Φρενάρουν την ορμή του κορωνοϊού τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης

0
401

Στους 26 έφτασε η μακάβρια λίστα των θανάτων στη χώρα μας καθώς άλλοι τέσσερις ασθενείς με COVID-19 κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο. Στον μακρύ κατάλογο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων προστέθηκαν άλλα 71 κρούσματα του κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 892 από 821 που ήταν την Τετάρτη.

Από αυτούς 57 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εκ των οποίων οι 54 είναι διασωληνωμένοι.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, παρουσία του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Από τους 26 νεκρούς, οι  21 είναι άνδρες και 5 γυναίκες, όλοι ηλικιωμένοι και με υποκείμενα νοσήματα, εκτός από ένα περιστατικό. Όσον αφορά τους τέσσερις νέους νεκρούς η μέση ηλικία τους ήταν  τα 73 έτη. Να σημειωθεί ότι 42 άνθρωποι πήραν εξιτήριο.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι δεν παρατηρείται εκθετική αύξηση και δεν έχουμε πορεία Ιταλίας, ωστόσο βρισκόμαστε στην αρχή της μάχης και επεσήμανε ότι τα περιοριστικά μέτρα συμβάλλουν στην ελάττωση της καμπύλης της επιδημίας στη χώρα μας, γι’ αυτό θα ήταν καταστροφικό εάν χαλάρωναν τώρα.

«Αν τα μέτρα αρθούν τώρα  θα ακολουθήσει παρόμοια εικόνα με εκείνη στην Ιταλία. Ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο είναι ιδιαίτερα αυξημένος για ηλικιωμένους και ασθενείς με χρόνια νοσήματα» επανέλαβε ο καθηγητής.

«Είμαστε ακόμη μέσα στη μάχη, να μην πω στην αρχή της μάχης. Ο ιός μπορεί να προκαλεί ο σοβαρά προβλήματα και σε νέους ανθρώπους» είπε για μια ακόμα φόρα.

Όσον αφορά την επιπλοκή που εμφάνισε ο άτυχος  Γερμανός καθηγητής στην Κρήτη, που κηδεύτηκε σήμερα στο Ηράκλειο,  ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι πρόκειται «για ένα είδος μαζικής θρόμβωσης των πνευμονικών αγγείων, παρότι στον ασθενή χορηγούνταν ειδική αντιπηκτική αγωγή για αυτό τον σκοπό». Η επιπλοκή αυτή είναι γνωστή στους επιστήμονες και δεν αφορά μεγάλο αριθμό ασθενών.

Σε 14 μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρώπη  αυξήθηκε 10 φορές.

Ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων παρακολουθεί και εκτιμά την πορεία του κορωνοϊού στην πατρίδα μας και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε 14 ημέρες ο αριθμός των νέων περιπτώσεων κορωνοϊού στην Ευρώπη, ανέβηκε από 3,3 σε 36,1 ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή 10 φορές πάνω.

Οι επιστήμονες εκτιμούν συνεχιζόμενη μετάδοση και παρόμοια αύξηση όπως στη Χουμπέι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εντός των επόμενων ημερών, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. «Δεν είναι δυνατόν με τα ως τώρα δεδομένα, να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα των μέτρων για τον γενικό πληθυσμό. Η εικόνα από την Ιταλία και την Ισπανία είναι τόσο άσχημη που τους ανησυχεί» είπε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς αποκάλυψε ότι  5.824 πολίτες, επαφές κρουσμάτων είναι  σε κατ´ οίκον καραντίνα σε όλη τη χώρα: «Πρόκειται είτε δυνητικές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είτε ταξιδιώτες, ενώ 825 άτομα έχουν ολοκληρώσει την καραντίνα».

Ωστόσο διευκρίνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει εξονυχιστικός έλεγχος και θα πέσουν τσουχτερά πρόστιμα σε όσους εντοπιστούν να κυκλοφορούν έξω.

Όσον αφορά τα σώματα ασφαλείας ξεκαθάρισε ότι ναι μεν  έχουν δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας αλλά μόνο για άσκηση των καθηκόντων τους. Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις τους, ισχύει ό,τι και για τους υπόλοιπους πολίτες.