Έρευνα Χάρβαρντ: Ακόμα και μισή κουταλιά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προστατεύει την καρδιά!

0
647

Όσοι καταναλώνουν ακόμα και μισή κουταλιά την ημέρα ελαιόλαδο ή πάνω από επτά γραμμάρια, έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Παράλληλα όσοι προτιμούν το ελαιόλαδο αντί για μαργαρίνη ή μαγιονέζα στη διατροφή τους,  έχουν 7% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και 21% μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με νέα ιατρική μελέτη στις ΗΠΑ που παρουσιάσθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Είναι προτιμότερο να αντικαταστήσετε τη μαργαρίνη, το βούτυρο ή τη μαγιονέζα με ελαιόλαδο. Μην προσθέσετε άλλα ζωικά ή φυτικά λίπη στην υπάρχουσα δίαιτα. Το σημαντικό εδώ είναι η αντικατάσταση», λέει ο Δρ. Φρανκ Χου, επικεφαλής της έδρας Διαιτολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και εξηγεί ότι: «Το σημαντικότερο είναι να αντικαταστήσετε τα ανθυγιεινά λιπαρά με ελαιόλαδο, περιορίζοντας έτσι τη χοληστερίνη».

Τα δεδομένα της έρευνας του Δρ. Χου είχαν επιβεβαιωθεί σε μελέτη του 2013 μεταξύ 7.000 ατόμων, που είχε δείξει ότι όσοι ακολουθούσαν Μεσογειακή δίαιτα, με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για διάστημα πέντε ετών, είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή. Η έρευνα είχε δείξει επίσης ότι η κατανάλωση ελαιολάδου βοηθούσε στη διατήρηση της καλής εγκεφαλικής λειτουργίας και στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (αλλά όχι το απλό) παράγει το μικρότερο ποσοστό κορεσμένου λίπους μεταξύ ελαίων στο τηγάνισμα, σύμφωνα με αυστραλιανή έρευνα του 2018.

Το έλαιο καρύδας ήλθε σε δεύτερη θέση. Το έλαιο «κανόλα», που είναι το δημοφιλέστερο στις ΗΠΑ, χαρακτηρίσθηκε ως το πιο βλαβερό στο τηγάνισμα. Οι Αμερικανοί επιστήμονες του Χάρβαρντ το συστήνουν σε σαλάτες, αλλά και σάλτσες μακαρονιών. Όπως είναι το ιταλικό «πέστο». Καθώς και για «σοτάρισμα» λαχανικών, τηγάνισμα σολομού και άλλων ψαριών.

«Καλούμε τους πολίτες να υιοθετήσουν μικρές αλλαγές στη δίαιτά τους. Αντί να χρησιμοποιούν βούτυρο στο ψωμί τους, να το βουτούν στο λάδι. Αντί να αγοράζουν έτοιμη σάλτσα σαλάτας, να φτιάχνουν σπιτικό λαδόξιδο με ελαιόλαδο», τονίζει ο Δρ. Χου. Σημειώνεται ότι εκατοντάδες μελέτες ανά τον κόσμο εκτιμούν ότι ότι η Μεσογειακή δίαιτα που βασίζεται στο ελαιόλαδο, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, στα ψάρια, στο κοτόπουλο και λιγότερο στο κόκκινο κρέας, προάγει την υγεία της καρδιάς και όχι μόνο.