Χρηστικές συμβουλές για τους ηλικιωμένους, τους χρόνιους πάσχοντες και τους υγιείς

0
436

Σε υγειονομικές «βόμβες» του φονικού κορωνοϊού μπορεί να εξελιχθούν τα σπίτια που έχουν ηλικιωμένους, οι οίκοι ευγηρίας, οι χώροι νοσηλείας χρονίων πασχόντων εάν δεν τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα υγιεινής. Γι΄ αυτό οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να μολυνθούν αυτές οι “εστίες υπερμετάδοσης”  γιατί αποτελούν τους αδύναμους κρίκους και μπορούν να διασπείρουν τον κορωνοϊό σε όλη την κοινότητα.

Τα παραπάνω τόνισε ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, επισημαίνοντας ότι:«είναι οι κύριοι χώροι στους οποίους δεν θέλουμε να εισχωρήσει ούτε ένα ύποπτο περιστατικό».

Ο καθηγητής έδωσε τις παρακάτω χρηστικές οδηγίες για  μέτρα προστασίας, που πρέπει να εφαρμόζουν όλοι όσοι εργάζονται σε γηροκομεία ή φροντίζουν ηλικιωμένους ή  ασθενείς που έχουν τον κορωνοϊό και παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα  και είναι σε καραντίνα στο σπίτι τους.

Γηροκομεία 

Σε όλο τον κόσμο, ένα από τα μέρη που χτυπιούνται στην κυριολεξία πιο σκληρά από τον καινούργιο ιό είναι τα γηροκομεία, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά θανάτων.

«Δεν θέλω να κάνω αναφορά στην τραγική εικόνα των οίκων ευγηρίας στην Ισπανία και τι αντιμετώπισαν εκεί αβοήθητοι και υπέργηροι ηλικιωμένοι ασθενείς» ανέφερε χθες ο κ. Τσιόδρας.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει εκδώσει ειδικές οδηγίες για τους ασθενείς τους εργαζόμενους άλλα και τους επισκέπτες αυτών των χώρων.

Συγκεκριμένα στα μέτρα περιλαμβάνονται:

-Αναστολή των ομαδικών δραστηριοτήτων, καθολική απαγόρευση επισκεπτηρίου παρά μόνο για ιατρικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους και από άτομα που δεν έχουν κανένα σύμπτωμα.

– Στα σπίτια που ζουν ηλικιωμένοι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, να μην έχουμε καθόλου ή σχεδόν καθόλου επαφή με αυτούς, παρά μόνο για βοήθεια και με αυστηρούς κανόνες υγιεινής, ιδιαίτερα αν έχουμε ακόμα και το ελάχιστο σύμπτωμα.

-Να φροντίζει τα ηλικιωμένα άτομα πάντα ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος θα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν ελάχιστες επαφές, με προσοχή στους κανόνες υγιεινής.

-Με την παραμικρή υποψία νόσου πρέπει άμεσα να γίνεται επικοινωνία με το γιατρό και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ώστε να λαμβάνονται τα μέτρα για την προστασία των ανθρώπων και να δίνονται περαιτέρω οδηγίες.

 Ο κορωνοϊός «χτυπάει» και ασθενείς και υγιείς και ηλικιωμένους αλλά και νέους.

Ο  ιός δεν σέβεται καμιά ηλικία γι’ αυτό υπάρχουν και σοβαρά κρούσματα σε νέους ανθρώπους. Τραγικό παράδειγμα η απώλεια της άτυχης μητέρα τριών παιδιών μόλις 41 ετών, από τη Βόρειο Ελλάδα, που έπασχε από άσθμα προσβλήθηκε και από τον κορωνοϊό και τελικά κατέληξε. Αλλά και ο 42χρονος  Γερμανός καθηγητής που δεν είχε κανένα υποκείμενο νόσημα και κατέληξε χθες στο νοσοκομείο του Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Ο άτυχος καθηγητής είχε έρθει για να δώσει διάλεξη στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου του Ηρακλείου.

