Ερευνα: Πάνω από 12% των ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα δεν ήταν ποτέ καπνιστές.

0
498

Το κάπνισμα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα και προκαλεί περίπου το 80% των θανάτων από την ασθένεια. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι μη καπνιστές δεν κινδυνεύουν. Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε τις αιτίες που προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα και σε ανθρώπους που δεν έχουν βάλει ποτέ τσιγάρο στο στόμα τους και μάλιστα έδειξε γιατί οι γυναίκες και οι νέοι παθητικοί καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο.

Συγκεκριμένα μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι από τα 100 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες που πρόσφατα διαγνώστηκαν με καρκίνο του πνεύμονα, περίπου 12 από αυτά (12%) δεν είχαν καπνίσει ποτέ τσιγάρα. Η μελέτη συντονίστηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS). Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν σε μια ερευνητική επιστολή στο JAMA Oncology .

Ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει αύξηση του αριθμού των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ τσιγάρα τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), αυτή η μελέτη προσφέρει περισσότερα στοιχεία για το ποσοστό διάγνωσης των ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα.

Μάλιστα αντί να αντλούν δεδομένα από τοπικά νοσοκομεία, όπως έχουν κάνει μικρότερες μελέτες, αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε ένα μεγάλο δείγμα πάνω από 129.000 περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα με βάση δεδομένα από μητρώα καρκίνου σε 7 πολιτείες των Η.Π.Α.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από το 2011, όταν το Εθνικό Πρόγραμμα Μητρώων Καρκίνου του CDC άρχισε να λαμβάνει ιστορικό καπνίσματος από ιατρικά αρχεία ασθενών, έως το 2016.

Νέα εικόνα για τους μη καπνιστές

Η μελέτη προσφέρει μια πιο λεπτομερή ματιά σε πρόσφατα διαγνωσμένους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα με βάση το ιστορικό καπνίσματος.

Σε «μη καπνιστές» (άτομα με πρόσφατη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα που δεν κάπνιζαν ποτέ), οι ερευνητές βρήκαν υψηλότερο ποσοστό στις:

-Γυναίκες (περίπου 16%) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, φυλές/εθνικότητες και τους περισσότερους τύπους καρκίνου του πνεύμονα σε σύγκριση με τους άνδρες (περίπου 10%).

-Άτομα ηλικίας 20 έως 49 ετών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών (περίπου 28%) και των ανδρών (περίπου 19%).

-Άτομα με αδενοκαρκίνωμα τύπου  μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα , σε σύγκριση με άλλους τύπους καρκίνου του πνεύμονα. Αυτό ήταν σύμφωνο με προηγούμενες μελέτες.

Σε άτομα που δήλωσαν «πάντα καπνιστές» (άτομα με πρόσφατη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα που καπνίζουν ή κάπνιζαν), οι ερευνητές βρήκαν υψηλότερο ποσοστό σε:

-Άνδρες (90%) από γυναίκες (84%). Περίπου οι μισοί άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20 έως 64 ήταν καπνιστές.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον καρκίνο του πνεύμονα σε καπνιστές

Τα άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ και αναπτύσσουν καρκίνο του πνεύμονα είναι πιο πιθανό να είναι γυναίκες και οι νεότεροι. Το αδενοκαρκίνωμα είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του πνεύμονα που παρατηρείται σε αυτήν την ομάδα. Οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα που δεν σχετίζονται με το κάπνισμα περιλαμβάνουν έκθεση σε καπνό, ραδόνιο, ατμοσφαιρική ρύπανση και χημικές ουσίες και υλικά στην εργασία όπως ο αμίαντος.

Η μελλοντική έρευνα για τον καρκίνο που θα επικεντρώνεται σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να βελτιώσουν την κατανόησή τους σχετικά με την επίδραση των  γενετικών και άλλων παραγόντων κινδύνου  εκτός από το κάπνισμα στον καρκίνο του πνεύμονα.