Νέα μελέτη Covid-19: Έγκαιρα το πλάσμα αντισωμάτων στους ηλικιωμένους ασθενείς.

0
81

Έως και 48% μικρότερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά από κορωνοϊό και να οδηγηθούν στην εντατική, έχουν οι ηλικιωμένοι ασθενείς εάν τους χορηγηθεί εγκαίρως πλάσμα αίματος με αντισώματα από υγιείς ανθρώπους που στο παρελθόν είχαν νοσήσει από Covid-19. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα κλινική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελος Τέρπος, Γιάννης Ντάνασης, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)( https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης των R.Libster και συνεργατών που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine (N Engl J Med 2021; 384:610-618).

Συγκεκριμένα διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη χορήγησης πλάσματος από αναρρώσαντες με υψηλούς τίτλους IgG αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 διεξήχθη στην Αργεντινή από τις 4 Ιουνίου έως και τις 25 Οκτωβρίου 2020. Στην κλινική μελέτη συμμετείχαν 160 ηλικιωμένοι ασθενείς εντός 72 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων ήπιας λοίμωξης COVID-19. Οι  72 ασθενείς (45%) είχαν ηλικία 65-74 έτη και τουλάχιστον ένα επιπλέον υποκείμενο νόσημα, ενώ 88 (55%) είχαν ηλικία 75 έτη ή μεγαλύτερη.

Ως πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης ορίστηκε η σοβαρή αναπνευστική νόσος, ως ταχύπνοια με πάνω από 29 αναπνοές το λεπτό ή/και κορεσμό οξυγόνου κάτω από 93% στον ατμοσφαιρικό αέρα. Σοβαρή αναπνευστική νόσος παρατηρήθηκε σε 13 από τους 80 ασθενείς (16%) που έλαβαν πλάσμα από αναρρώσαντες και σε 25 από τους 80 (31%) που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Σύμφωνα με τους ερευνητές σχετικός κίνδυνος υπολογίστηκε στο 0.52.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες οδήγησε σε σημαντική μείωση κατά 48% του κινδύνου σοβαρής αναπνευστικής νόσου σε ηλικιωμένους ασθενείς με ήπια COVID-19. Από την ανάλυση ευαισθησίας, στην οποία αποκλείστηκαν έξι ασθενείς που εμφάνισαν σοβαρή αναπνευστική νόσο πριν λάβουν πλάσμα ή εικονικό φάρμακο, προκύπτει η μείωση του κινδύνου σοβαρής αναπνευστικής νόσου κατά 60% με τη χορήγηση πλάσματος.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι χρειαζόταν η θεραπεία επτά ασθενών με πλάσμα για να αποτραπεί μια σοβαρή αναπνευστική νόσος COVID-19. Οι ασθενείς που έλαβαν πλάσμα με τίτλους IgG αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 περισσότερο από 1:3200 είχαν σημαντικά μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου σοβαρής νόσου κατά 73.3% συγκριτικά με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ακόμη, χρειαζόταν η θεραπεία τεσσάρων ασθενών για την πρόληψη ενός  επεισοδίου σοβαρής αναπνευστικής νόσου COVID-19. Οι ασθενείς που έλαβαν πλάσμα αναρρωσάντων δεν εμφάνισαν επιπλέον ανεπιθύμητες ενέργειες συγκριτικά με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.