Γι’ αυτό και οι χρόνιοι πάσχοντες αλλά και όσοι είναι υγιείς και θα περάσουν τη νόσο στο σπίτι με ήπια συμπτώματα θα πρέπει:

-Να παρακολουθείτε την υγεία σας σε συνεργασία πάντα με τον γιατρό σας. Χρειάζεται τακτική και καθημερινή, κατά προτίμηση, επικοινωνία με επαγγελματία υγείας.

-Να μένετε σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο που θα χρησιμοποιείται μόνο από εσάς.

-Να υπάρχει περιορισμός των ατόμων που φροντίζουν τον ασθενή στο σπίτι, όπως και για τους ηλικιωμένους.  Ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

-Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.

-Να μένουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και αν αυτό δεν είναι δυνατόν να τηρείται μια απόσταση τουλάχιστον 1 με 2 μέτρα από τον άρρωστο.

-Να περιορίζονται οι μετακινήσεις του ασθενή στο σπίτι και να υπάρχει καλός αερισμός στους κοινόχρηστος χώρους.

-Αν είναι δυνατόν και υπάρχει, χρήση μιας μάσκας μπορεί να γίνεται από το άτομο που φροντίζει τον άρρωστο. Αν είναι στο ίδιο δωμάτιο ή σε κοινόχρηστο χώρο και οι δύο, να έχουν ένα μέτρο προστασίας.

-Αν δεν υπάρχει μάσκα, ένα μαντήλι που μετά θα πλυθεί καλά σε υψηλές θερμοκρασίες.

Καλό πλύσιμο στα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα

-Καλό πλύσιμο στα χέρια μας με σαπούνι και νερό, μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή ή το άμεσο άψυχο περιβάλλον του, επιφάνειες, πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

-Να χρησιμοποιούμε χειροπετσέτες μιας χρήσης μετά το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Εάν δεν είναι εφικτό, μια υφασμάτινη πετσέτα η οποία θα αντικαθίσταται όταν χρησιμοποιηθεί.

-Να αποφεύγουμε άμεση επαφή με οποιαδήποτε σωματικά υγρά και ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα και άλλα υλικά του αρρώστου, όπως γάντια ή χαρτομάντιλα σε σακούλα που δένει μέσα στο δωμάτιο, πριν τα απορρίψουμε μαζί με τα οικιακά απορρίμματα.

-Προσοχή στις επαφές με μολυσμένα αντικείμενα του αρρώστου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια, τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

-Τα λερωμένα ρούχα, οι πετσέτες, τα κλινοσκεπάσματα να τοποθετούνται σε ξεχωριστό σάκο για τα άπλυτα, με προσοχή ώστε να αποφεύγεται η επαφή με το δέρμα και τα ρούχα μας. Από εκεί και μετά, θα τοποθετούνται στο πλυντήριο με κοινό οικιακό απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία 60 έως 90 βαθμούς Κελσίου και καλό στέγνωμα.

-Πάντα εδώ ακολουθεί μετά από κάθε διαδικασία το προσεκτικό πλύσιμο των χεριών.

-Οποιεσδήποτε επιφάνειες και αντικείμενα στο δωμάτιο του ασθενούς, πρέπει να τα καθαρίζουμε καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, να τα ξεπλένουμε και μπορούμε και να τα απολυμαίνουμε με ένα διάλυμα οικιακής χλωρίνης, σε αναλογία 4 κουταλάκια του τσαγιού σε ένα λίτρο νερό.

Η τουαλέτα

 – Την τουαλέτα την καθαρίζουμε καθημερινά με το ίδιο διάλυμα. Είναι σημαντικό το να καταλάβουμε ότι άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι, είναι πιθανόν να μολύνουν το ένα το άλλο ή να είναι ήδη μολυσμένα.

 – Όλα τα μέλη της οικογένειας θεωρούνται στενές επαφές και πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα και να παρακολουθούν την υγεία τους, χωρίς να φεύγουν από το σπίτι για 14 μέρες από την μέρα που το πρώτο άτομο στο σπίτι εμφάνισε συμπτώματα.

-Αυτή η παραμονή για 14 μέρες θα μειώσει σημαντικά την μεταφορά της νόσου στην τοπική κοινότητα.