Για πρώτη φορά και στη Θεσσαλονίκη η εξατομικευμένη θεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα σε ασθενή με λέμφωμα

0
629

Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζει η εξατομικευμένη κυτταρική ανοσοθεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα στη χώρα μας. Μετά το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο οποίο χορηγήθηκε για πρώτη φορά αυτή η σύγχρονη θεραπεία σε ασθενή, ακολουθεί και το νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα την περασμένη Τετάρτη χορηγήθηκε η πρωτοποριακή θεραπεία σε ασθενή με ανθεκτικό διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα Β κύτταρα. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας εφαρμόζει αυτή την θεραπεία σε ασθενή με τη συγκεκριμένη διάγνωση. Στις 22 Ιανουαρίου 2020 είχε πραγματοποιηθεί στον Ευαγγελισμό  η πρώτη χορήγηση με CAR-T λεμφοκύτταρα σε 40χρονο  που έπασχε από επιθετικό λέμφωμα και συγκεκριμένα από πρωτοπαθές λέμφωμα μεσοθωρακίου. Τα αποτελέσματα των θεραπειών θα φανούν σε ένα μήνα. Ήδη ο ασθενής του Ευαγγελισμού μετά την παραμονή του για δυο εβδομάδες στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του  νοσοκομείου, πήρε εξιτήριο, είναι στο σπίτι του και η εξέλιξη της υγείας του είναι πολύ καλή.

Τι είναι η θεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα

Τα CAR-T λεμφοκύτταρα αποτελούν την πλέον σύγχρονη εξατομικευμένη θεραπεία για ασθενείς με ανίατα λεμφώματα υψηλής κακοήθειας και οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, με σημαντική πιθανότητα ίασης.

Πρόκειται για αυτόλογα λεμφοκύτταρα του ίδιου του ασθενούς, που τροποποιούνται γενετικά στο εργαστήριο και όταν επαναχορηγηθούν στον οργανισμό του πάσχοντα,  αναγνωρίζουν τον όγκο, στρέφονται εναντίον του και τον καταστρέφουν! Αυτή η θεραπεία έχει πολλές πιθανότητες  ίασης σε κακοήθειες, που είναι ανθεκτικές σε όλες τις συμβατικές θεραπείες, όπως στη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία.

Στο μέλλον οι ενδείξεις των CAR T λευκοκύτταρων θα επεκταθούν και σε άλλες αιματολογικές κακοήθειες αλλά και σε συμπαγείς όγκους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η εφαρμογή της θεραπείας γίνεται μόνο σε τριτοβάθμια Νοσοκομεία που διαθέτουν Μονάδες Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, όπως το Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη και στα μεγάλα θεραπευτήρια των Αθηνών.

Η νέα θεραπεία είναι ένα «ζωντανό» φάρμακο» όπως είπε στο www.ygeia50plus.gr  ο Αιματολόγος Δημήτρης Καρακάσης,  Διευθυντής  της  Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Ο γιατρός έχει ήδη δρομολογήσει  ακόμα ένα ασθενή για τη χορήγηση αυτής της θεραπείας, ο οποίος θα είναι ο τρίτος στην Ελλάδα.

Το γενετικό υλικό του χιμαιρικού υποδοχέα εισάγεται στο Τ λεμφοκύτταρο συνήθως μέσω κάποιου ιού. Το γενετικό υλικό μεταγράφεται και οι χιμαιρικοί υποδοχείς εκφράζονται στην επιφάνεια του Τ λεμφοκυττάρου. Μετά από την έγχυση του τροποποιημένου λεμφοκυττάρου, ο χιμαιρικός υποδοχέας αναγνωρίζει το ειδικό αντιγόνο πάνω στην επιφάνεια του καρκινικού κυττάρου, το λεμφοκύτταρο πολλαπλασιάζεται και απελευθερώνει κυτταροκίνες, που οδηγούν το καρκινικό κύτταρο σε θάνατο.

Τι είναι όμως τα CAR-T λεμφοκύτταρα;

«Πρόκειται για αυτόλογα λεμφοκύτταρα του ασθενή, τα οποία τροποποιούμενα γενετικά σε εξειδικευμένα εργαστήρια αποκτούν ισχυρή αντινεοπλασματική δράση. Τα κύτταρα αυτά, όταν επαναχορηγηθούν στον ασθενή, δρουν ως «ζωντανό» φάρμακο. Συγκεκριμένα, αναγνωρίζουν τον όγκο, στρέφονται εναντίον του και τον καταστρέφουν, προσφέροντας έτσι σημαντική πιθανότητα ίασης σε κακοήθειες που είναι ανθεκτικές σε όλες τις συμβατικές θεραπείες» είπε ο κ. Καρακάσης.

Η πρωτοποριακή θεραπεία είναι μόνο για ασθενείς που πληρούν συγκεκριμένα  κριτήρια και όχι για όλους τους ασθενείς.

Η θεραπεία εγκρίνεται από ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας και ύστερα γίνεται όλη η διαδικασία της λήψης των λεμφοκυττάρων, της αποστολής σε εργαστήριο στο εξωτερικό στην Αμερική ή στη Γερμανία, της τροποποίησής τους και στη συνέχεια της χορήγησης στον ασθενή.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί ο δυνητικός αριθμός των ασθενών, που έχουν ανάγκη τη νέα θεραπεία κυμαίνεται στην Ελλάδα από 40 έως 80 το χρόνο.

Γι΄ αυτό και το υπουργείο Υγείας εξετάζει την πρόταση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, που αφορά τη σύσταση μίας ειδικής επιστημονικής επιτροπής, η οποία θα αποφαίνεται ποιοι ασθενείς ενδείκνυται να λαμβάνουν τη θεραπεία.

Όπως όλες οι καινοτόμες και πρωτοποριακές θεραπείες έτσι και η θεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα είναι πανάκριβη(φτάνει τις 290.000 ευρώ) και τις φέρνουν δυο εταιρίες στη χώρα μας. Αξίζει να τονισθεί ότι οι θεραπείες στους τρεις ασθενείς είναι δωρεάν από τις εταιρίες, μέχρι η αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας δώσει τιμή και ο ΕΟΠΥΥ να πάρει το «πράσινο φως» και να ξεκινήσει να τις καλύπτει.

Στην Ελλάδα, τα κέντρα που διενεργούν τέτοιου είδους θεραπείες σε ενήλικες μέχρι σήμερα είναι ο «Ευαγγελισμός», το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και το Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.