνονται με εντυπωσιακή ταχύτητα, γεγονός που σημαίνει ότι ο κορωνοϊός διασπείρεται και μολύνει ανθρώπους σε ολοένα και περισσότερες περιοχές της χώρας.

Έως χθες το βράδυ 79 ασθενείς νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της Αθήνας, της  Πάτρας και Θεσσαλονίκης εκ των όποιων οι 13 ήταν διασωληνωμένοι στην εντατική. Όλοι τους παίρνουν αντίική θεραπεία. Ο μέσος ορός ηλικίας των διασωληνωμένων είναι 70 ετών.

Έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 6.000 εργαστηριακά τεστ και έχουν πάρει εξιτήριο 14 άνθρωποι.

Ωστόσο η πραγματική εικόνα των κρουσμάτων στην Ελλάδα  είναι πολύ διαφορετική: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας επιτροπής που εφαρμόζει μαθηματικά μοντέλα  στατιστικής στην ιατρική, ενδέχεται να έχουμε ήδη 2.000 με 3.000 περιστατικά. Επικεφαλής της επιτροπής αυτής είναι η κυρία Βασιλική Σύψα, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Στατιστικής της Ιατρικής με διεθνή κύρος και αναγνώριση» όπως είπε.

Όσον αφορά τα διαγνωστικά τεστ επανέλαβε ότι πρέπει να γίνονται μόνο σε όσους έχουν σοβαρά συμπτώματα διότι ιδιαίτερα στα ιδιωτικά  διαγνωστικά κέντρα  υπάρχει κίνδυνος νοσήσεις αλλά και διασποράς εάν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις που έχει ορίσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: « Όσοι θέλουν να κάνουν αυτά τα τεστ μπορούν φυσικά να τα κάνουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά αλλά υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς».

Ο κ. Τσιόδρας, κατέκρινε  μέλη της ιατρικής κοινότητας που προκαλούν πανικό λέγοντας ότι θα γίνουμε Ιταλία τονίζοντας ότι δεν πρέπει να διασπείρουν  fake News ( ψευδείς ειδήσεις). Ακόμα πρόσθεσε ότι τόσο στην Κίνα όσο και στην Γαλλία γίνονται σοβαρές προσπάθειες, για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων κατά του κορωνοϊού, που θα αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από σήμερα «απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με συμμετοχή 10 ή περισσότερων ατόμων, με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών».

Επίσης  αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε κλειστό χώρο με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων.

Οι  επιχειρήσεις οφείλουν να λειτουργούν μέσω τηλεργασίας, ενώ όπου από τη φύση της επιχείρησης δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, «οι επιχειρήσεις λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής, τηρώντας αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων».

Επανέλαβε την αυστηρή σύσταση ότι οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στην κατοικία τους ώστε να αποφύγουν στο μέγιστο βαθμό επαφές με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού τους κύκλου.