Έρευνα: Ποιος ο ρόλος του σιέλου στην μετάδοση του SARS-COV-2 από τους ασυμπτωματικούς ασθενείς

0
351

Η απώλεια γεύσης, η ξηροστομία και τα έλκη στόματος είναι συμπτώματα που προκαλεί ο SARS-COV-2, ο οποίος ουσιαστικά απειλεί και την στοματική κοιλότητα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό «Nature Medicine».

Τα νεότερα ευρήματα αυτής της μελέτης συνοψίζουν και μας τα παρουσιάζουν παρακάτω οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) (https://mdimop.gr/covid19/).

Σύμφωνα με τη μελέτη ο SARS-COV-2 «πολιορκεί» και μολύνει και κύτταρα της στοματικής κοιλότητας και των σιελογόνων αδένων και γι’ αυτό  ο ιός μπορεί να ανιχνευτεί σε δείγματα σίελου.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα όπως είναι η απώλεια γεύσης,  η ξηροστομία και τα έλκη στόματος. Με αυτή την συλλογιστική, ο σίελος πιθανά διαδραματίζει ένα σημαντικό και υποτιμημένο ρόλο στην διασπορά του ιού.

Όπως ήδη γνωρίζουμε ο SARS-COV-2 μεταδίδεται ευκολότερα όταν οι άνθρωποι μιλούν δυνατά, γελούν ή βήχουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ερευνητές προσπάθησαν να εξηγήσουν αν ο ιός προέρχεται εκτός του στόματος ή βρίσκεται και στα κύτταρα της στοματικής κοιλότητας.

Οι ερευνητές μπήκαν στην διαδικασία να εντοπίσουν σε ιστούς από βλενογόνο στοματικής κοιλότητας την ύπαρξη υποδοχέων ACE2 και TMPRSS2 που είναι απαραίτητοι για την είσοδο του ιού στα κύτταρα.

Μάλιστα ανακάλυψαν ότι όχι μόνο παράγονται μεμονωμένα, αλλά κάποια λίγα κύτταρα είχαν και τους δύο υποδοχείς.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε πως σε ασθενείς με ήπια ή μέτριας βαρύτητας νόσο υπήρχαν αντίγραφα του RNA του ιού στα κύτταρα της στοματικής κοιλότητας και στο σίελο.

Οι ερευνητές ανίχνευσαν σε 35 συμπτωματικούς ασθενείς με απώλεια γεύσης και όσφρησης συνήθως τον ιό σε δείγματα σίελου.

Ερευνητική υπόθεση αποτέλεσε το εάν ο ιός που βρίσκεται σε τέτοια δείγματα ασυμπτωματικών ατόμων μπορεί να μολύνει υγιή κύτταρα, και όντως  δυο από τα οκτώ δείγματα ασυμπτωματικών ασθενών που μελετήθηκαν σε εργαστήριο, οδήγησαν σε λοίμωξη και υγιών κυττάρων.

Από τα ευρήματα, οι επιστήμονες συμπεραίνουν στο ότι ασυμπτωματικοί φορείς του SARS-CoV-2 είναι πιθανόν να μεταδίδουν τον ιό μέσω του σίελου και επισημαίνουν τη σημασία στη διάδοση της νόσου της στοματικής κοιλότητας.