Λαϊκό: Ξεκινάει νέα κλινική μελέτη για μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου με ανοσοθεραπεία

0
8442

Μία μεγάλη διεθνή πολύ-κεντρική κλινική μελέτη που αφορά την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του παχέος εντέρου με νέα καινοτόμα φάρμακα ανοσοθεραπείας, αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος Φεβρουαρίου του 2020 στο Ογκολογικό Τμήμα της Α’ Παθολογικής Πανεπιστημιακής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, χαρακτηρίζεται ως «νεανικός» καρκίνος, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες. Αν και η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 66 έτη, πρόσφατα στοιχεία από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αποκαλύπτουν πως όλο και περισσότερες διαγνώσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου αφορούν 20άρηδες ή 30άρηδες. Η αύξηση αυτή αποδίδεται εν μέρει στην πιο έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου χάρη στον προληπτικό έλεγχο (κολονοσκόπηση) ωστόσο αυξημένοι είναι και οι δείκτες θνησιμότητας μεταξύ των νέων που εμφανίζουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους συχνότερους και πιο θανατηφόρους καρκίνους στην Ευρώπη.

Γι’ αυτό και οι κλινικές έρευνες που «τρέχουν» τα νοσοκομεία μας, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για τους ασθενείς που δεν έχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές.

Ο Ογκολόγος Παθολόγος Μιχάλης Καραμούζης

Αξίζει να  σημειωθεί ότι το Ογκολογικό Τμήμα της Α’ Παθολογικής Πανεπιστημιακής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου, στην οποία είναι διευθύντρια η Καθηγήτρια κυρία Έλενα Γκόγκα, εδώ πάρα πολλά χρόνια συμμετέχει σε μεγάλες διεθνείς κλινικές μελέτες, ειδικά σε φάρμακα που αφορούν σε ασθενείς με καοήθες μελάνωμα, όπως τόνισε στο www.ygeia50plus.gr o Παθολόγος Ογκολόγος Μιχάλης Καραμούζης MD, PhD Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρική Σχολή Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

«Το Ογκολογικό Τμήμα της Α’ Παθολογικής Πανεπιστημιακής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου, στην οποία είναι διευθύντρια η Καθηγήτρια κυρία Έλενα Γκόγκα έχει μεγάλη παράδοση στη συμμετοχή σε μεγάλες διεθνείς κλινικές μελέτες, ειδικά σε φάρμακα που αφορούν σε ασθενείς με καοήθες μελάνωμα. Τα τελευταία 5 χρόνια μου έχει ανατεθεί η παρακολούθηση και θεραπεία ασθενών με κακοήθη νεοπλάσματα του γαστρεντερικού συστήματος (καρκίνοι παχέος εντέρου, παγκρέατος, χοληφόρων αγγείων, στομάχου και άλλων). Σε αυτό το πλαίσιο είμαι στην ευχάριστη θέση να συμμετάσχω σε μία μεγάλη διεθνή πολύ-κεντρική κλινική μελέτη που αφορά σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου» μας είπε ο κ Καραμούζης. Οι ερευνητές της Κλινικής πρόκειται να εφαρμόσουν νέους παράγοντες  ανοσοθεραπείας σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Η κλινική αυτή έρευνα είναι διεθνής. Διεξάγεται σε πάρα πολλές χώρες και είναι από τις πρώτες φορές που μία τόσο σημαντική κλινική μελέτη για ένα συχνό νόσημα, όπως είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Η κλινική μελέτη ξεκινάει στην Ελλάδα στο τέλος Φεβρουαρίου 2020» μας είπε ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Καραμούζης. Η διάρκεια της μελέτης θα είναι περίπου 2 χρόνια και αναμένεται να συμμετάσχουν  εκατοντάδες ασθενείς: «Διεθνώς θα ενταχθούν αρκετές εκατοντάδες ασθενείς. Στην Ελλάδα αναμένουμε να ενταχθούν 10-20 ασθενείς στη διάρκεια αυτών των 2 ετών».

Τα κριτήρια

Όπως σε όλες τις κλινικές έρευνες, έτσι και σ΄ αυτή υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια για τη συμμετοχή των ασθενών.

«Αυτή η  κλινική έρευνα αφορά μόνο σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου, για τον οποίο μπορεί και να έχουν λάβει στο παρελθόν χημειοθεραπεία» μας είπε ο κ. Καραμούζης και συνέχισε: «Τα κριτήρια ένταξης είναι τα συνήθη των κλινικών μελετών. Θα πρέπει πάντως να τονίσω ότι αφορά σε μία συγκεκριμένη υπο-ομάδα ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί ή θα ελεγχθούν για την ύπαρξη μίας συγκεκριμένης γενετικής διαταραχής, η οποία ονομάζεται υψηλή μικρο-δορυφορική αστάθεια. Τα νεοπλάσματα του παχέος εντέρου με υψηλή μικρο-δορυφορική αστάθεια, συνήθως δεν έχουν καλή ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία. Για αυτό το λόγο, και με βάση και τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, οι ασθενείς αυτοί αναμένεται να ωφεληθούν από την εφαρμογή της ανοσοθεραπείας».

Να σημειωθεί ότι εάν κάποιος ασθενής ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα: «Όποιος ασθενής είναι συμβατός και πληροί τα κριτήρια ένταξης μπορεί να ενταχθεί στη συγκεκριμένη κλινική μελέτη, ενώ δεν υπάρχει και κάποιο κόστος για τον ίδιο» αναφέρει ο Ογκολόγος Παθολόγος.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ασθενείς μπορούν να απευθυνθούν στο Ογκολογικό Τμήμα που βρίσκεται στο Παράρτημα του Λαϊκού Νοσοκομείου στην οδό Σεβαστουπόλεως 16, 4ος όροφος, τηλέφωνα επικοινωνίας 2132060925 & 2132060948. E-mailεπικοινωνίας Michalis.Karamouzis@gmail.com

 Πολλές μελέτες σε εξέλιξη στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Το ερευνητικό έργο του Νοσοκομείου Λαϊκό είναι μεγάλο και διεθνώς αναγνωρισμένο καθώς διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, υψηλότατου επιπέδου, που συνεργάζεται και με ξένους ερευνητές από άλλες χώρες. Γι’ αυτό και κλινικές, τμήματα και εργαστήρια του νοσοκομείου λειτουργούν ως κέντρα αναφοράς για διάφορα νοσήματα.

«Το ερευνητικό έργο είναι πλούσιο» τονίζει ο κ. Καραμούζης και συνεχίζει: «Είμαι επιστημονικός υπεύθυνος αρκετών κλινικών μελετών που αφορούν στη χρήση νέων καινοτόμων φαρμάκων σε ασθενείς με νεοπλάσματα του γαστρεντερικού συστήματος. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί η ύπαρξης συνεργασίας και με ερευνητές του εξωτερικού».

Να σημειωθεί ότι όλα τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα από τη χρήση των νεότερων μοριακά στοχευόμενων φαρμάκων και των νέων μεθόδων ανοσοθεραπείας, θα αναπτυχθούν εκτενώς και σε μεγάλο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 12-14 Μαρτίου 2020 στην Αθήνα.

Επιπροσθέτως αξίζει να αναφέρουμε ότι από τα 18 Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων Νόσων που λειτουργούν σε τέσσερα τριτοβάθμια Νοσοκομεία της Αθήνας, τα εννέα είναι στο Λαϊκό.